Biją na głowę zwykłe kotlety. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa

Oszczędne w przygotowaniu, ale o niezwykle bogatym smaku kotleciki przygotujecie bez grama mięsa. Soczyste i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz podbiją podniebienia domowników. A potrzebujesz jedynie... resztek z obiadu.

Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodzinyKotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie "wczorajszych" ziemniaków z obiadu, doskonale trafiłeś. To nie jest kolejny patent na kluski. Tym razem proponujemy przygotować pyszne, ale oszczędne kotlety ziemniaczane. Są na tyle uniwersalne, że możecie doprawić je dowolną mieszanką ziół, a to, jak i z czym je podacie, zależy wyłącznie od waszych upodobań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Kotlety z "wczorajszych" ziemniaków gotowanych. Sposób na szybki obiad dla całej rodziny

Nie ma łatwiejszego sposobu na wykorzystanie "wczorajszych" gotowanych ziemniaków z obiadu. Zawsze szkoda wyrzucić, nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na szykowanie kopytek. Kotlety ziemniaczane natomiast to szybkie i proste rozwiązanie, do tego doskonale smakują i sprawdzą się jako baza lub dodatek wielu dań.

Są chrupiące na zewnątrz - to za sprawą klasycznej panierki, a także niezwykle kremowe w środku. Tę delikatność zawdzięczają odrobinie żółtego sera, który świetnie spaja całość, podkręca smak i rozpływając się, nadaje przyjemnej konsystencji kotlecikom. Jeśli lubicie szczypiorek, koniecznie dodajcie odrobinę do ziemniaczanej masy. Zioła doskonale wkomponują się w to danie.

Kotlety ziemniaczane możesz podać z sosem tatarskim, śmietanowo (jogurtowo) - ziołowym lub czosnkowym. Świetnie będą smakować w towarzystwie surówek, np. z czerwonej lub białej kapusty, a także skąpane w aromatycznym gulaszu warzywnym bądź mięsnym czy klasycznym sosie grzybowym. Kotlety ziemniaczane możesz podać też z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka.

Z ziemniaczanej masy możesz uformować kotleciki lub małe kuleczki
Z ziemniaczanej masy możesz uformować kotleciki lub małe kuleczki © Pixabay

Kotlety ziemniaczane. Przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków tłuczonych,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • duża łyżka szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.
  2. Kiedy warzywa będą gotowe, odstaw je do przestygnięcia.
  3. Ziemniaki tłuczone połącz z jajkiem, serem żółtym otartym na tarce o grubych oczkach, szczypiorkiem, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Do masy dodawaj mąkę stopniowo - tak, by masa nie była zbyt twarda i sucha.
  5. Z powstałej masy formuj małe kotleciki (wielkości klasycznych mielonych). Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe kotlety ziemniaczne odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀