Popularny owoc w tym kolorze smakuje wspaniale. Nie wierzyłem, dopóki nie spróbowałem

Czy istnieje  możliwość, by połączyć smak polskiej truskawki i aromat egzotycznego owocu, jakim jest ananas? Oczywiście, że tak! Nie uwierzysz, dopóki nie spróbujesz. Biała truskawka, bo o niej mowa, to owoc, który przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Odmienne kolory nie świadczą tu o braku smaku, wręcz przeciwnie.

ObrazekBiała truskawka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli  zastanawiasz się nad tym, kiedy rozpocznie się sezon na truskawki, to wiedz, że to już całkiem niedługo. Do tego czasu, masz niepowtarzalną możliwość, by spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego. Biała truskawka, pomimo tego, że wygląda jak niedojrzała truskawka, to smakuje wspaniale. Jakie właściwości ma biała truskawka i dlaczego warto ją jeść?

Biała truskawka - co to takiego?

Zastanawiasz się nad tym, czym jest biała truskawka? To owoc, który jest określany również jako pineberry lub ananotruskawka. Jest to odmiana truskawki, na punkcie której oszalał cały świat. Jak sama nazwa wskazuje, taka wersja truskawki łączy w sobie smak tego popularnego owocu i aromat ananasa. To, co najbardziej charakterystyczne w jej przypadku, to biały kolor i charakterystyczne czerwone nakrapianie. Nie są to niedojrzałe truskawki, ale w pełni dojrzały i smaczny owoc białej truskawki.

Obrazek
Biała truskawka - Pyszności; Foto Canva.com

Smak białej truskawki można określić jako słodki. Aromat jest bliższy ananasowi, co czyni ten owoc bardziej egzotycznym. Owocuje w czerwcu i lipcu. Co ważne, pineberry jest odporna na szkodniki, więc nie trzeba jej pryskać. Świetnie się prezentuje i można ją uprawiać również w Polsce.

Skąd pochodzi biała truskawka?

Skąd pochodzi biała truskawka i dlaczego warto ją jeść? W ramach uzupełnienia warto podkreślić, że powstała z połączenia dwóch odmian truskawek - fragaria chiloensis i fragaria virginiana. Niegdyś była popularna w państwach Ameryki Południowej, ale coraz rzadziej można tam spotkać białą truskawkę. Biała truskawka jest uprawiana głównie w Holandii, ale i w Polsce występuje coraz częściej. Jeśli jesteś zainteresowany i zastanawiasz się, jak wyhodować białą truskawkę, to wiedz, że możesz to zrobić w swoim domu i w swoim ogrodzie. To naprawdę proste!

Zastosowanie białej truskawki - jak ją podać i z czym jeść?

W tym miejscu warto poświęcić kilka słów, odnośnie tego, jak podawać białą truskawkę, z czym jeść i w jaki sposób ją spożywać. Bez problemu można ją zjeść na surowo - wcześniej należy ją umyć i oczyścić z szypułek. Jest to owoc, który charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, więc najlepiej jest ją spożyć od razu po zakupie, a w przypadku niemożliwości natychmiastowego skonsumowania, należy przechowywać je w lodówce.

Obrazek
Zastosowanie białej truskawki - Pyszności; Foto Canva.com

Do czego podać białe truskawki? Tak naprawdę, jej zastosowanie jest zbliżone do tradycyjnych polskich truskawek. W każdej wersji smakują wyśmienicie!

Co przygotować na rodzinny obiad? Być może zainteresują cię zakręcona pizza:

Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami