Strzelczyk pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. To stara i zapomniana receptura

Wielkanoc coraz bliżej. To dobry moment, by zacząć już planować, co znajdzie się na świątecznym stole. Obowiązkową pozycją, na pewno będzie żur. Jeśli ma być najlepszy, smaczny i wyróżniający się tradycyjną recepturą to warto sięgnąć po przepis na żur Tomasza Strzelczyka. To świetna opcja na Wielkanoc!

ObrazekŻur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Żur Tomasza Strzelczyka - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Najlepszy żur na Wielkanoc, musi wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem. Najważniejsza jest tu jednak zachowana tradycja. Większość osób, w obecnym czasie, decyduje się zakupić gotowy zakwas w butelce, a nawet gotowy żurek w kartonie, który wystarczy tylko odgrzać. Jeśli ma być smacznie i tak, jak na Wielkanoc przystało, to dobrze jest przygotować go od A do Z. Żur Tomasza Strzelczyka to z jednej strony odniesienie do tradycji, a z drugiej - wyjątkowy smak tej popularnej zupy, który zaskoczy wszystkich twoich domowników i gości.

Obrazek
Żur - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk nie stosuje tu gotowych zakwasów. Wszystko robi samodzielnie. Dzięki temu, żur jest aromatyczny i bardzo smaczny. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi tu o dokładkę.

Jak przygotować żur Tomasza Strzelczyka?

Poczuj klimat zbliżającej się Wielkanocy i przygotuj tę wyjątkową zupę. Na pewno, jej gotowanie wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku gotowania z kupionego zakwasu. Ale czego się nie robi, by wielkanocny stół wyróżniał się tymi najlepszymi i smacznymi daniami.

Składniki:

  • około 2,5 l wody
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g wędzonych żeberek i 200 g świeżych żeberek
  • włoszczyzna
  • łyżka majeranku
  • 150 g boczku
  • łyżka lubczyku
  • 1,75 l zakwasu żytniego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • pętko kiełbasy polskiej surowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pętko kiełbasy podwawelskiej wędzonej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Żur Tomasza Strzelczyka to prawdziwy hit na Wielkanoc. Przygotowanie rozpocznij od przelania wody do garnka i ustawienia go na średnim ogniu. Wrzuć garść suszonych grzybów oraz dodaj wędzone i surowe żeberka. Przypraw pieprzem i dodaj liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Całość gotuj przez około godzinę.

W połowie gotowania dodaj zgniecione ząbki czosnku, włoszczyznę i przekrojoną na pół - cebulę. Gotuj przez kolejne 30 minut - pamiętaj, by garnek był przykryty pokrywką. Po upływie godziny dodaj pętka surowej kiełbasy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Pozostałą część mięsa pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym tłuszczu.

Obrazek
Żur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kolejny krok to pokrojenie cebuli w kostkę i dodanie jej do podsmażanego mięsa. Pamiętaj, że musi się ona zeszklić. Zawartość patelni przełóż następnie do gotującej się zupy i gotuj przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj majeranek i lubczyk. Wlej przygotowany wcześniej  zakwas, przypraw solą oraz pieprzem i gotuj przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.

Gdy żur Tomasza Strzelczyka będzie gotowy, dodaj ugotowane jajka na twardo. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na kremową czerwoną zupę z chrupiącą grzanką i ciągnącym się serem:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę