Najgorsze rodzaje ryb - lepiej ich unikać. W środku znajdziesz nawet metylortęć

Spożycie ryb to dość kontrowersyjny temat. Z jednej strony są one cennym źródłem wielu substancji odżywczych. Stanowią cenne źródło białka oraz kwasów omega-3. Natomiast memy też informacje tym, że zawierają metale ciężkie, które są dla nas szkodliwe. Jak jest naprawdę? Prawda jest taka, że wszystko zależy od gatunku oraz pochodzenia ryby. Więc dziś o tym, po jakie ryby warto sięgnąć, a których najlepiej unikać. Sprawdź jakie są najgorsze rodzaje ryb!

Obrazek
Paulina

Metylortęć w rybach

Około 75-95% rtęci występującej w rybach to właśnie forma organiczna – metylortęć. Czyli taka, która jest dla nas groźna. Stężenie metylortęci w rybach jest zróżnicowane. Zależy od środowiska życia ryby i jej pokarmu. Ten związek jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Istnieją sugestie, że rtęć wpływa na rozwój i zaostrzenie objawów choroby Alzheimera i Parkinsona. Duże ilości metylortęci kumulują w sobie duże, długo żyjące ryby drapieżne takie jak.

Najgorsze rodzaje ryb:

  • tuńczyk,
  • miecznik
  • rekin.
Obrazek

Ryby są także zanieczyszczone dioksynami i kadmem. Są to substancje o działaniu mutagennym i rakotwórcze. Do objawów przewlekłego zatrucia kadmem należą zaburzenia układu pokarmowego, oddechowego, nerwowego i krwionośnego. Do ryb, w których stężenie kadmu należą:

  • tilapia nilowa
  • panga

Natomiast warto zaznaczyć, że w Polsce poziom tego pierwiastka w rybach nie przekracza poziomu szkodliwego dla zdrowia. Dlatego naprawdę nie mamy się czego obawiać. Nasuwa się na pewno jeszcze jedno pytanie.

Obrazek
pixabay.com

Jeść ryby czy nie jeść?

Korzyści z ich spożycia są większe niż potencjalne zagrożenia zdrowotne i to jest fakt. Zawierają one szereg składników mineralnych i witamin. Ich spożycie może zaspokoić tygodniowe zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Odpowiednia podaż tych  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy nowotworów na które tak często chorują Polacy. Kwasy omega-3 usprawniają także pracę naszego mózgu. Na pewno wielu z nas chce zachować pamięć jak najdłużej, wiec warto włączyć ryby do swojej diety. Ryby atlantyckie są lepszym wyborem niż ryby bałtyckie. Sprawdzi się nasz karp, śledź czy łosoś lub pstrąg hodowlany.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pieczonego karpia: 

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇