PrzepisPrzepis na zupę śliwkową ze starego zeszytu babci. Rozgrzewa nawet zapachem

Przepis na zupę śliwkową ze starego zeszytu babci. Rozgrzewa nawet zapachem

Zupy owocowe nie są już tak częstym przykładem dań z letniego menu restauracji, jak kiedyś. Uważamy to za jakąś stratę, ale przecież zawsze możemy ugotować takie danie u siebie w domu. Zupa śliwkowa ma prostą recepturę, za to wystrzałowy smak. Zakochacie się w niej!

Zupa śliwkowa - Pyszności; foto: Canva
Zupa śliwkowa - Pyszności; foto: Canva

02.11.2022 16:00

Zdarzyło Ci się kiedyś odnaleźć stary zeszyt z kuchennymi zapiskami babci? Pamiętam, że moja babcia, doskonała kucharka i miłośniczka pieczenia ciast, prowadziła takie notatki. Kiedy dziecięca fascynacja gotowaniem zaczęła we mnie kiełkować, ten zeszyt stał się w moich oczach swojego rodzaju tajemną księgą i pozostało mi liczyć na to, że babcia kiedyś mi go przekaże.

Zupa śliwkowa - Pyszności; foto: Canva
Zupa śliwkowa - Pyszności; foto: Canva

Finału tej historii nie będzie, ale jest coś innego. Otóż w (pragnące zarówno nowości, jak i oldschoolowych przepisów) ręce naszej redakcji wpadł boski przepis na zupę śliwkową, znaleziony w innym starym zeszycie. Czy nie uważacie, podobnie jak my, że takie przepisy mają w sobie coś wyjątkowego? Chcemy się nim z wami podzielić. Oto on!

Zupa śliwkowa według przepisu znalezionego w starym zeszycie

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 5 szklanek wody
  • cukier
  • 10 goździków
  • cynamon
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • makaron muszelki

Sposób przygotowania:

Wlej wodę do garnka, wrzuć goździki i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wyjmij goździki.

Śliwki umyj, pozbądź się pestek i pokrój. Dorzuć je do garnka (zostaw sobie kilka sztuk), wsyp około pół szklanki cukru i gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem. Następnie całość zmiksuj blenderem.

Zupa śliwkowa - Pyszności; foto: Canva
Zupa śliwkowa - Pyszności; foto: Canva

Mąkę zmieszaj ze śmietanką i wlej do garnka. Ostatnie kilka śliwek pokrój w kawałki i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 3 minuty.

W drugim garnku ugotuj makaron. Powinno zając to około 6-8 minut, ale na wszelki wypadek przeczytaj instrukcję na opakowaniu.

Zupę podawaj z ugotowanymi muszelkami i posypaną szczyptą cynamonu. Smacznego!

Aż nas naszło na inne zupy owocowe. Chłodnik z arbuza, zupa truskawkowa, a może po prostu wieloowocowy albo warzywny mix? Jakie orzeźwiające zupy lubisz najbardziej?

A może jakieś warzywne inspiracje? Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie