Staropolska baba parzona. Przepis sprzed 120 lat, na punkcie którego ludzie teraz oszaleli
Babka parzona to tradycyjne ciasto, które gości na wielkanocnych stołach. Miękka i delikatna baba z przepisu sprzed lat smakuje nieziemsko.
27.03.2023 | aktual.: 11.04.2023 08:47
Wielkanocna baba z bakaliami
Kiedyś, gdy kobiety rozpoczynały przygotowania do wielkiego pieczenia babek wielkanocnych, zamykały swoje kuchnie na klucz, aby nikt obcy nie mógł zaszkodzić wypiekom. Ciasto było traktowane z wielką dbałością i szacunkiem. Po wyjęciu z pieca, babka była ustawiana na miękkiej pierzynie i w kuchni mówiono tylko szeptem, aż ciasto całkowicie ostygło. Na szczęście dzisiaj nie trzeba aż tylu poświęceń podczas pieczenia. Staropolski przepis na obłędnie pyszną i mięciutką babę liczy sobie już ponad 120 lat. Nie bez powodu wciąż krąży po polskich domach - ta babka smakuje tak dobrze, że sięgniesz po nią nie tylko od święta.
Staropolska baba parzona
Składniki:
- 400 g mąki tortowej
- 220 ml ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 50 g płatków z migdałów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 ml spirytusu (lub innego mocnego alkoholu)
- 2 łyżki masła
- 150 g lukru królewskiego
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
200 gramów mąki tortowej przesyp do miski, dodaj ok. 180 ml ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. W pozostałym mleku przygotuj rozczyn, dodając do niego drożdże oraz łyżeczkę cukru. Wlej drożdże do mąki z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj całość na jasną, puszystą masę. Dodaj ją do wyrośniętego ciasta. Dosyp również płatki migdałówki, kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz spirytus. Dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj pozostałą mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Formę do babki wysmaruj masłem lub margaryną i posyp dobrze bułką tartą. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
Po upieczeniu udekoruj babkę lukrem królewskim i kolorowymi ozdobami cukrowymi. Podawaj ją nie tylko od święta.
Smacznego!