Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie — również w Polsce. Klasycznie jest podawane z dodatkiem kiełbasy, ale okazuje się, że w wersji bezmięsnej jest równie smaczne.
Leczo bez mięsa to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Dzięki prostocie przygotowania i bogactwu smaków, stanie się prawdziwym bohaterem lekkich dań, szczególnie gdy zależy nam na smacznych i lekkostrawnych posiłkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę
Dlaczego warto wybrać leczo bez mięsa?
Leczo bez mięsa to świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety. To lekkostrawna i pełna smaku propozycja, która doskonale sprawdzi się szczególnie latem. Choć zastąpienie mięsa tofu może wydawać się wyzwaniem, wcale nie jest trudne. Wystarczy zastosować kilka prostych trików, by nawet zatwardziały mięsożerca poprosił cię o przepis.
Klucz do sukcesu
Jeśli zależy ci na smaku jak najbardziej zbliżonym do mięsnego leczo, świetnie sprawdzą się dwa składniki — wędzone tofu oraz wędzona papryka. To właśnie one nadają wegetariańskiej wersji głęboki, dymny aromat, dlatego warto zaopatrzyć się w te produkty przed rozpoczęciem gotowania.
Tofu nie będzie przypominało kiełbasy pod względem wyglądu, więc jeśli zależy ci na estetyce potrawy — chcesz na przykład zaskoczyć swoich mięsnych gości i wolisz, aby nie od razu zauważyli różnicę — możesz sięgnąć po roślinne kiełbasy dostępne w dużych supermarketach. Jednak pamiętaj, że każda ma inny smak i nie zawsze posiada wędzoną nutę, na której nam zależy. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będzie skupienie się na smaku, czyli wybór tofu.
Drugim ważnym aspektem jest odpowiednio długie smażenie warzyw i dodanie pomidorów w dobrym momencie. Należy to zrobić dopiero wtedy, gdy papryka i cukinia będą miękkie, a po ich spróbowaniu poczujesz wyraźnie słodki smak. To idealny moment - jeśli zrobisz to za wcześnie, warzywa nie wydobędą z siebie pełnego aromatu, tylko ugotują się w sosie, przez co ich smak będzie zdecydowanie bardziej jałowy.
Przepis na leczo z tofu:
Składniki:
- 2 kostki wędzonego tofu (około 360 g),
- 3 czerwone papryki,
- cukinia,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki dobrej jakości oleju,
- puszka krojonych pomidorów,
- szczypta przyprawy gyros,
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- szczypta soli,
- zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tofu dokładnie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Wrzuć je do miski, dodaj przyprawę gyros, łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój w piórka cebulę.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią cebulę.
- Po około 2 minutach przeciśnij ząbki czosnku i wymieszaj z cebulą.
- Pokrój cukinię i paprykę w większą kotkę i dodaj do smażonych warzyw razem z tofu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i wsyp pozostałe przyprawy.
- Smaż przez około 15 minut aż papryka będzie całkowicie miękka.
- Dodaj pomidory z puszki, zmniejsz lekko ogień i duś pod przykryciem przez około 10 minut.