Ani cukier, ani miód. Do koktajlu z truskawek dodaj zupełnie inny składnik, a będzie zdrowszy

Zapewne koktajl zawsze słodzisz miodem lub cukrem. Te dwa składniki są łatwo dostępne i nadają słodyczy. Możesz jednak to zmienić i dodać zupełnie inny produkt. Dzięki niemu napój będzie nie tylko słodszy, ale również bardziej aromatyczny.

ObrazekKoktajl truskawkowy bez cukru i bez miodu, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Jest jeden składnik, który świetnie zastępuje cukier i miód. Na pewno znasz jego smak. Nada on koktajlowi kremową konsystencję i sprawi, że zyska więcej wartości odżywczych. Tym dodatkiem jest uwielbiany przez wielu owoc. A konkretnie banan. Koniecznie musi być dojrzały, bo takie są najsłodsze.

Koktajl truskawkowy z bananem to poezja smaku

Taki napój jest nie tylko bardziej kremowy, ale i zdrowszy niż ten, który przygotowujemy z dodatkiem cukru. Dorzucając banana, dostarczamy sobie na przykład dużych ilości potasu. Dodatkowo zwiększymy podaż witaminy A, C, E, K oraz z witamin z grupy B. Taki koktajl jest sycący i pełen pożywnych składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się na diecie jako zdrowy deser. Jak go przygotować? To bardzo proste.

Najpierw zaopatrz się w składniki:

  • dojrzałego banana,
  • 300 g truskawek,
  • 250 ml mleka (możesz użyć też napoju roślinnego, na przykład kokosowego lub owsianego),
  • 125 ml jogurtu naturalnego.
Obrazek
Koktajl truskawkowy z bananem (PickPik)

Sposób przygotowania

  1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Od razu po tym usuń szypułki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiej miski lub misy blendera.
  2. Banana obierz i również pokrój (możesz też po prostu go połamać, blender też sobie poradzi) wrzuć do tego samego naczynia.
  3. Wszystko zalej mlekiem i dodaj jogurt.
  4. Zblenduj wszystkie składniki. Dzięki temu powstanie bajeczny koktajl.
  5. Gotowy napój przelej do wysokich szklanek. Przed podaniem warto go schłodzić w lodówce. 30 minut w zupełności wystarczy.

Koktajl możesz podawać z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych, ale wtedy będzie on bardzo słodki. Truskawki nie muszą być głównym składnikiem. Możesz je zastąpić malinami, borówkami, jeżynami lub jagodami. Dobrym pomysłem będzie też dodanie kilku listków świeżej mięty, dzięki którym napój stanie się bardziej orzeźwiający.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę