WAŻNE
TERAZ

Karol Nawrocki w WP o Tusku i Trumpie

Strzelczyk pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. To stara i zapomniana receptura

Wielkanoc coraz bliżej. To dobry moment, by zacząć już planować, co znajdzie się na świątecznym stole. Obowiązkową pozycją, na pewno będzie żur. Jeśli ma być najlepszy, smaczny i wyróżniający się tradycyjną recepturą to warto sięgnąć po przepis na żur Tomasza Strzelczyka. To świetna opcja na Wielkanoc!

ObrazekŻur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Żur Tomasza Strzelczyka - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Najlepszy żur na Wielkanoc, musi wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem. Najważniejsza jest tu jednak zachowana tradycja. Większość osób, w obecnym czasie, decyduje się zakupić gotowy zakwas w butelce, a nawet gotowy żurek w kartonie, który wystarczy tylko odgrzać. Jeśli ma być smacznie i tak, jak na Wielkanoc przystało, to dobrze jest przygotować go od A do Z. Żur Tomasza Strzelczyka to z jednej strony odniesienie do tradycji, a z drugiej - wyjątkowy smak tej popularnej zupy, który zaskoczy wszystkich twoich domowników i gości.

Obrazek
Żur - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk nie stosuje tu gotowych zakwasów. Wszystko robi samodzielnie. Dzięki temu, żur jest aromatyczny i bardzo smaczny. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi tu o dokładkę.

Jak przygotować żur Tomasza Strzelczyka?

Poczuj klimat zbliżającej się Wielkanocy i przygotuj tę wyjątkową zupę. Na pewno, jej gotowanie wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku gotowania z kupionego zakwasu. Ale czego się nie robi, by wielkanocny stół wyróżniał się tymi najlepszymi i smacznymi daniami.

Składniki:

  • około 2,5 l wody
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g wędzonych żeberek i 200 g świeżych żeberek
  • włoszczyzna
  • łyżka majeranku
  • 150 g boczku
  • łyżka lubczyku
  • 1,75 l zakwasu żytniego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • pętko kiełbasy polskiej surowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pętko kiełbasy podwawelskiej wędzonej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Żur Tomasza Strzelczyka to prawdziwy hit na Wielkanoc. Przygotowanie rozpocznij od przelania wody do garnka i ustawienia go na średnim ogniu. Wrzuć garść suszonych grzybów oraz dodaj wędzone i surowe żeberka. Przypraw pieprzem i dodaj liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Całość gotuj przez około godzinę.

W połowie gotowania dodaj zgniecione ząbki czosnku, włoszczyznę i przekrojoną na pół - cebulę. Gotuj przez kolejne 30 minut - pamiętaj, by garnek był przykryty pokrywką. Po upływie godziny dodaj pętka surowej kiełbasy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Pozostałą część mięsa pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym tłuszczu.

Obrazek
Żur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kolejny krok to pokrojenie cebuli w kostkę i dodanie jej do podsmażanego mięsa. Pamiętaj, że musi się ona zeszklić. Zawartość patelni przełóż następnie do gotującej się zupy i gotuj przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj majeranek i lubczyk. Wlej przygotowany wcześniej  zakwas, przypraw solą oraz pieprzem i gotuj przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.

Gdy żur Tomasza Strzelczyka będzie gotowy, dodaj ugotowane jajka na twardo. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na kremową czerwoną zupę z chrupiącą grzanką i ciągnącym się serem:

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥