Bajecznie prosty sernik bez pieczenia. Zrobisz go z kultowych serków

Ciasta często kojarzą się z długim wyrabianiem i staniem w kuchni, ale ten sernik zrobisz bez pieczenia. Wystarczą serki homogenizowane, galaretki i kilka składników. Efekt? Pyszny deser bez wysiłku.

Sernik bez pieczenia jest dziecinnie prosty w przygotowaniuSernik bez pieczenia jest dziecinnie prosty w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe

Sernik to jedno z tych ciast, które można przygotować naprawdę szybko i z kilku podstawowych składników. Zamiast tradycyjnego spodu robimy prostą bazę z dwóch produktów, a odpowiednio przygotowana masa nie wymaga nawet włączenia piekarnika. Dzięki temu deser robi się niemal sam i każdy sobie z nim poradzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Sernik z serkiem homogenizowanym

Najczęściej serniki robi się z twarogu – trzeba go zmielić, dobrze wymieszać, dodać jajka, cukier, masło… Jest to dość czasochłonne i może odstraszać osoby, które raczej nie czują się dobrze w pieczeniu. W tym przepisie jest znacznie prościej, bo zamiast twarogu używamy waniliowego serka homogenizowanego. Nie tylko przyspiesza to całe przygotowanie, ale też sprawia, że masa wychodzi wyjątkowo puszysta i delikatna. Serek ma już w sobie odrobinę słodyczy i wanilii, więc nie trzeba dodawać wielu składników – wystarczy połączyć go z galaretką, a całość sama zastygnie w lodówce.

To świetna opcja, gdy nie masz czasu albo po prostu nie chcesz uruchamiać piekarnika. Taki sernik przygotujesz w kilkanaście minut, a potem tylko czekasz, aż się schłodzi. Sprawdzi się idealnie na letnie spotkania, rodzinne uroczystości albo po prostu jako coś słodkiego do popołudniowej kawy.

Przepis na sernik bez pieczenia z serka homogenizowanego

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników,
  • 60 g roztopionego masła lub oleju kokosowego.

Składniki na masę serową:

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 galaretki krystaliczne,
  • 300 ml wrzątku.

Składniki na wierzch:

  • 300 g truskawek,
  • 1 truskawkowa galaretka,
  • 400 ml wrzątku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz herbatniki i połącz je z roztopionym masłem lub olejem kokosowym.
  2. Masę wyłóż na dno tortownicy (o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociśnij i schłódź w lodówce.
  3. Rozpuść dwie galaretki w 300 ml wrzątku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Ostudź i połącz z serkiem homogenizowanym.
  5. Wstaw masę do lodówki na kilka minut – powinna lekko zgęstnieć.
  6. Wylej ją na przygotowany spód i wstaw do lodówki, aż całość dobrze się zwiąże.
  7. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub plasterki. Ułóż je równomiernie na stężałej masie serowej.
  8. Rozpuść truskawkową galaretkę w 400 ml wrzątku, dokładnie ostudź i wylej cienką warstwę na owoce – tylko tyle, by delikatnie się z nimi połączyła.
  9. Schłodź w lodówce.
  10. Gdy reszta galaretki zacznie tężeć, wylej ją na wierzch i odstaw sernik do lodówki, aż całość dobrze stężeje.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować