Robert Makłowicz przez całą wiosnę gotuje babciną zupę. Smakuje jak z najlepszej restauracji
Zupa szczawiowa w wydaniu Roberta Makłowicza ma w sobie jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeden składnik zmienia ją w wykwintne danie, którego nie powstydziłyby się eleganckie restauracje.
05.05.2023 10:45
Maj to zdecydowanie miesiąc szczawiu. Właśnie teraz pojawiają się zielone, ostro-kwaśne listki. Chociaż można dodawać je do sałatek, dorzucać do grillujących się ryb, czy też wymieszać ze szpinakiem i podać z makaronem, to najpopularniejszym daniem jest zupa szczawiowa. Swój wyjątkowy przepis na tę babciną zupę zdradził Robert Makłowicz. Pochodzący z Ukrainy "zielony barszcz" przenosi prostą zupę na całkowicie nowy poziom pyszności.
Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza
Składniki:
- ok. 70 dag mięsa z kaczki
- 1-2 łyżeczki masła
- cebula
- marchewka
- pęczek botwiny (liście)
- pomidor
- świeży koperek
- pęczek szczawiu
- świeży szczypiorek
- 100 ml śmietany
- 2 ugotowane na twardo jajka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso kaczki przekładam do miski i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez ok. 60 minut, zbierając co jakiś czas pojawiające się szumowiny. Gotowy wywar wyłącz i odstawiam do wystudzenia. Wywar najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
- Cebulę drobno siekam, a marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Z wystudzonego wywaru zbieram oddzielony tłuszcz i przekładam go na patelnię. Wykorzystuję go do podsmażenia warzyw.
- Botwinkę i szpinak dokładnie myję i siekam. Dorzucam do garnka z wywarem i gotuję. Gdy wywar się zagotuj, dodaję podsmażone warzywa.
- Pomidor ścieram na tarce, wrzucam do bulionu i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotową zupę serwuję z ugotowanym na twardo jajkiem i posypuję posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dodaję kleks śmietany i gotowe.
Gdzie zbierać szczaw?
Przede wszystkim szukaj go w miejscach oddalonych od dróg i autostrad. Wybierz się na spacer na łąkę i wypatruj skupiska listków. Jeśli nie jesteś pewien, czy to właśnie ta roślina, uszczknij kawałek listka i spróbuj. Jeśli jest kwaśny, to masz do czynienia ze szczawiem. Szczawiu szukaj na pastwiskach i łąkach, nawet na podmokłym podłożu. Pamiętaj jednak, że jeśli nie jesteś pewien, czy to ta roślina, lepiej jest ją zostawić.
Szczaw możesz uprawiać również w swoim ogrodzie lub kupić na lokalnym targu od rolnika. Jeśli wciąż nie uda ci się go znaleźć, poszukaj gotowych słoiczków w sklepie.
Czy szczaw jest zdrowy?
Liście młodego szczawiu to prawdziwa bomba witaminowa. Mają w sobie dużą ilość witaminy C, A, E oraz żelaza, potasu i cynku. Szczaw ma niewiele kalorii i wykazuje działanie przeciwutleniające, co wpływa na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Ze szczawiu powinny jednak zrezygnować osoby borykające z chorobami nerek, reumatyzmem czy też osteoporozą. Zaszkodzić im może wysoka zawartość szczawianów.
Zobacz również nasz przepis na pyszną kaszankę z grilla: