Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Kiedy polska szarlotka spotka się z dubajskim viralem, efekt zaskoczy nawet tych, którzy niejedno ciasto już jedli. Idealne połączenie słodyczy, chrupkości i czekolady w każdym kawałku zasługuje na kulinarnego Oscara.

Szarlotka dubajskaSzarlotka dubajska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady. Połączenie chrupiącego ciasta kataifi i pistacjowego kremu odnalazło się również w innych deserach, takich jak pączki. Okazuje się jednak, że to dopiero początek kulinarnych możliwości. Szarlotka dubajska to wyjątkowo smaczne połączenie, które odkryliśmy w naszej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Szarlotka dubajska

Szarlotka wpadła do Dubaju, podpatrzyła trochę egzotyki i wylądowała na stole. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć - ale jak to tak, jabłka i pistacje? Okazuje się, że to połączenie nie tylko zaskakujące, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. W szczególności, gdy do jabłkowej masy wybierzemy kwaśne odmiany jabłek.

To połączenie tradycji i nowoczesności pokochasz od pierwszego kawałka. Wszystkie ciotki będą piszczały z zachwytu, gdy na rodzinnej imprezie postawisz szarlotkę dubajską. Przetestowaliśmy to na własnej skórze, wystarczyło kilka godzin, by blaszka zaczęła świecić pustkami.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Warstwa dubajska:

  • 100 g kremu pistacjowego,
  • 100 g ciasto kataifi.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g pistacji do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując. Masę biszkoptową przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 18 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i przekrój na 2 części.

Kakaowy biszkopt
Kakaowy biszkopt © Pyszności

Krok 2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. W rondelku roztop masło i wrzuć jabłka. Duś przez kilka minut, wsyp galaretki brzoskwiniowe i wymieszaj. Zdejmij z palnika i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt. Przykryj drugim blatem ciasta.

Warstwa jabłkowa
Warstwa jabłkowa © Pyszności

Krok 3. Smażone ciasto kataifi wymieszaj z kremem pistacjowym oraz roztopioną białą czekoladę. Powstałą masę przełóż na biszkopt i równomiernie rozprowadź. Pokryj całość polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w śmietance.

Szarlotka dubajska z czekoladą
Szarlotka dubajska z czekoladą © Pyszności

Krok 4. Całość posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój szarlotkę dubajską na porcje i zachwycaj się smakiem. Smacznego!

Szarlotka dubajska
Szarlotka dubajska © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu