PrzepisCiastaBardzo szybkie ciasto. Babcia robiła mi w dzieciństwie, gdy nie chciałem jeść kaszy manny

Bardzo szybkie ciasto. Babcia robiła mi w dzieciństwie, gdy nie chciałem jeść kaszy manny

Szybkie ciasto, genialny smak. Czy może być lepiej?
Szybkie ciasto, genialny smak. Czy może być lepiej?
Źródło zdjęć: © canva.com

16.09.2023 07:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bez piekarnika i bez problemu. Tak zrobisz to pyszne ciasto, na które przepis już wkrótce zajmie honorowe miejsce w twoim kulinarnym notatniku. Lepiej schowaj je przed dziećmi, bo zniknie, zanim zdążysz zjeść choćby kawałeczek!

Kasza manna, herbatniki, kakao i kilka innych tanich i prostych składników. Tyle wystarczy, żeby stworzyć pyszne ciasto bez pieczenia, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. No, dobrze, potrzebujesz czegoś jeszcze. Około 15 minut na przygotowanie. Da się zrobić nawet w zabiegany dzień, prawda?

Zakasaj więc rękawy, zbierz składniki, przygotuj blaszkę do pieczenia (a w tym przypadku raczej: do schłodzenia) i do dzieła. Z tym przepisem poradzi sobie nawet największy kulinarny amator. A może to początek podążania drogą profesjonalnego cukiernika? Kto wie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ach, i jeszcze jedno. Po raz kolejny powtarzamy: na czas przygotowania tego ciasta każ dzieciakom wyjść z kuchni. Dmuchaj na zimne, albo przekonaj się sam, że połowa przyszłego deseru zniknie jeszcze zanim trafi do lodówki. Uwierz nam, mówimy to z doświadczenia!

Szybkie ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół kostki margaryny,
  • 3 łyżki kakao,
  • 6 paczek herbatników,
  • tabliczka czekolady,
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto powstaje w kilkanaście minut
Szybkie ciasto powstaje w kilkanaście minut© canva.com
  1. Mleko przelej do rondelka. Dodaj do niego margarynę, cukier i kakao. Gotuj na niewielkiej mocy palnika. Stopniowo zacznij dodawać kaszę manną, cały czas mieszając. Wkrótce w rondelku powinna powstać gęsta masa.
  2. Przygotuj formę do pieczenia. Na spodzie wyłóż warstwę herbatników. Teraz delikatnie wylej na nią połowę przygotowanej masy mlecznej.
  3. Ułóż kolejne "piętro" z herbatników, a na nie drugą połowę kremu. Całość przykryj ostatnią już warstwą ciastek.
  4. Czekoladę rozpuść w garnuszku. Stopioną wylej na wierzch ciasta. Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw formę do lodówki. Poczekaj, aż ciasto stężeje i gotowe. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także