Polacy unikają tej ryby, bo się jej boją. Szkoda, bo jest smaczna, zdrowa i tania

Mintaj to jedna z najbardziej niedocenianych ryb w Polsce. Jedzenie tego gatunku ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jest pyszna i tania. Wokół niego narosło jednak wiele mitów, dlatego niektórzy z nas boją się go jeść. Jaka jest prawda?

ObrazekAdobe Stock
Ewa

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb co najmniej 1-2 razy w tygodniu, co stanowi około 150-300 gramów. Wiele osób rezygnuje z tego składnika w swojej diecie ze względu na wysoką cenę. Jest jednak pewien gatunek, który Polacy niesłusznie pomijają podczas zakupów.

Podczas zakupów sięgnij po tę rybę

Mintaj zawiera dużą ilość białka oraz witaminy D. Jest to również cenny surowiec do produkcji tranu. Spożywanie mięsa mintaja może mieć korzystny wpływ na zdrowie skóry, serca, mózgu i układu odpornościowego, dzięki zawartości w nim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W mintaju znajdziesz również niską ilość tłuszczu i kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element zrównoważonej diety. W 100 g delikatnego mięsa mintaja znajduje się około 19,44 g białka i zaledwie 0,98 g tłuszczu.

W Polsce cena mintaja w sklepach rybnych oscyluje zwykle w granicach 20-30 złotych za kilogram, dzięki czemu jest przystępna i zachęca do zakupów.

Niedoceniany mintaj

Mintaj to ryba, która jest łatwa w przygotowaniu i można ją podawać na wiele sposobów. Przypraw kawałki ryby solą i pieprzem, obtocz w mące. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Pyszny obiad gotowy.

Mintaj świetnie smakuje również w wersji duszonej. Podsmaż warzywa (cebula, marchewka, seler) na patelni, dodaj pokrojone pomidory i duś przez kilka minut. Następnie dodaj filety mintaja i znów duś całość przez około 10-15 minut.

Obrazek
Mintaj - Pyszności/ źródło: Getty Images

Rybę możesz przygotować również na parze lub w piekarniku. Opcji jest mnóstwo, więc z pewnością znajdziesz coś, co przypadnie ci do gustu.

Uważaj na rtęć

Rtęć jest toksycznym metalem, który może występować w rybach w postaci metylortęci. Ryby pochłaniają metylortęć poprzez pożywienie lub wodę, w której żyją. Dlatego niektóre ryby, zwłaszcza te z górnego ogniska łańcucha pokarmowego, takie jak tuńczyk, miecznik czy rekiny, mogą zawierać wysokie poziomy rtęci. WHO zaleca ostrożność w spożywaniu takich ryb, zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci, ponieważ wysokie poziomy rtęci mogą wpłynąć negatywnie na rozwój mózgu i układu nerwowego. Zaleca się spożywanie ryb o niskiej zawartości rtęci, takich jak łosoś, mintaj, dorsz czy pstrąg.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Niektóre populacje mintaja są przełowione, dlatego ważne jest, aby wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł. Ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł to takie, które są poławiane w sposób zrównoważony, czyli w sposób, który nie przyczynia się do wyczerpywania się populacji ryb czy niszczenia środowiska naturalnego.

Przepis na błyskawiczne ciasto z pudełka znajdziesz na naszym kanale YouTube.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości