Najgorsze rodzaje ryb - lepiej ich unikać. W środku znajdziesz nawet metylortęć

Spożycie ryb to dość kontrowersyjny temat. Z jednej strony są one cennym źródłem wielu substancji odżywczych. Stanowią cenne źródło białka oraz kwasów omega-3. Natomiast memy też informacje tym, że zawierają metale ciężkie, które są dla nas szkodliwe. Jak jest naprawdę? Prawda jest taka, że wszystko zależy od gatunku oraz pochodzenia ryby. Więc dziś o tym, po jakie ryby warto sięgnąć, a których najlepiej unikać. Sprawdź jakie są najgorsze rodzaje ryb!

Obrazek
Paulina

Metylortęć w rybach

Około 75-95% rtęci występującej w rybach to właśnie forma organiczna – metylortęć. Czyli taka, która jest dla nas groźna. Stężenie metylortęci w rybach jest zróżnicowane. Zależy od środowiska życia ryby i jej pokarmu. Ten związek jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Istnieją sugestie, że rtęć wpływa na rozwój i zaostrzenie objawów choroby Alzheimera i Parkinsona. Duże ilości metylortęci kumulują w sobie duże, długo żyjące ryby drapieżne takie jak.

Najgorsze rodzaje ryb:

  • tuńczyk,
  • miecznik
  • rekin.
Obrazek

Ryby są także zanieczyszczone dioksynami i kadmem. Są to substancje o działaniu mutagennym i rakotwórcze. Do objawów przewlekłego zatrucia kadmem należą zaburzenia układu pokarmowego, oddechowego, nerwowego i krwionośnego. Do ryb, w których stężenie kadmu należą:

  • tilapia nilowa
  • panga

Natomiast warto zaznaczyć, że w Polsce poziom tego pierwiastka w rybach nie przekracza poziomu szkodliwego dla zdrowia. Dlatego naprawdę nie mamy się czego obawiać. Nasuwa się na pewno jeszcze jedno pytanie.

Obrazek
pixabay.com

Jeść ryby czy nie jeść?

Korzyści z ich spożycia są większe niż potencjalne zagrożenia zdrowotne i to jest fakt. Zawierają one szereg składników mineralnych i witamin. Ich spożycie może zaspokoić tygodniowe zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Odpowiednia podaż tych  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy nowotworów na które tak często chorują Polacy. Kwasy omega-3 usprawniają także pracę naszego mózgu. Na pewno wielu z nas chce zachować pamięć jak najdłużej, wiec warto włączyć ryby do swojej diety. Ryby atlantyckie są lepszym wyborem niż ryby bałtyckie. Sprawdzi się nasz karp, śledź czy łosoś lub pstrąg hodowlany.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pieczonego karpia: 

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości