Biała ryba pod kruszonką. Składniki pewnie masz w kuchni, a robi się błyskawicznie
Większość ma w zamrażalniku zapasy jedzenia. Jeśli akurat jest wśród nich ryba, już wiesz, co dziś zrobisz. Całe danie nie wymaga wysiłku, ale przygotowane w ten sposób na pewno zaskoczy smakiem i dodatkami.
Z pełną odpowiedzialnością zaznaczyłam, że to przepis na białą rybę, ponieważ pasuje do większości najpopularniejszych w polskich domach gatunków. Dorsz, mintaj czy morszczuk doskonale nadają się do pieczenia i nie wymagają specjalnego doprawiania. Jeśli nie masz marchewek, postaw na inne warzywa korzeniowe, jak pietruszka czy seler korzeniowy, ale wtedy możesz dodać też nieco pomidorów z puszki (najpierw przesmaż je, odparowując wodę). Zamiast marchewki świetny będzie też słodki batat.
Jak rozmrozić prawidłowo rybę?
Rozmrażanie ryby to proces, który wymaga uwagi, aby zachować jej smak i strukturę. Jednym z najprostszych sposobów jest zanurzenie ryby w zimnej wodzie. Ważne, aby ryba była szczelnie zamknięta w plastikowej torebce, co zapobiega nasiąknięciu wodą. Wodę należy zmieniać co pół godziny, aby przyspieszyć proces rozmrażania. Unikaj używania gorącej wody, która może uszkodzić strukturę mięsa. Pamiętaj, aby przed panierowaniem kawałki ryby pokroić, odsączyć z nadmiaru płynu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Za talerz nie będę płaciła". Właściciele smażalni o zachowaniu klientów
Przepis na rybę pod kruszonką
Dla głębszego smaku możesz do kruszonki dodać starty parmezan albo ser bursztyn. Możesz też wymieszać pół na pół bułkę tartą z panko - całość będzie bardziej chrupiąca.
Składniki:
- 4 filety białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk), ok. 150 g każdy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Na warstwę warzywną:
- 3–4 marchewki,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli i pieprzu.
Na kruszonkę:
- 80 g bułki tartej (najlepiej świeżej, grubszej),
- 50 g masła (roztopionego),
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewki i pokrój je w cienkie plasterki.
- W rondelku rozpuść masło, wrzuć marchew i lekko podduś przez ok. 5 minut, doprawiając solą i pieprzem.
- Wyłóż marchew na dno naczynia żaroodpornego.
- Opłucz filety, osusz ręcznikiem papierowym.
- Skrop je sokiem z cytryny, natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Ułóż rybę na warstwie marchewek.
- W misce wymieszaj bułkę tartą z roztopionym masłem, czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw szczyptą soli.
- Nagrzej piekarnik do 190°C (grzanie góra–dół).
- Wstaw naczynie żaroodporne i piecz przez ok. 20-25 minut. Po 10 minutach równomiernie posyp rybę kruszonką i piecz, aż kruszonka będzie złocista, a ryba soczysta. Łatwo sprawdzisz to widelcem.
- Przed podaniem posyp dodatkową świeżą pietruszką - serwuj najlepiej z ziemniakami puree lub ryżem i lekką sałatką.