3 najgorsze chleby w Biedronce. Doktora Wrzoska aż skręciło, gdy przeczytał ich składy

Chleby w Biedronce są naprawdę różne. Obok smacznych i pożywnych znajdziemy też takie, których skład pozostawia wiele do życzenia. Doktor Wrzosek postanowił opowiedzieć o kilku. Wybrał trzy wypieki, które jego zdaniem, są tak okropne, że aż skręca.

ObrazekNajgorsze chleby w Biedronce, fot. YouTube, WIkimedia Commons
Paulina Hermann

Ten mączny produkt towarzyszy nam od zawsze. W wielu domach mówi się "weź chleb, bo bez niego się nie najesz". Niektórzy pieką go sami, inni kupują w sklepach. Niestety, nie zawsze zwracamy uwagę na to, jakich składników używa się do pieczenia. Czasem są one bardzo szkodliwe. Tak jest w przypadku trzech chlebów z popularnego dyskontu.

To są najgorsze chleby w Biedronce. Lepiej ich nie kupować

Doktor dietetyki Michał Wrzosek na samym wstępie stwierdził, że wypieków tych nie powinno się jeść. Oprócz tego, że mają okropne składy, to jeszcze praktycznie pozbawione są błonnika. Chleb bez tego związku nie ma w sobie wartości odżywczych. Które produkty nie powinny trafić na nasz stół?

Obrazek
Najgorszy chleb w Biedronce (Youtube)

Doktor dietetyki wymienia trzy. Chleb z koszyczka - ze względu na dużą ilość dodatków, chleb nowodworski, który upieczony jest z rafinowanej mąki i ma w sobie niewiele witamin. Najgorzej został jednak oceniony chleb rodzinny. Czym zasłużył sobie na to "zaszczytne" miejsce? Wszystko wina błonnika, a raczej śladowych jego ilości.

Które chleby są dobre? Doktor Wrzosek przygotował ranking

Na szczęście w dyskoncie znajdziemy też wypieki z bardzo dobrym składem. Michał Wrzosek na stronie centrumrespo.pl opublikował ciekawy ranking. Które chleby z Biedronki są najlepsze? W topce znalazły się zatem:

  • chleb staropolski,
  • żytni 100% z maślanką,
  • chleb słonecznikowy,
  • całe ziarno.

Oprócz nich polecane są bułki grahamki i półbagietka z ziarnami. To wszystko zasługa bardzo dobrego składu. W tych produktach znajdziemy wiele witamin oraz minerałów i przede wszystkim odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Sięgając po te wypieki mamy pewność, że szybko się nasycimy.

Obrazek
Chleb (pxhere)

Słynny 100-letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze