5 rzeczy, które powinieneś zrobić przed wypiciem porannej kawy. Mało kto o tym wie

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Dodaje nam energii do działania, pobudza, a nawet poprawia stan naszego zdrowia. Jeśli zależy nam na tym, by działała jak najlepiej, musimy zastosować się do pięciu ważnych rad dietetyczki.

Poranna kawa w kubkuPoranna kawa w kubku
Źródło zdjęć: © Pexels | Vova Kras
Paulina Hermann

Ogromnym błędem jest picie kawy na pusty żołądek. Niestety, wiele osób popełnia ten rażący błąd. Możesz w ten sposób zrobić sobie ogromną krzywdę. Jak tłumaczy dietetyczka Gabi z The fast 800, kawa wypita na czczo uwalnia hormony stresu, czyli adrenalinę oraz kortyzol. W odpowiedniej sytuacji są pożądane, ale w przypadku, gdy po prostu wypijesz małą czarną, wywołują nadmierną reakcję stresową. Do tego możesz mieć poważne problemy żołądkowe i jelitowe. Jeśli nie chcesz się źle czuć, powinieneś zwrócić uwagę na kilka aspektów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Spróbujesz raz i będziesz robił co tydzień

Kawa może zdziałać cuda, jeśli będziesz stosować się do pięciu zasad

  1. Zanim się napijesz kawy, nawodnij organizm. Na początku wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny i na przykład miodem. W ten sposób pobudzisz trawienie i przygotujesz żołądek.
  2. Małej czarnej nie pij od razu. Odczekaj chwilę, by w tym czasie zjeść pożywne śniadanie. Powinno się ono składać ze zbilansowanych składników odżywczych (głównie białka i błonnika, które regulują poziom cukru we krwi). Świetnym pomysłem będzie gotowane jajko z warzywami lub owsianka.
  3. Zrób kilka ćwiczeń rozciągających, które naturalnie pobudzają organizm. Zdaniem dietetyczki kawa nie jest odpowiednim napojem przed pójściem na siłownię i bieganiem. Dlaczego? Nasz trening nie będzie miał dobrych efektów, ze względu na wzrost kortyzolu.
  4. Pamiętaj o tym, by pierwszą filiżankę kawy wypić 1,5 godziny po przebudzeniu. To sprawi, że zyskasz energię na cały dzień.
  5. Tylko kofeina sprawia, że jesteś w stanie się obudzić? Taką samą robotę wykona poranna ekspozycja na promienie słoneczne. Dzięki temu uregulujesz cały rytm dobowy oraz uwolnisz odpowiednie ilości kortyzolu. Będziesz mieć też o wiele lepszy nastrój. Warto więc zamienić zaciemniające zasłony na takie, które wpuszczą odrobinę promieni słonecznych do pomieszczenia. Od razu poczujesz ogromną różnicę.
Kawa
Kawa © Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża