Staropolska baba parzona. Przepis sprzed 120 lat, na punkcie którego ludzie teraz oszaleli

Babka parzona to tradycyjne ciasto, które gości na wielkanocnych stołach. Miękka i delikatna baba z przepisu sprzed lat smakuje nieziemsko.

Staropolska baba parzona- PysznościStaropolska baba parzona- Pyszności
Ewa

Wielkanocna baba z bakaliami

Kiedyś, gdy kobiety rozpoczynały przygotowania do wielkiego pieczenia babek wielkanocnych, zamykały swoje kuchnie na klucz, aby nikt obcy nie mógł zaszkodzić wypiekom. Ciasto było traktowane z wielką dbałością i szacunkiem. Po wyjęciu z pieca, babka była ustawiana na miękkiej pierzynie i w kuchni mówiono tylko szeptem, aż ciasto całkowicie ostygło. Na szczęście dzisiaj nie trzeba aż tylu poświęceń podczas pieczenia. Staropolski przepis na obłędnie pyszną i mięciutką babę liczy sobie już ponad 120 lat. Nie bez powodu wciąż krąży po polskich domach - ta babka smakuje tak dobrze, że sięgniesz po nią nie tylko od święta.

Staropolska baba parzona

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 50 g płatków z migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40 ml spirytusu (lub innego mocnego alkoholu)
  • 2 łyżki masła
  • 150 g lukru królewskiego

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

200 gramów mąki tortowej przesyp do miski, dodaj ok. 180 ml ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. W pozostałym mleku przygotuj rozczyn, dodając do niego drożdże oraz łyżeczkę cukru. Wlej drożdże do mąki z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Staropolska baba parzona- Pyszności
Staropolska baba parzona- Pyszności

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj całość na jasną, puszystą masę. Dodaj ją do wyrośniętego ciasta. Dosyp również płatki migdałówki, kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz spirytus. Dokładnie wymieszaj.

Staropolska baba parzona- Pyszności
Staropolska baba parzona- Pyszności

Do masy dodaj pozostałą mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Formę do babki wysmaruj masłem lub margaryną i posyp dobrze bułką tartą. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 35-40 minut, aż do suchego patyczka.

Staropolska baba parzona- Pyszności
Staropolska baba parzona- Pyszności

Po upieczeniu udekoruj babkę lukrem królewskim i kolorowymi ozdobami cukrowymi. Podawaj ją nie tylko od święta.

Smacznego!

Staropolska baba parzona- Pyszności
Staropolska baba parzona- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni