Babeczki zebry podbiją podniebienia. Na ich widok ucieszą się nie tylko dzieci
Babeczki zebry to prosty przepis na efektowny deser. Są wilgotne, mięciutkie i tak smaczne, że nie zostają po nich nawet okruszki.
Babeczki zebry to słodki pewniak. Nie dość, że wychodzą za każdym razem, to jeszcze zawsze smakują jak z najlepszej cukierni. Ich charakterystyczny, marmurkowy wzór przyciąga wzrok i sprawia, że są idealne na różnego rodzaju okazje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto
Babeczki marmurkowe zebry
Babeczki zebry przygotowuje się z dodatkiem jogurtu, dzięki czemu mają delikatną konsystencję i lekki, śmietankowy smak. Na dodatek są idealnie wilgotne po upieczeniu, a dodatek kakao dodaje im jeszcze więcej smaku. Wyglądają naprawdę efektownie i to małym kosztem - wystarczy przekładać ze sobą dwa rodzaje masy.
Doskonale smakują samodzielnie, ale można je również udekorować polewą, kremem lub owocami. Świetnie sprawdzą się na specjalne okazje, kinderbale, rodzinne spotkania czy zwykłe podwieczorki.
Składnik:
- 120 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski przełóż jogurt, dodaj cukier, jajka oraz olej i dokładnie wymieszaj. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
Krok 2. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Do drugiej wlej ekstrat waniliowy. Możesz dodać też ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Krok 3. Do foremek na babeczki nakładaj na zmianę po łyżce jasnej i ciemnej masy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Krok 4. Po tym czasie wyjmij babeczki zebry z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Gdy przestygną, możesz zdjąć z nich papierowe papilotki. Smacznego!