Robert Makłowicz przez całą wiosnę gotuje babciną zupę. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Zupa szczawiowa w wydaniu Roberta Makłowicza ma w sobie jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeden składnik zmienia ją w wykwintne danie, którego nie powstydziłyby się eleganckie restauracje.

ObrazekZupa szczawiowa według Roberta Makłowicza- Pyszności; źródło Canva, Instagram
Ewa

Maj to zdecydowanie miesiąc szczawiu. Właśnie teraz pojawiają się zielone, ostro-kwaśne listki. Chociaż można dodawać je do sałatek, dorzucać do grillujących się ryb, czy też wymieszać ze szpinakiem i podać z makaronem, to najpopularniejszym daniem jest zupa szczawiowa. Swój wyjątkowy przepis na tę babciną zupę zdradził Robert Makłowicz. Pochodzący z Ukrainy "zielony barszcz" przenosi prostą zupę na całkowicie nowy poziom pyszności.

Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza

Składniki:

  • ok. 70 dag mięsa z kaczki
  • 1-2 łyżeczki masła
  • cebula
  • marchewka
  • pęczek botwiny (liście)
  • pomidor
  • świeży koperek
  • pęczek szczawiu
  • świeży szczypiorek
  • 100 ml śmietany
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kaczki przekładam do miski i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez ok. 60 minut, zbierając co jakiś czas pojawiające się szumowiny. Gotowy wywar wyłącz i odstawiam do wystudzenia. Wywar najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
  2. Cebulę drobno siekam, a marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Z wystudzonego wywaru zbieram oddzielony tłuszcz i przekładam go na patelnię. Wykorzystuję go do podsmażenia warzyw.
  4. Botwinkę i szpinak dokładnie myję i siekam. Dorzucam do garnka z wywarem i gotuję. Gdy wywar się zagotuj, dodaję podsmażone warzywa.
  5. Pomidor ścieram na tarce, wrzucam do bulionu i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Gotową zupę serwuję z ugotowanym na twardo jajkiem i posypuję posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dodaję kleks śmietany i gotowe.
Obrazek
Pyszności - Adobe Stock

Gdzie zbierać szczaw?

Przede wszystkim szukaj go w miejscach oddalonych od dróg i autostrad. Wybierz się na spacer na łąkę i wypatruj skupiska listków. Jeśli nie jesteś pewien, czy to właśnie ta roślina, uszczknij kawałek listka i spróbuj. Jeśli jest kwaśny, to masz do czynienia ze szczawiem. Szczawiu szukaj na pastwiskach i łąkach, nawet na podmokłym podłożu. Pamiętaj jednak, że jeśli nie jesteś pewien, czy to ta roślina, lepiej jest ją zostawić.

Szczaw możesz uprawiać również w swoim ogrodzie lub kupić na lokalnym targu od rolnika. Jeśli wciąż nie uda ci się go znaleźć, poszukaj gotowych słoiczków w sklepie.

Czy szczaw jest zdrowy?

Liście młodego szczawiu to prawdziwa bomba witaminowa. Mają w sobie dużą ilość witaminy C, A, E oraz żelaza, potasu i cynku. Szczaw ma niewiele kalorii i wykazuje działanie przeciwutleniające, co wpływa na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Ze szczawiu powinny jednak zrezygnować osoby borykające z chorobami nerek, reumatyzmem czy też osteoporozą. Zaszkodzić im może wysoka zawartość szczawianów.

Zobacz również nasz przepis na pyszną kaszankę z grilla:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej