Polacy unikają tej ryby, bo się jej boją. Szkoda, bo jest smaczna, zdrowa i tania

Mintaj to jedna z najbardziej niedocenianych ryb w Polsce. Jedzenie tego gatunku ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jest pyszna i tania. Wokół niego narosło jednak wiele mitów, dlatego niektórzy z nas boją się go jeść. Jaka jest prawda?

ObrazekAdobe Stock
Ewa
SKOMENTUJ

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb co najmniej 1-2 razy w tygodniu, co stanowi około 150-300 gramów. Wiele osób rezygnuje z tego składnika w swojej diecie ze względu na wysoką cenę. Jest jednak pewien gatunek, który Polacy niesłusznie pomijają podczas zakupów.

Podczas zakupów sięgnij po tę rybę

Mintaj zawiera dużą ilość białka oraz witaminy D. Jest to również cenny surowiec do produkcji tranu. Spożywanie mięsa mintaja może mieć korzystny wpływ na zdrowie skóry, serca, mózgu i układu odpornościowego, dzięki zawartości w nim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W mintaju znajdziesz również niską ilość tłuszczu i kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element zrównoważonej diety. W 100 g delikatnego mięsa mintaja znajduje się około 19,44 g białka i zaledwie 0,98 g tłuszczu.

W Polsce cena mintaja w sklepach rybnych oscyluje zwykle w granicach 20-30 złotych za kilogram, dzięki czemu jest przystępna i zachęca do zakupów.

Niedoceniany mintaj

Mintaj to ryba, która jest łatwa w przygotowaniu i można ją podawać na wiele sposobów. Przypraw kawałki ryby solą i pieprzem, obtocz w mące. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Pyszny obiad gotowy.

Mintaj świetnie smakuje również w wersji duszonej. Podsmaż warzywa (cebula, marchewka, seler) na patelni, dodaj pokrojone pomidory i duś przez kilka minut. Następnie dodaj filety mintaja i znów duś całość przez około 10-15 minut.

Obrazek
Mintaj - Pyszności/ źródło: Getty Images

Rybę możesz przygotować również na parze lub w piekarniku. Opcji jest mnóstwo, więc z pewnością znajdziesz coś, co przypadnie ci do gustu.

Uważaj na rtęć

Rtęć jest toksycznym metalem, który może występować w rybach w postaci metylortęci. Ryby pochłaniają metylortęć poprzez pożywienie lub wodę, w której żyją. Dlatego niektóre ryby, zwłaszcza te z górnego ogniska łańcucha pokarmowego, takie jak tuńczyk, miecznik czy rekiny, mogą zawierać wysokie poziomy rtęci. WHO zaleca ostrożność w spożywaniu takich ryb, zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci, ponieważ wysokie poziomy rtęci mogą wpłynąć negatywnie na rozwój mózgu i układu nerwowego. Zaleca się spożywanie ryb o niskiej zawartości rtęci, takich jak łosoś, mintaj, dorsz czy pstrąg.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Niektóre populacje mintaja są przełowione, dlatego ważne jest, aby wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł. Ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł to takie, które są poławiane w sposób zrównoważony, czyli w sposób, który nie przyczynia się do wyczerpywania się populacji ryb czy niszczenia środowiska naturalnego.

Przepis na błyskawiczne ciasto z pudełka znajdziesz na naszym kanale YouTube.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali