Jogurtowe babeczki z domowym kremem budyniowym i truskawkami to hit tego lata. Piekę je na okrągło
14.07.2023 16:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Proste i pyszne babeczki z jogurtową nutą, domowym kremem budyniowym i słodkim zwieńczeniem w postaci truskawki. Ten przepis to hit tego lata.
Uwielbiam kiedy w kuchni unosi się zapach świeżo upieczonych babeczek, zwłaszcza gdy są one połączone z aksamitnym kremem budyniowym i soczystymi truskawkami z ogródka. Jogurtowe ciasto jest niesamowicie delikatne i idealnie wilgotne, a krem i świeże owoce świetnie uzupełniają całość. Zamiast truskawek możesz sięgnąć również po maliny, borówki lub czerwoną porzeczkę- wszystko to, co najlepsze w czasie lata. Dzięki niestandardowemu kształtowi będą piękną i smaczną dekoracją stołu. Ostrzegam jednak, że znikają w mgnieniu oka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym
Składniki:
Krem
- 1 budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 100 g cukru.
Ciasto
- 2 jajka,
- 80 g cukru,
- 8 g cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 80 ml oleju,
- 125 g jogurtu,
- 200 g mąki.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozkłócam przy pomocy trzepaczki. Dodaję cukier, cukier wanilinowy, jogurt naturalny oraz olej i dokładnie mieszam. Wsypuję mąkę pszenną i łączę składniki. Możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera.
2. W specjalną blaszkę do mini babek wlewam przygotowaną masę. Możesz użyć też zwykłej foremki do muffinek, jeśli nie masz tej, którą widzisz na zdjęciu. Babeczki piekę przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
3. W międzyczasie przygotowuję krem. Jedno opakowanie proszku budyniowego rozpuszczam w ok. połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewam w garnku i wlewam rozpuszczony budyń. Gotuję, aż masa zgęstnieje.