Anna Lewandowska robi śledzie z trzech składników. Potężna dawka zdrowia

Żona najsłynniejszego polskiego piłkarza pokazała, jak przyrządza bożonarodzeniowe śledzie. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie jedyny w swoim rodzaju. Anna Lewandowska wtrąca do tradycyjnej receptury autorskie trzy grosze, a efekt tego jest pyszny i — rzecz jasna — bardzo zdrowy.

Anna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowe śledzie wigilijneAnna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowe śledzie wigilijne
Źródło zdjęć: © Facebook, hpba.pl | Anna Lewandowska

Święta Bożego Narodzenia i związane z nimi wigilijne łakomstwo to temat w sam raz dla wielu obecnych w mediach społecznościowych dietetyków i trenerów personalnych. Wszędzie trąbią o tym, ile trzeba biegać po spożyciu całej miski sałatki jarzynowej, żeby spalić nabyte wraz z nią kalorie... A moglibyśmy na chwilę zmienić temat na nieco bardziej przyjemny? Na przykład na dobry przepis na śledzie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Mówisz — masz. Taką właśnie recepturę odnaleźliśmy w "Poradniku Świątecznym" samej Anny Lewandowskiej. Polska gwiazda, trenerka personalna i dietetyczka, która od wielu lat popularyzuje łączenie tego, co zdrowe, z tym, co smaczne, pisała w nim w taki sposób:

Przepis na udane Święta udało mi się wypracować już wiele lat temu. [...] Uwielbiam eksperymentować w kuchni i opracowywać zdrowe wersje tradycyjnych przepisów, a także wymyślać zupełnie nowe dania, oczywiście inspirowane typowo świątecznymi smakami.

Efektem takiej filozofii stał się przepis na świąteczne śledzie, w którym Anna Lewandowska zawarła tylko trzy składniki: śledzie, cebulę i olej lniany. Prawda, że już na pierwszy rzut oka wygląda to nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Z tego miejsca przypominamy tylko, że nie każdy może pokusić się na jedzenie tych ryb na kilogramy, o czym możesz przeczytać, klikając tutaj. A teraz przechodzimy już do wspomnianego przepisu. Powodzenia!

Wigilijne śledzie według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 100 g śledzia,
  • 20 g cebuli,
  • 5 g oleju lnianego.
Anna Lewandowska ma swój autorski przepis na wiele tradycyjnych potraw - również na śledzie
Anna Lewandowska ma swój autorski przepis na wiele tradycyjnych potraw - również na śledzie © canva | Nordrogen

Sposób przygotowania:

  1. Śledzia namaczaj w wodzie przez 6 godzin. Następnie pokrój go w paski o szerokości około 3 centymetrów.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją do śledzia, a całość polej olejem lnianym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie