Bardzo szybkie ciasto. Babcia robiła mi w dzieciństwie, gdy nie chciałem jeść kaszy manny
Bez piekarnika i bez problemu. Tak zrobisz to pyszne ciasto, na które przepis już wkrótce zajmie honorowe miejsce w twoim kulinarnym notatniku. Lepiej schowaj je przed dziećmi, bo zniknie, zanim zdążysz zjeść choćby kawałeczek!
16.09.2023 07:32
Kasza manna, herbatniki, kakao i kilka innych tanich i prostych składników. Tyle wystarczy, żeby stworzyć pyszne ciasto bez pieczenia, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. No, dobrze, potrzebujesz czegoś jeszcze. Około 15 minut na przygotowanie. Da się zrobić nawet w zabiegany dzień, prawda?
Zobacz także
Zakasaj więc rękawy, zbierz składniki, przygotuj blaszkę do pieczenia (a w tym przypadku raczej: do schłodzenia) i do dzieła. Z tym przepisem poradzi sobie nawet największy kulinarny amator. A może to początek podążania drogą profesjonalnego cukiernika? Kto wie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ach, i jeszcze jedno. Po raz kolejny powtarzamy: na czas przygotowania tego ciasta każ dzieciakom wyjść z kuchni. Dmuchaj na zimne, albo przekonaj się sam, że połowa przyszłego deseru zniknie jeszcze zanim trafi do lodówki. Uwierz nam, mówimy to z doświadczenia!
Szybkie ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka cukru,
- pół kostki margaryny,
- 3 łyżki kakao,
- 6 paczek herbatników,
- tabliczka czekolady,
- wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Mleko przelej do rondelka. Dodaj do niego margarynę, cukier i kakao. Gotuj na niewielkiej mocy palnika. Stopniowo zacznij dodawać kaszę manną, cały czas mieszając. Wkrótce w rondelku powinna powstać gęsta masa.
- Przygotuj formę do pieczenia. Na spodzie wyłóż warstwę herbatników. Teraz delikatnie wylej na nią połowę przygotowanej masy mlecznej.
- Ułóż kolejne "piętro" z herbatników, a na nie drugą połowę kremu. Całość przykryj ostatnią już warstwą ciastek.
- Czekoladę rozpuść w garnuszku. Stopioną wylej na wierzch ciasta. Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw formę do lodówki. Poczekaj, aż ciasto stężeje i gotowe. Smacznego!