Anna Lewandowska robi śledzie z trzech składników. Potężna dawka zdrowia
Żona najsłynniejszego polskiego piłkarza pokazała, jak przyrządza bożonarodzeniowe śledzie. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie jedyny w swoim rodzaju. Anna Lewandowska wtrąca do tradycyjnej receptury autorskie trzy grosze, a efekt tego jest pyszny i — rzecz jasna — bardzo zdrowy.
15.12.2023 09:48
Święta Bożego Narodzenia i związane z nimi wigilijne łakomstwo to temat w sam raz dla wielu obecnych w mediach społecznościowych dietetyków i trenerów personalnych. Wszędzie trąbią o tym, ile trzeba biegać po spożyciu całej miski sałatki jarzynowej, żeby spalić nabyte wraz z nią kalorie... A moglibyśmy na chwilę zmienić temat na nieco bardziej przyjemny? Na przykład na dobry przepis na śledzie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mówisz — masz. Taką właśnie recepturę odnaleźliśmy w "Poradniku Świątecznym" samej Anny Lewandowskiej. Polska gwiazda, trenerka personalna i dietetyczka, która od wielu lat popularyzuje łączenie tego, co zdrowe, z tym, co smaczne, pisała w nim w taki sposób:
Przepis na udane Święta udało mi się wypracować już wiele lat temu. [...] Uwielbiam eksperymentować w kuchni i opracowywać zdrowe wersje tradycyjnych przepisów, a także wymyślać zupełnie nowe dania, oczywiście inspirowane typowo świątecznymi smakami.
Efektem takiej filozofii stał się przepis na świąteczne śledzie, w którym Anna Lewandowska zawarła tylko trzy składniki: śledzie, cebulę i olej lniany. Prawda, że już na pierwszy rzut oka wygląda to nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Z tego miejsca przypominamy tylko, że nie każdy może pokusić się na jedzenie tych ryb na kilogramy, o czym możesz przeczytać, klikając tutaj. A teraz przechodzimy już do wspomnianego przepisu. Powodzenia!
Wigilijne śledzie według Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 100 g śledzia,
- 20 g cebuli,
- 5 g oleju lnianego.
Sposób przygotowania:
- Śledzia namaczaj w wodzie przez 6 godzin. Następnie pokrój go w paski o szerokości około 3 centymetrów.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją do śledzia, a całość polej olejem lnianym. Smacznego!