PrzepisBoże NarodzenieBabcia co roku robi na Wigilię racuchy. Sięgają po nie nie tylko dzieci

Babcia co roku robi na Wigilię racuchy. Sięgają po nie nie tylko dzieci

Kiedy na stole wigilijnym pojawiają się racuchy, od razu sięga po nie las rąk. Kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli i wbrew pozorom świetnie pasują do pozostałych potraw. Przygotowanie to bułka z masłem, a chętnych do jedzenia nigdy nie brakuje.

Wigilijne racuchy babci
Wigilijne racuchy babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Puszyste, pachnące racuchy to piękne zakończenie wigilijnej uczty. To danie, po które chętnie sięgną dzieci, które stronią często od śledzi, karpia i sałatki jarzynowej. Moja babcia co roku robi ich całą stertę, po której nie ma śladu następnego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy wigilijne

Chociaż smażenie racuchów na Wigilię brzmi dla wielu osób dość ekscentrycznie, to na Podlasiu jest to normą. Pojawiają się często obok sernika i makowca, jako pyszny deser na koniec kolacji. Chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Jeśli do tej pory nie pojawiały się na twoim świątecznym stole, zaskocz swoich bliskich i podaj je w czasie tegorocznych Świąt.

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy© Pyszności

Ich puszysta, delikatna struktura i lekko słodki smak sprawiają, że są nie tylko smacznym podwieczorkiem, ale także pysznym świątecznym deserem. Możesz oprószyć je mieszanką cukru pudru z odrobiną cynamonu, by podkręcić aromat. Do masy dorzucić możesz również rodzynki, suszone morele, posiekane drobno orzechy lub pokrojone w kostkę jabłka.

Przygotuj je wcześniej i podgrzej w piekarniku lub airfryerze, jeśli chcesz zjeść placuszki na ciepło. Nie brakuje jednak amatorów zajadania ich na zimno, jak słodką kanapkę.

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 120 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • cukier puder i cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozkrusz drożdże, dodaj do nich ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą.
  2. Rozczyn odstaw na 15 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  4. Stopniowo dodawaj żółtka oraz pozostały cukier, cały czas miksując.
  5. Do jajecznej masy dodaj rozczyn drożdżowy, roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Na tym etapie możesz dorzucić również posiekane bakalie.
  6. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  8. Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią.

Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

potrawy wigilijneracuchyciasto drożdżowe

Wybrane dla Ciebie