Anna Lewandowska robi śledzie z trzech składników. Potężna dawka zdrowia

Żona najsłynniejszego polskiego piłkarza pokazała, jak przyrządza bożonarodzeniowe śledzie. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie jedyny w swoim rodzaju. Anna Lewandowska wtrąca do tradycyjnej receptury autorskie trzy grosze, a efekt tego jest pyszny i — rzecz jasna — bardzo zdrowy.

Anna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowe śledzie wigilijneAnna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowe śledzie wigilijne
Źródło zdjęć: © Facebook, hpba.pl | Anna Lewandowska

Święta Bożego Narodzenia i związane z nimi wigilijne łakomstwo to temat w sam raz dla wielu obecnych w mediach społecznościowych dietetyków i trenerów personalnych. Wszędzie trąbią o tym, ile trzeba biegać po spożyciu całej miski sałatki jarzynowej, żeby spalić nabyte wraz z nią kalorie... A moglibyśmy na chwilę zmienić temat na nieco bardziej przyjemny? Na przykład na dobry przepis na śledzie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Mówisz — masz. Taką właśnie recepturę odnaleźliśmy w "Poradniku Świątecznym" samej Anny Lewandowskiej. Polska gwiazda, trenerka personalna i dietetyczka, która od wielu lat popularyzuje łączenie tego, co zdrowe, z tym, co smaczne, pisała w nim w taki sposób:

Przepis na udane Święta udało mi się wypracować już wiele lat temu. [...] Uwielbiam eksperymentować w kuchni i opracowywać zdrowe wersje tradycyjnych przepisów, a także wymyślać zupełnie nowe dania, oczywiście inspirowane typowo świątecznymi smakami.

Efektem takiej filozofii stał się przepis na świąteczne śledzie, w którym Anna Lewandowska zawarła tylko trzy składniki: śledzie, cebulę i olej lniany. Prawda, że już na pierwszy rzut oka wygląda to nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Z tego miejsca przypominamy tylko, że nie każdy może pokusić się na jedzenie tych ryb na kilogramy, o czym możesz przeczytać, klikając tutaj. A teraz przechodzimy już do wspomnianego przepisu. Powodzenia!

Wigilijne śledzie według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 100 g śledzia,
  • 20 g cebuli,
  • 5 g oleju lnianego.
Anna Lewandowska ma swój autorski przepis na wiele tradycyjnych potraw - również na śledzie
Anna Lewandowska ma swój autorski przepis na wiele tradycyjnych potraw - również na śledzie © canva | Nordrogen

Sposób przygotowania:

  1. Śledzia namaczaj w wodzie przez 6 godzin. Następnie pokrój go w paski o szerokości około 3 centymetrów.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją do śledzia, a całość polej olejem lnianym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥