Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Kiedy polska szarlotka spotka się z dubajskim viralem, efekt zaskoczy nawet tych, którzy niejedno ciasto już jedli. Idealne połączenie słodyczy, chrupkości i czekolady w każdym kawałku zasługuje na kulinarnego Oscara.

Szarlotka dubajskaSzarlotka dubajska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady. Połączenie chrupiącego ciasta kataifi i pistacjowego kremu odnalazło się również w innych deserach, takich jak pączki. Okazuje się jednak, że to dopiero początek kulinarnych możliwości. Szarlotka dubajska to wyjątkowo smaczne połączenie, które odkryliśmy w naszej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Szarlotka dubajska

Szarlotka wpadła do Dubaju, podpatrzyła trochę egzotyki i wylądowała na stole. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć - ale jak to tak, jabłka i pistacje? Okazuje się, że to połączenie nie tylko zaskakujące, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. W szczególności, gdy do jabłkowej masy wybierzemy kwaśne odmiany jabłek.

To połączenie tradycji i nowoczesności pokochasz od pierwszego kawałka. Wszystkie ciotki będą piszczały z zachwytu, gdy na rodzinnej imprezie postawisz szarlotkę dubajską. Przetestowaliśmy to na własnej skórze, wystarczyło kilka godzin, by blaszka zaczęła świecić pustkami.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Warstwa dubajska:

  • 100 g kremu pistacjowego,
  • 100 g ciasto kataifi.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g pistacji do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując. Masę biszkoptową przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 18 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i przekrój na 2 części.

Kakaowy biszkopt
Kakaowy biszkopt © Pyszności

Krok 2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. W rondelku roztop masło i wrzuć jabłka. Duś przez kilka minut, wsyp galaretki brzoskwiniowe i wymieszaj. Zdejmij z palnika i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt. Przykryj drugim blatem ciasta.

Warstwa jabłkowa
Warstwa jabłkowa © Pyszności

Krok 3. Smażone ciasto kataifi wymieszaj z kremem pistacjowym oraz roztopioną białą czekoladę. Powstałą masę przełóż na biszkopt i równomiernie rozprowadź. Pokryj całość polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w śmietance.

Szarlotka dubajska z czekoladą
Szarlotka dubajska z czekoladą © Pyszności

Krok 4. Całość posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój szarlotkę dubajską na porcje i zachwycaj się smakiem. Smacznego!

Szarlotka dubajska
Szarlotka dubajska © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇