Truskawki pod kruszonką to mój letni hit. Z tego prostego przepisu wychodzą najlepsze

Nie potrzeba wielu składników ani godzin w kuchni, żeby zrobić coś, co smakuje jak lato. Truskawki pod kruszonką to prosty deser, który zawsze smakuje obłędnie. Chrupiący wierzch, gorący środek i zapach, który rozwala system to wszystko, czego potrzebujesz.

Truskawki pod kruszonkąTruskawki pod kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma bardziej uniwersalnego deseru na ciepłe dni niż truskawki pod kruszonką. Słodko-kwaśne owoce, które puszczają sok pod warstwą chrupiącego ciasta, potrafią rozłożyć na łopatki nawet największych przeciwników słodyczy. Do tego nie wymaga kulinarnego doświadczenia: wystarczy blaszka, kilka składników i piekarnik. A efekt? Aromatyczny zapach, który rozchodzi się po całym domu i ten moment, kiedy łyżeczka przebija się przez złocistą kruszonkę. Jeżeli do tej pory kojarzyłeś desery z babcinymi ciastami i kilogramami ciasta francuskiego, to tu zmienisz zdanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Truskawki pod kruszonką zawrócą ci w głowie

Sekret tkwi w prostocie i dobrym przepisie. Nie potrzeba jajek, mikserów ani specjalistycznych foremek. Deser przygotujesz z tego, co większość ludzi ma w domu. Nie wymaga też wielkich zakupów: świeże, pachnące truskawki kupisz w każdym warzywniaku lub dyskoncie, a reszta to klasyka: mąka, cukier, masło. Zanim zaczniesz, koniecznie rozgrzej piekarnik. Nie będziesz musiał czekać i wrzucisz truskawki pod kruszonką od razu do pieczenia.

Składniki na owocowe wnętrze:

  • 750 g truskawek,
  • 50-60 g cukru trzcinowego,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej.


Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła + trochę do posmarowania naczynia żaroodpornego lub kokilek,
  • 100 g cukru trzcinowego.

Sposób wykonania:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół lub ćwiartki, jeśli są duże.
  2. W misce wymieszaj je z cukrem trzcinowym i skrobią ziemniaczaną.
  3. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego, do blaszki lub do kokilek.
  4. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj cukier trzcinowy, szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło.
  5. Rozcieraj palcami składniki, aż powstanie sypka, grudkowata kruszonka.
  6. Posyp nią truskawki, starając się równomiernie pokryć całość.
  7. Piecz w 180°C przez ok. 25 minut, aż kruszonka się zarumieni.
  8. Truskawki pod kruszonką podawaj lekko przestudzone. Możesz dorzucić gałkę lodów waniliowych, jeśli chcesz mieć pełnoprawny i smaczny deser.

Truskawki pod kruszonką to coś więcej niż tylko prosty deser. To szybka nagroda po ciężkim dniu, idealna na wieczór przy serialu albo ciekawa propozycja na spotkanie rodzinne. Nie trzeba umieć gotować, nie trzeba mieć wiele czasu: wystarczy dosłownie pół godzinki i chęć na coś smacznego. Taki deser jest właśnie tym, czego potrzebują fani szybkich i pożywnych słodkości. Truskawki i kruszonka to połączenie wręcz idealne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej