PrzepisCiastaSzarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Kiedy polska szarlotka spotka się z dubajskim viralem, efekt zaskoczy nawet tych, którzy niejedno ciasto już jedli. Idealne połączenie słodyczy, chrupkości i czekolady w każdym kawałku zasługuje na kulinarnego Oscara.

Szarlotka dubajska
Szarlotka dubajska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady. Połączenie chrupiącego ciasta kataifi i pistacjowego kremu odnalazło się również w innych deserach, takich jak pączki. Okazuje się jednak, że to dopiero początek kulinarnych możliwości. Szarlotka dubajska to wyjątkowo smaczne połączenie, które odkryliśmy w naszej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Szarlotka dubajska

Szarlotka wpadła do Dubaju, podpatrzyła trochę egzotyki i wylądowała na stole. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć - ale jak to tak, jabłka i pistacje? Okazuje się, że to połączenie nie tylko zaskakujące, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. W szczególności, gdy do jabłkowej masy wybierzemy kwaśne odmiany jabłek.

To połączenie tradycji i nowoczesności pokochasz od pierwszego kawałka. Wszystkie ciotki będą piszczały z zachwytu, gdy na rodzinnej imprezie postawisz szarlotkę dubajską. Przetestowaliśmy to na własnej skórze, wystarczyło kilka godzin, by blaszka zaczęła świecić pustkami.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Warstwa dubajska:

  • 100 g kremu pistacjowego,
  • 100 g ciasto kataifi.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g pistacji do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując. Masę biszkoptową przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 18 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i przekrój na 2 części.

Kakaowy biszkopt
Kakaowy biszkopt© Pyszności

Krok 2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. W rondelku roztop masło i wrzuć jabłka. Duś przez kilka minut, wsyp galaretki brzoskwiniowe i wymieszaj. Zdejmij z palnika i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt. Przykryj drugim blatem ciasta.

Warstwa jabłkowa
Warstwa jabłkowa© Pyszności

Krok 3. Smażone ciasto kataifi wymieszaj z kremem pistacjowym oraz roztopioną białą czekoladę. Powstałą masę przełóż na biszkopt i równomiernie rozprowadź. Pokryj całość polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w śmietance.

Szarlotka dubajska z czekoladą
Szarlotka dubajska z czekoladą© Pyszności

Krok 4. Całość posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój szarlotkę dubajską na porcje i zachwycaj się smakiem. Smacznego!

Szarlotka dubajska
Szarlotka dubajska© Pyszności
przepiswideoszarlotka

Wybrane dla Ciebie