Naturalny zastrzyk białka i antyoksydantów. Ta ryba robi więcej niż myślisz
Dorsz, mintaj lub miruna to źródła łatwo przyswajalnego białka o najwyższej jakości, a także ryby o delikatnym smaku, który nie wymaga ciężkich sosów lub panierki. Dostarczają ważne minerały, takie jak magnez, fosfor, potas, wapń i selen oraz witaminy z grupy B, kluczowe dla pracy układu nerwowego i sprawnego metabolizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
W tym przepisie ryba piecze się z pomidorem, papryką, pieczarkami i odrobiną oliwy, dzięki czemu zachowuje soczystość, a warzywa stają się naturalnym źródłem antyoksydantów. Likopen z pomidorów i witamina C z papryki pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wzmacniają odporność, a pieczarki dodają delikatnego, ziemistego aromatu. Całość jest sycąca, ale lekka, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Można ją podać z ryżem, ziemniakami lub pieczonymi frytkami i w każdej wersji będzie smakować wyjątkowo. Jak upiec filet z ryby w piekarniku?
Rybę z papryką, pomidorem i pieczarkami
Składniki:
- 1 średni filet białej ryby (dorsz, mintaj, miruna lub inna),
- 1 pomidor,
- 1/2 papryki,
- 5 pieczarek,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- rozmaryn świeży lub suszony,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rybę oczyść i osusz. Jeśli korzystasz z mrożonej, najpierw rozmroź ją w zimnej wodzie.
- Pomidora umyj i pokrój w średnie plastry, usuwając twarde, zielone części ze środka.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki o średniej grubości.
- W małym naczyniu żaroodpornym lub w małej foremce ułóż kolejno: pomidora, pieczarki, paprykę i rybę.
- Dopraw do smaku pieprzem i rozmarynem (świeżym lub suszonym). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 25 min.
- Po upływie wskazanego czasu wyciągnij naczynie z piekarnika. Skrop oliwą i sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku solą.