Spaghetti z owocami morza i pomidorowym sosem basilico. Prosty obiad po włosku

Kuchnia włoska to coś, co kochają chyba wszyscy. Jest pyszna, lekka i naprawdę prosta. Dziś mamy dla Ciebie prosty przepis na makaron bavette z krewetkami i pomidorowym sosem basilico.

ObrazekBavette z krewetkami- Pyszności
Ewa

Spaghetti Frutti di Mare- prosty przepis

Makaron z owocami morza to absolutna klasyka kuchni śródziemnomorskiej. We Włoszech serwuje się go jako pierwsze danie, jak u nas zupę. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne i poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.

Owoce morza są niezwykle popularne nie tylko w kuchni włoskiej. Po skorupiaki warto sięgać nie tylko ze względu na ich walory smakowe- są jednocześnie dobrym źródłem białka i witamin z grupy B. Bazą naszej pasty są krewetki i pyszny sos pomidorowy. W Polsce zdobycie świeżych owoców morza jest niemal niemożliwe, ale w sklepowych zamrażarkach czeka bogaty asortyment gotowych mieszanek z krewetkami, małżami czy ośmiornicami. Warto po nie sięgnąć i trzymać jedno opakowanie w zamrażarce- dzięki temu będziesz w stanie błyskawicznie przygotować obiad dla całej rodziny. Pierwsze owoce morza możesz podawać dzieciom już od drugiego roku życia.

W przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomógł nam makaron bavette oraz sos basilico marki Barilla.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Bavette z krewetkami

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 krewetek
  • 400 g sosu Barilla Basilico
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
  • 300 g makaronu bavette Barilla
  • szafran
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wodę i dodaj łyżkę soli. Przemieszaj i wrzuć do środka makaron bavette. Gotuj przez 8 minut, aby pozostał al dente. To najlepszy sposób na serwowanie makaronu- innego we Włoszech nie znajdziesz. Pamiętaj o tym, żeby wodę dobrze posolić- to gwarancja ugotowania idealnej pasty.

Bavette z krewetkami- Pyszności
Bavette z krewetkami- Pyszności

Ugotowany makaron odcedź i odstaw na bok. Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodaj oczyszczone i rozmrożone krewetki lub mieszankę owoców morza. Duś je przez 3-4 minuty.

Bavette z krewetkami- Pyszności
Bavette z krewetkami- Pyszności

Do krewetek dodaj sok z połówki cytryny, szafran oraz sól i pieprz. Wlej sos Basilico z Barilli i przesmaż przez chwilę całość.

Bavette z krewetkami- Pyszności
Bavette z krewetkami- Pyszności

Następnie dodaj odcedzony makaron i przemieszaj całość. Gotowy makaron przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu po nałożeniu na talerz.

Smacznego!

Obrazek
Bavette z krewetkami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki