Babcia zawsze robiła na zimę. Bez grama konserwantów

Ten sok to remedium na niepogodę i poprawiacz humoru, gdy dopadnie tęsknota za latem. Warto przygotować miejsce w spiżarni i przygotować przynajmniej kilka buteleczek.

Domowy sok malinowyDomowy sok malinowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy tylko krzaczki w ogrodzie zaczynały czerwienić się od malin, moja babcia wyciągała szklane butelki i niewielkie słoiki. Dojrzałe owoce zamieniała w pyszny sok, który umilał popołudniową herbatę lub trafiał do uwielbianej w dzieciństwie kaszy manny, na Pomorzu znanej jako kociewski gryz. Babcia mawiała, że to "słońce w butelce". Żaden sklepowy gotowiec nie może równać się z tym autentycznym smakiem, wolnym od sztucznych dodatków, więc warto zadbać o to, by soku malinowego nie zabrakło również i w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Sok z malin jak u babci

Przygotowanie domowego soku malinowego to nie tylko sposób na zachowanie smaku lata, ale też powrót do sprawdzonych sposób na zachowanie smaku lata. To właśnie nasze babcie królowały w przetworach, co roku wypełniając spiżarnię pysznościami z ogrodu. Wśród ulubieńców pojawiał się sok malinowy, powstający z zaledwie trzech składników. Maliny, cukier i sok z cytryny to jedyne, co potrzeba, by zrobić domowy, słodki sok. Odpowiednia pasteryzacja zapewni trwałość na długie miesiące, a cytryna zadziała jak naturalny konserwant.

Zdrowy sok malinowy?

Sok malinowy to prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera naszą odporność, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zawiera witaminy C, E oraz z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Maliny są również bogate w minerały takie jak magnez, wapń, żelazo i cynk, które wzmacniają kości i poprawiają pracę układu krwionośnego.

Sok malinowy działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie dzięki zawartości kwasów organicznych, takich jak salicylowy, elagowy, jabłkowy i cytrynowy. Jest także źródłem pektyn, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.

Sok malinowy
Sok malinowy © Licencjodawca | Markus Volk

Warto jednak pamiętać, że pomimo swoich prozdrowotnych właściwości, domowy sok malinowy, nawet bez dodawania sztucznych konserwantów, to wciąż źródło cukru. Dlatego należy spożywać go z umiarem. Można go rozcieńczać wodą lub herbatą, aby zredukować ilość cukru w jednej porcji.

Jak przygotować domowy sok malinowy?

Przygotowanie domowego soku malinowego jest proste i nie wymaga wielu składników.

Składniki:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych malin,
  • 350-400 g cukru,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny (opcjonalnie),
  • 125 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny delikatnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Wsyp owoce do dużego garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i wlej około pół szklanki wody.
  3. Postaw garnek na średnim ogniu. Delikatnie mieszaj co chwila, aby cukier się rozpuścił, a maliny puściły sok. Nie dopuść do zbyt intensywnego wrzenia na początku.
  4. Gdy maliny zaczną się rozpadać i puszczą dużo soku, zmniejsz ogień do minimum i gotuj dalej, delikatnie rozgniatając owoce drewnianą łyżką lub tłuczkiem.
  5. Kontynuuj gotowanie przez około 15-20 minut, aż maliny całkowicie się rozpadną.
  6. Przecedź sok przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy lub cienką, czystą ściereczką. Nie dociskaj owoców zbyt mocno, aby sok pozostał klarowny.
  7. Pozostaw na kilka godzin, aby sok dokładnie ściekł.
  8. Sok ponownie przelej do czystego garnka. Jeśli chcesz, dodaj sok z cytryny. Zagotuj go, aż zacznie wrzeć.
  9. Gorący sok wlej do wyparzonych i suchych słoików lub butelek. Napełniaj je niemal po sam brzeg. Szczelnie zakręć.
  10. Odstaw słoiki do wystudzenia.

Tak przygotowane soki nie wymagają pasteryzacji, jeśli zakrętka dobrze się zassała. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów