Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Pyszne ciasteczka twarogowe to przepis na słodkości, którym nie sposób się oprzeć. Te maleństwa wręcz rozpływają się w ustach i sprawiają, że nie sposób o nich zapomnieć.

Twarogowe ciasteczka- PysznościTwarogowe ciasteczka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Te proste ciasteczka zawsze piekła moja mama. Chociaż lista składników jest nieskomplikowana, to efekt po prostu zwala z nóg. Delikatne, słodkie i urocze ciasteczka możesz zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, aby umilić sobie dzień pysznym podwieczorkiem. Bez względu na to, ile ich upiekę, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzyka. Idealnie smakują do popołudniowej kawy czy herbaty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Ciasteczka twarogowe

Składniki:

  •  200 g twarogu półtłustego,
  • 100 g masła — miękkiego, 
  • 1 jajko,
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej — wysypana na stolnicy, 
  • 150 g cukru — do obtaczania ciastek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Twaróg przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję do niego jajko oraz miękkie masło i blenduję.

Krok 2: Dodaję cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szklankę mąki i dokładnie wszystko mieszam.

Masa na ciasteczka- Pyszności
Masa na ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Przekładam masę na stolnicę lub blat kuchenny i podsypuję mąką. Wyrabiam ciasto. Odrywam kawałki masy, rozwałkowuję i wycinam przy pomocy szklanki kółka. Każde z nich składam na pół, a następnie znów na pół i obtaczam w cukrze.

Ciasteczka twarogowe- Pyszności
Ciasteczka twarogowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15-20 minut.

Krok 5: Gotowe ciasteczka studzę i przekładam na talerze. Smacznego!

Ciasteczka twarogowe- Pyszności
Ciasteczka twarogowe- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi