Jogurtowe babeczki z domowym kremem budyniowym i truskawkami to hit tego lata. Piekę je na okrągło

Proste i pyszne babeczki z jogurtową nutą, domowym kremem budyniowym i słodkim zwieńczeniem w postaci truskawki. Ten przepis to hit tego lata.

Babeczki z jogurtowym kremem i truskawkami - PysznościBabeczki z jogurtowym kremem i truskawkami - Pyszności
Ewa

Uwielbiam kiedy w kuchni unosi się zapach świeżo upieczonych babeczek, zwłaszcza gdy są one połączone z aksamitnym kremem budyniowym i soczystymi truskawkami z ogródka. Jogurtowe ciasto jest niesamowicie delikatne i idealnie wilgotne, a krem i świeże owoce świetnie uzupełniają całość. Zamiast truskawek możesz sięgnąć również po maliny, borówki lub czerwoną porzeczkę- wszystko to, co najlepsze w czasie lata. Dzięki niestandardowemu kształtowi będą piękną i smaczną dekoracją stołu. Ostrzegam jednak, że znikają w mgnieniu oka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym

Składniki:

Krem

  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru.

Ciasto

  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 80 ml oleju,
  • 125 g jogurtu,
  • 200 g mąki.

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozkłócam przy pomocy trzepaczki. Dodaję cukier, cukier wanilinowy, jogurt naturalny oraz olej i dokładnie mieszam. Wsypuję mąkę pszenną i łączę składniki. Możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera.

Babeczki jogurtowe- Pyszności
Babeczki jogurtowe- Pyszności

2. W specjalną blaszkę do mini babek wlewam przygotowaną masę. Możesz użyć też zwykłej foremki do muffinek, jeśli nie masz tej, którą widzisz na zdjęciu. Babeczki piekę przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Babeczki jogurtowe- Pyszności
Babeczki jogurtowe- Pyszności

3. W międzyczasie przygotowuję krem. Jedno opakowanie proszku budyniowego rozpuszczam w ok. połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewam w garnku i wlewam rozpuszczony budyń. Gotuję, aż masa zgęstnieje.

4. Wyciągam metalowe końcówki. Jeśli z nich nie korzystałeś, wydrąż nieco środek przy pomocy szerokiej słomki lub ostrożnie łyżeczką. Wypełnij przestudzonym nieco budyniem.

Babeczki jogurtowe- Pyszności
Babeczki jogurtowe- Pyszności

5. Dekoruję całość plasterkami świeżych truskawek lub innych letnich owoców. Całość możesz też oprószyć nieco cukrem pudrem. Babeczki idealne na deser czy drugie śniadanie są już gotowe.Smacznego!

Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym
Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis