Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję
Pyszne ciasteczka twarogowe to przepis na słodkości, którym nie sposób się oprzeć. Te maleństwa wręcz rozpływają się w ustach i sprawiają, że nie sposób o nich zapomnieć.
21.09.2023 | aktual.: 21.09.2023 09:35
Te proste ciasteczka zawsze piekła moja mama. Chociaż lista składników jest nieskomplikowana, to efekt po prostu zwala z nóg. Delikatne, słodkie i urocze ciasteczka możesz zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, aby umilić sobie dzień pysznym podwieczorkiem. Bez względu na to, ile ich upiekę, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzyka. Idealnie smakują do popołudniowej kawy czy herbaty.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka twarogowe
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 100 g masła — miękkiego,
- 1 jajko,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej — wysypana na stolnicy,
- 150 g cukru — do obtaczania ciastek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Twaróg przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję do niego jajko oraz miękkie masło i blenduję.
Krok 2: Dodaję cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szklankę mąki i dokładnie wszystko mieszam.
Krok 3: Przekładam masę na stolnicę lub blat kuchenny i podsypuję mąką. Wyrabiam ciasto. Odrywam kawałki masy, rozwałkowuję i wycinam przy pomocy szklanki kółka. Każde z nich składam na pół, a następnie znów na pół i obtaczam w cukrze.
Krok 4: Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15-20 minut.
Krok 5: Gotowe ciasteczka studzę i przekładam na talerze. Smacznego!