Spaghetti z owocami morza i pomidorowym sosem basilico. Prosty obiad po włosku
Kuchnia włoska to coś, co kochają chyba wszyscy. Jest pyszna, lekka i naprawdę prosta. Dziś mamy dla Ciebie prosty przepis na makaron bavette z krewetkami i pomidorowym sosem basilico.
25.11.2022 12:00
Spaghetti Frutti di Mare- prosty przepis
Makaron z owocami morza to absolutna klasyka kuchni śródziemnomorskiej. We Włoszech serwuje się go jako pierwsze danie, jak u nas zupę. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne i poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.
Owoce morza są niezwykle popularne nie tylko w kuchni włoskiej. Po skorupiaki warto sięgać nie tylko ze względu na ich walory smakowe- są jednocześnie dobrym źródłem białka i witamin z grupy B. Bazą naszej pasty są krewetki i pyszny sos pomidorowy. W Polsce zdobycie świeżych owoców morza jest niemal niemożliwe, ale w sklepowych zamrażarkach czeka bogaty asortyment gotowych mieszanek z krewetkami, małżami czy ośmiornicami. Warto po nie sięgnąć i trzymać jedno opakowanie w zamrażarce- dzięki temu będziesz w stanie błyskawicznie przygotować obiad dla całej rodziny. Pierwsze owoce morza możesz podawać dzieciom już od drugiego roku życia.
W przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomógł nam makaron bavette oraz sos basilico marki Barilla.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Bavette z krewetkami
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 12 krewetek
- 400 g sosu Barilla Basilico
- 100 ml śmietanki 18%
- 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
- 300 g makaronu bavette Barilla
- szafran
- sól oraz pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę i dodaj łyżkę soli. Przemieszaj i wrzuć do środka makaron bavette. Gotuj przez 8 minut, aby pozostał al dente. To najlepszy sposób na serwowanie makaronu- innego we Włoszech nie znajdziesz. Pamiętaj o tym, żeby wodę dobrze posolić- to gwarancja ugotowania idealnej pasty.
Ugotowany makaron odcedź i odstaw na bok. Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodaj oczyszczone i rozmrożone krewetki lub mieszankę owoców morza. Duś je przez 3-4 minuty.
Do krewetek dodaj sok z połówki cytryny, szafran oraz sól i pieprz. Wlej sos Basilico z Barilli i przesmaż przez chwilę całość.
Następnie dodaj odcedzony makaron i przemieszaj całość. Gotowy makaron przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu po nałożeniu na talerz.
Smacznego!