Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Kiedy polska szarlotka spotka się z dubajskim viralem, efekt zaskoczy nawet tych, którzy niejedno ciasto już jedli. Idealne połączenie słodyczy, chrupkości i czekolady w każdym kawałku zasługuje na kulinarnego Oscara.

Szarlotka dubajskaSzarlotka dubajska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady. Połączenie chrupiącego ciasta kataifi i pistacjowego kremu odnalazło się również w innych deserach, takich jak pączki. Okazuje się jednak, że to dopiero początek kulinarnych możliwości. Szarlotka dubajska to wyjątkowo smaczne połączenie, które odkryliśmy w naszej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Szarlotka dubajska

Szarlotka wpadła do Dubaju, podpatrzyła trochę egzotyki i wylądowała na stole. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć - ale jak to tak, jabłka i pistacje? Okazuje się, że to połączenie nie tylko zaskakujące, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. W szczególności, gdy do jabłkowej masy wybierzemy kwaśne odmiany jabłek.

To połączenie tradycji i nowoczesności pokochasz od pierwszego kawałka. Wszystkie ciotki będą piszczały z zachwytu, gdy na rodzinnej imprezie postawisz szarlotkę dubajską. Przetestowaliśmy to na własnej skórze, wystarczyło kilka godzin, by blaszka zaczęła świecić pustkami.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Warstwa dubajska:

  • 100 g kremu pistacjowego,
  • 100 g ciasto kataifi.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g pistacji do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując. Masę biszkoptową przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 18 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i przekrój na 2 części.

Kakaowy biszkopt
Kakaowy biszkopt © Pyszności

Krok 2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. W rondelku roztop masło i wrzuć jabłka. Duś przez kilka minut, wsyp galaretki brzoskwiniowe i wymieszaj. Zdejmij z palnika i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt. Przykryj drugim blatem ciasta.

Warstwa jabłkowa
Warstwa jabłkowa © Pyszności

Krok 3. Smażone ciasto kataifi wymieszaj z kremem pistacjowym oraz roztopioną białą czekoladę. Powstałą masę przełóż na biszkopt i równomiernie rozprowadź. Pokryj całość polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w śmietance.

Szarlotka dubajska z czekoladą
Szarlotka dubajska z czekoladą © Pyszności

Krok 4. Całość posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój szarlotkę dubajską na porcje i zachwycaj się smakiem. Smacznego!

Szarlotka dubajska
Szarlotka dubajska © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze