Polacy unikają tej ryby, bo się jej boją. Szkoda, bo jest smaczna, zdrowa i tania

Mintaj to jedna z najbardziej niedocenianych ryb w Polsce. Jedzenie tego gatunku ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jest pyszna i tania. Wokół niego narosło jednak wiele mitów, dlatego niektórzy z nas boją się go jeść. Jaka jest prawda?

ObrazekAdobe Stock
Ewa

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb co najmniej 1-2 razy w tygodniu, co stanowi około 150-300 gramów. Wiele osób rezygnuje z tego składnika w swojej diecie ze względu na wysoką cenę. Jest jednak pewien gatunek, który Polacy niesłusznie pomijają podczas zakupów.

Podczas zakupów sięgnij po tę rybę

Mintaj zawiera dużą ilość białka oraz witaminy D. Jest to również cenny surowiec do produkcji tranu. Spożywanie mięsa mintaja może mieć korzystny wpływ na zdrowie skóry, serca, mózgu i układu odpornościowego, dzięki zawartości w nim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W mintaju znajdziesz również niską ilość tłuszczu i kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element zrównoważonej diety. W 100 g delikatnego mięsa mintaja znajduje się około 19,44 g białka i zaledwie 0,98 g tłuszczu.

W Polsce cena mintaja w sklepach rybnych oscyluje zwykle w granicach 20-30 złotych za kilogram, dzięki czemu jest przystępna i zachęca do zakupów.

Niedoceniany mintaj

Mintaj to ryba, która jest łatwa w przygotowaniu i można ją podawać na wiele sposobów. Przypraw kawałki ryby solą i pieprzem, obtocz w mące. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Pyszny obiad gotowy.

Mintaj świetnie smakuje również w wersji duszonej. Podsmaż warzywa (cebula, marchewka, seler) na patelni, dodaj pokrojone pomidory i duś przez kilka minut. Następnie dodaj filety mintaja i znów duś całość przez około 10-15 minut.

Obrazek
Mintaj - Pyszności/ źródło: Getty Images

Rybę możesz przygotować również na parze lub w piekarniku. Opcji jest mnóstwo, więc z pewnością znajdziesz coś, co przypadnie ci do gustu.

Uważaj na rtęć

Rtęć jest toksycznym metalem, który może występować w rybach w postaci metylortęci. Ryby pochłaniają metylortęć poprzez pożywienie lub wodę, w której żyją. Dlatego niektóre ryby, zwłaszcza te z górnego ogniska łańcucha pokarmowego, takie jak tuńczyk, miecznik czy rekiny, mogą zawierać wysokie poziomy rtęci. WHO zaleca ostrożność w spożywaniu takich ryb, zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci, ponieważ wysokie poziomy rtęci mogą wpłynąć negatywnie na rozwój mózgu i układu nerwowego. Zaleca się spożywanie ryb o niskiej zawartości rtęci, takich jak łosoś, mintaj, dorsz czy pstrąg.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Niektóre populacje mintaja są przełowione, dlatego ważne jest, aby wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł. Ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł to takie, które są poławiane w sposób zrównoważony, czyli w sposób, który nie przyczynia się do wyczerpywania się populacji ryb czy niszczenia środowiska naturalnego.

Przepis na błyskawiczne ciasto z pudełka znajdziesz na naszym kanale YouTube.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀