PrzepisCiastaBardzo szybkie ciasto. Babcia robiła mi w dzieciństwie, gdy nie chciałem jeść kaszy manny

Bardzo szybkie ciasto. Babcia robiła mi w dzieciństwie, gdy nie chciałem jeść kaszy manny

Bez piekarnika i bez problemu. Tak zrobisz to pyszne ciasto, na które przepis już wkrótce zajmie honorowe miejsce w twoim kulinarnym notatniku. Lepiej schowaj je przed dziećmi, bo zniknie, zanim zdążysz zjeść choćby kawałeczek!

Szybkie ciasto, genialny smak. Czy może być lepiej?
Szybkie ciasto, genialny smak. Czy może być lepiej?
Źródło zdjęć: © canva.com

16.09.2023 07:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kasza manna, herbatniki, kakao i kilka innych tanich i prostych składników. Tyle wystarczy, żeby stworzyć pyszne ciasto bez pieczenia, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. No, dobrze, potrzebujesz czegoś jeszcze. Około 15 minut na przygotowanie. Da się zrobić nawet w zabiegany dzień, prawda?

Zakasaj więc rękawy, zbierz składniki, przygotuj blaszkę do pieczenia (a w tym przypadku raczej: do schłodzenia) i do dzieła. Z tym przepisem poradzi sobie nawet największy kulinarny amator. A może to początek podążania drogą profesjonalnego cukiernika? Kto wie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ach, i jeszcze jedno. Po raz kolejny powtarzamy: na czas przygotowania tego ciasta każ dzieciakom wyjść z kuchni. Dmuchaj na zimne, albo przekonaj się sam, że połowa przyszłego deseru zniknie jeszcze zanim trafi do lodówki. Uwierz nam, mówimy to z doświadczenia!

Szybkie ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół kostki margaryny,
  • 3 łyżki kakao,
  • 6 paczek herbatników,
  • tabliczka czekolady,
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto powstaje w kilkanaście minut
Szybkie ciasto powstaje w kilkanaście minut© canva.com
  1. Mleko przelej do rondelka. Dodaj do niego margarynę, cukier i kakao. Gotuj na niewielkiej mocy palnika. Stopniowo zacznij dodawać kaszę manną, cały czas mieszając. Wkrótce w rondelku powinna powstać gęsta masa.
  2. Przygotuj formę do pieczenia. Na spodzie wyłóż warstwę herbatników. Teraz delikatnie wylej na nią połowę przygotowanej masy mlecznej.
  3. Ułóż kolejne "piętro" z herbatników, a na nie drugą połowę kremu. Całość przykryj ostatnią już warstwą ciastek.
  4. Czekoladę rozpuść w garnuszku. Stopioną wylej na wierzch ciasta. Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw formę do lodówki. Poczekaj, aż ciasto stężeje i gotowe. Smacznego!