Wbij igłę w banana. Będziesz zaskoczony tym, co się stanie

Prosty trik z wykorzystaniem igły sprawi, że pokroisz banana w plasterki bez użycia noża. Przyda się na wycieczkach i wyjazdach. A więc banan w dłoń i do dzieła!

Banan i igła- Pyszności, źródło CanvaBanan i igła- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Banan to jeden z owoców najchętniej zabieranych na wycieczki i wyjazdy. Nie ma w sobie za dużo soków, dzięki czemu unikamy ryzyka pobrudzenia rąk, a na dodatek jest naprawdę sycący. Jeśli jesteś fanem bananów, na pewno spodoba ci się sztuczka z wykorzystaniem igły.

Czy banany są zdrowe?

Pod grubą, żółtą skórką skrywa się prawdziwa skarbnica zdrowia. Banany są bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina C, potas, błonnik i witamina B6. Pomagają w utrzymaniu zdrowia serca, regulacji ciśnienia krwi, poprawie trawienia i dostarczaniu energii. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów gamę witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych, takich jak pektyny czy przeciwutleniacze. Te owoce powinny być więc stałym elementem naszego codziennego jadłospisu.

Obrazek
Banany - Pyszności; Foto Canva.com

Banan i igła

Ten trik z pewnością cię zaskoczy, ale zaraz zrozumiesz, dlaczego banany i igły idą ze sobą w parze. Wbij igłę w skórkę. Powinna przejść przez owoc i zatrzymać się przed skórką z drugiej strony. Następnie należy delikatnie poruszać igłą na boki. Kolejnym krokiem jest wbicie igły nieco dalej i powtórzenie tego procesu na całej długości banana. W rezultacie otrzymamy owoc pokrojony w zgrabne plasterki bez użycia noża.

Banan pokrojny igłą- Pyszności, źródło: kadr z kanału Cookist
Banan pokrojny igłą- Pyszności, źródło: kadr z kanału Cookist

Ten patent świetnie sprawdzi się w czasie imprezy. Jeśli na stole postawisz pokrojone tradycyjnie banany, to szybko ściemnieją. W ten sposób po prostu otwieramy i gotowe. Banan możesz naciąć w domu i później wrzucić do plecaka. Skórka będzie chroniła miąższ, a po jej otwarciu owoc będzie gotowy do podzielenia się na szlaku lub podczas drugiego śniadania w szkole. Wystarczy otworzyć go, gdy poczujecie ochotę. Banany te są jasne, świeże i już pokrojone na plasterki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej