10 mało znanych ciekawostek o jajkach, które mogą przydać Ci się na co dzień

Jajka są bardzo często wykorzystywane w naszej kuchni. Przed Tobą 10 lifehacków z użyciem jajek, które Cię zaskoczą!

Obrazek
Ewa

#1 Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Pewnie nie raz zastanawiałeś się, jak sprawdzić, czy jajko jest świeże. Jest na to bardzo prosty sposób, bez rozbijania i jednocześnie ryzyka uwolnienia nieprzyjemnego zapachu.

Do wysokiej szklanki wlej zimną wodę i włóż do środka jajko. Jeśli pozostanie na dnie: bez obaw możesz je zjeść, jest świeże. Jeśli lekko uniesie się góry lub będzie się obracać to oznacza, że nie jest już pierwszej świeżości, jednak wciąż możesz je zjeść. Ale gdy jajko wypłynie na powierzchnię: wyrzuć je, jest zepsute.

#2 Śniadanie dla zakochanych

A może zamiast klasycznej jajecznicy spróbujesz coś innego? Nie dość, że wygląda uroczo to na dodatek jest bardzo proste w wykonaniu! Zobacz, jakie to proste!

#3 Prosty sposób na posprzątanie rozbitego jajka

Chwila nieuwagi i...jajko ląduje na podłodze! Zbieranie go nie należy do najłatwiejszych rzeczy. Ale przychodzimy z pomocą. Posyp rozbite jajko solą i zbierz je za pomocą kuchennego ręcznika. Zdecydowanie ułatwi Ci to pracę.

#4 Ostrzenie blendera

Jeśli czujesz, że ostrza Twojego blendera coraz gorzej radzą sobie z rozdrabnianiem, sięgnij po jajka. A właściwie ich skorupki: do blendera wlej trochę wody oraz zamrożone wcześniej skorupki jaj. I ostrze jak nowe :)

#5 Jajka z mikrofali

Cała kuchenka zajęta, wszystkie patelnie w użyciu, a Ty masz ochotę na jajka sadzone? Proszę bardzo, zdradzimy Ci, jak przygotować je w kuchence mikrofalowej. Rozgrzej w niej najpierw talerz (koniecznie żaroodporny). Gdy się rozgrzeje: połóż na nim kawałek masła. Kiedy się rozpuści, wbij jajko i delikatnie przebij żółtko czubkiem noża. Podgrzewaj na najwyższej mocy ok. 45 sekund i...gotowe!

#6 Mrożenie żółtek

Kiedy po przygotowaniu bezy zostały Ci żółtka: nie wyrzucaj ich! Dodaj do nich szczyptę soli lub cukru i zamroź w pojemnikach na kostki lodu. Nic się nie marnuje, a Ty będziesz miał gotowy zestaw do przygotowania np. kruchego ciasta!

#7 Szybkie obieranie jajek

Małe, ostre kawałki skorupek, które zostają na jajku, kawałki postrzępionego białka...brr!
Jest na to sposób! Aby ułatwić sobie obieranie, do wody z gotującymi się jajkami dorzuć plasterek cytryny. Dzięki cytrusowi, usuwanie skorupki stanie się bajecznie proste!

#8 Oddzielanie białek od żółtek

Nawet odrobina żółtka może utrudnić ubicie białek na sztywną pianę. Jest prosty sposób na to, żeby temu zapobiec. Użyj do tego lejka o wąskim zakończeniu.

#9 Lekarstwo na kaca

Jeśli poprzedni wieczór był udany, to istnieje ryzyko, że poranek może być ciężki. Z pomocą jajka przygotujesz mieszankę, która pomoże Ci stanąć na nogi.
Wymieszaj jedno surowe jajko z jedną łyżeczką sosu Worcestershire, odrobiną ostrego sosu, solą, pieprzem i tabasco. Wypij i...żegnaj się z kacem!

Obrazek

#10 Nie wylewaj wody po gotowaniu jaj!

Jajko na twardo czy na miękko? To bardzo smaczny element śniadania. A czy wiesz, że wodę, w której gotowaliśmy jajka można wykorzystać?
Jest bogata w minerały, więc świetnie nada się do podlania roślin. A co ze skorupkami? Rozbij je drobno i wykorzystaj jako nawóz. Twoje rośliny będą Ci za to wdzięczne.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀