PrzepisJogurtowe babeczki z domowym kremem budyniowym i truskawkami to hit tego lata. Piekę je na okrągło

Jogurtowe babeczki z domowym kremem budyniowym i truskawkami to hit tego lata. Piekę je na okrągło

Babeczki z jogurtowym kremem i truskawkami - Pyszności
Babeczki z jogurtowym kremem i truskawkami - Pyszności
Ewa

14.07.2023 16:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Proste i pyszne babeczki z jogurtową nutą, domowym kremem budyniowym i słodkim zwieńczeniem w postaci truskawki. Ten przepis to hit tego lata.

Uwielbiam kiedy w kuchni unosi się zapach świeżo upieczonych babeczek, zwłaszcza gdy są one połączone z aksamitnym kremem budyniowym i soczystymi truskawkami z ogródka. Jogurtowe ciasto jest niesamowicie delikatne i idealnie wilgotne, a krem i świeże owoce świetnie uzupełniają całość. Zamiast truskawek możesz sięgnąć również po maliny, borówki lub czerwoną porzeczkę- wszystko to, co najlepsze w czasie lata. Dzięki niestandardowemu kształtowi będą piękną i smaczną dekoracją stołu. Ostrzegam jednak, że znikają w mgnieniu oka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym

Składniki:

Krem

  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru.

Ciasto

  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 80 ml oleju,
  • 125 g jogurtu,
  • 200 g mąki.

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozkłócam przy pomocy trzepaczki. Dodaję cukier, cukier wanilinowy, jogurt naturalny oraz olej i dokładnie mieszam. Wsypuję mąkę pszenną i łączę składniki. Możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera.

Babeczki jogurtowe- Pyszności
Babeczki jogurtowe- Pyszności

2. W specjalną blaszkę do mini babek wlewam przygotowaną masę. Możesz użyć też zwykłej foremki do muffinek, jeśli nie masz tej, którą widzisz na zdjęciu. Babeczki piekę przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Babeczki jogurtowe- Pyszności
Babeczki jogurtowe- Pyszności

3. W międzyczasie przygotowuję krem. Jedno opakowanie proszku budyniowego rozpuszczam w ok. połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewam w garnku i wlewam rozpuszczony budyń. Gotuję, aż masa zgęstnieje.

4. Wyciągam metalowe końcówki. Jeśli z nich nie korzystałeś, wydrąż nieco środek przy pomocy szerokiej słomki lub ostrożnie łyżeczką. Wypełnij przestudzonym nieco budyniem.

Babeczki jogurtowe- Pyszności
Babeczki jogurtowe- Pyszności

5. Dekoruję całość plasterkami świeżych truskawek lub innych letnich owoców. Całość możesz też oprószyć nieco cukrem pudrem. Babeczki idealne na deser czy drugie śniadanie są już gotowe.Smacznego!

Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym
Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.