Wbij igłę w banana. Będziesz zaskoczony tym, co się stanie
Prosty trik z wykorzystaniem igły sprawi, że pokroisz banana w plasterki bez użycia noża. Przyda się na wycieczkach i wyjazdach. A więc banan w dłoń i do dzieła!
24.05.2023 18:45
Banan to jeden z owoców najchętniej zabieranych na wycieczki i wyjazdy. Nie ma w sobie za dużo soków, dzięki czemu unikamy ryzyka pobrudzenia rąk, a na dodatek jest naprawdę sycący. Jeśli jesteś fanem bananów, na pewno spodoba ci się sztuczka z wykorzystaniem igły.
Czy banany są zdrowe?
Pod grubą, żółtą skórką skrywa się prawdziwa skarbnica zdrowia. Banany są bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina C, potas, błonnik i witamina B6. Pomagają w utrzymaniu zdrowia serca, regulacji ciśnienia krwi, poprawie trawienia i dostarczaniu energii. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów gamę witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych, takich jak pektyny czy przeciwutleniacze. Te owoce powinny być więc stałym elementem naszego codziennego jadłospisu.
Banan i igła
Ten trik z pewnością cię zaskoczy, ale zaraz zrozumiesz, dlaczego banany i igły idą ze sobą w parze. Wbij igłę w skórkę. Powinna przejść przez owoc i zatrzymać się przed skórką z drugiej strony. Następnie należy delikatnie poruszać igłą na boki. Kolejnym krokiem jest wbicie igły nieco dalej i powtórzenie tego procesu na całej długości banana. W rezultacie otrzymamy owoc pokrojony w zgrabne plasterki bez użycia noża.
Ten patent świetnie sprawdzi się w czasie imprezy. Jeśli na stole postawisz pokrojone tradycyjnie banany, to szybko ściemnieją. W ten sposób po prostu otwieramy i gotowe. Banan możesz naciąć w domu i później wrzucić do plecaka. Skórka będzie chroniła miąższ, a po jej otwarciu owoc będzie gotowy do podzielenia się na szlaku lub podczas drugiego śniadania w szkole. Wystarczy otworzyć go, gdy poczujecie ochotę. Banany te są jasne, świeże i już pokrojone na plasterki.