Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję
21.09.2023 08:02, aktual.: 21.09.2023 09:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszne ciasteczka twarogowe to przepis na słodkości, którym nie sposób się oprzeć. Te maleństwa wręcz rozpływają się w ustach i sprawiają, że nie sposób o nich zapomnieć.
Te proste ciasteczka zawsze piekła moja mama. Chociaż lista składników jest nieskomplikowana, to efekt po prostu zwala z nóg. Delikatne, słodkie i urocze ciasteczka możesz zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, aby umilić sobie dzień pysznym podwieczorkiem. Bez względu na to, ile ich upiekę, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzyka. Idealnie smakują do popołudniowej kawy czy herbaty.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka twarogowe
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 100 g masła — miękkiego,
- 1 jajko,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej — wysypana na stolnicy,
- 150 g cukru — do obtaczania ciastek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Twaróg przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję do niego jajko oraz miękkie masło i blenduję.
Krok 2: Dodaję cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szklankę mąki i dokładnie wszystko mieszam.
Krok 3: Przekładam masę na stolnicę lub blat kuchenny i podsypuję mąką. Wyrabiam ciasto. Odrywam kawałki masy, rozwałkowuję i wycinam przy pomocy szklanki kółka. Każde z nich składam na pół, a następnie znów na pół i obtaczam w cukrze.
Krok 4: Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15-20 minut.
Krok 5: Gotowe ciasteczka studzę i przekładam na talerze. Smacznego!