Robert Makłowicz przez całą wiosnę gotuje babciną zupę. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Zupa szczawiowa w wydaniu Roberta Makłowicza ma w sobie jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeden składnik zmienia ją w wykwintne danie, którego nie powstydziłyby się eleganckie restauracje.

ObrazekZupa szczawiowa według Roberta Makłowicza- Pyszności; źródło Canva, Instagram
Ewa

Maj to zdecydowanie miesiąc szczawiu. Właśnie teraz pojawiają się zielone, ostro-kwaśne listki. Chociaż można dodawać je do sałatek, dorzucać do grillujących się ryb, czy też wymieszać ze szpinakiem i podać z makaronem, to najpopularniejszym daniem jest zupa szczawiowa. Swój wyjątkowy przepis na tę babciną zupę zdradził Robert Makłowicz. Pochodzący z Ukrainy "zielony barszcz" przenosi prostą zupę na całkowicie nowy poziom pyszności.

Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza

Składniki:

  • ok. 70 dag mięsa z kaczki
  • 1-2 łyżeczki masła
  • cebula
  • marchewka
  • pęczek botwiny (liście)
  • pomidor
  • świeży koperek
  • pęczek szczawiu
  • świeży szczypiorek
  • 100 ml śmietany
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kaczki przekładam do miski i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez ok. 60 minut, zbierając co jakiś czas pojawiające się szumowiny. Gotowy wywar wyłącz i odstawiam do wystudzenia. Wywar najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
  2. Cebulę drobno siekam, a marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Z wystudzonego wywaru zbieram oddzielony tłuszcz i przekładam go na patelnię. Wykorzystuję go do podsmażenia warzyw.
  4. Botwinkę i szpinak dokładnie myję i siekam. Dorzucam do garnka z wywarem i gotuję. Gdy wywar się zagotuj, dodaję podsmażone warzywa.
  5. Pomidor ścieram na tarce, wrzucam do bulionu i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Gotową zupę serwuję z ugotowanym na twardo jajkiem i posypuję posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dodaję kleks śmietany i gotowe.
Obrazek
Pyszności - Adobe Stock

Gdzie zbierać szczaw?

Przede wszystkim szukaj go w miejscach oddalonych od dróg i autostrad. Wybierz się na spacer na łąkę i wypatruj skupiska listków. Jeśli nie jesteś pewien, czy to właśnie ta roślina, uszczknij kawałek listka i spróbuj. Jeśli jest kwaśny, to masz do czynienia ze szczawiem. Szczawiu szukaj na pastwiskach i łąkach, nawet na podmokłym podłożu. Pamiętaj jednak, że jeśli nie jesteś pewien, czy to ta roślina, lepiej jest ją zostawić.

Szczaw możesz uprawiać również w swoim ogrodzie lub kupić na lokalnym targu od rolnika. Jeśli wciąż nie uda ci się go znaleźć, poszukaj gotowych słoiczków w sklepie.

Czy szczaw jest zdrowy?

Liście młodego szczawiu to prawdziwa bomba witaminowa. Mają w sobie dużą ilość witaminy C, A, E oraz żelaza, potasu i cynku. Szczaw ma niewiele kalorii i wykazuje działanie przeciwutleniające, co wpływa na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Ze szczawiu powinny jednak zrezygnować osoby borykające z chorobami nerek, reumatyzmem czy też osteoporozą. Zaszkodzić im może wysoka zawartość szczawianów.

Zobacz również nasz przepis na pyszną kaszankę z grilla:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥