Biją na głowę zwykłe kotlety. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa

Oszczędne w przygotowaniu, ale o niezwykle bogatym smaku kotleciki przygotujecie bez grama mięsa. Soczyste i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz podbiją podniebienia domowników. A potrzebujesz jedynie... resztek z obiadu.

Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodzinyKotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie "wczorajszych" ziemniaków z obiadu, doskonale trafiłeś. To nie jest kolejny patent na kluski. Tym razem proponujemy przygotować pyszne, ale oszczędne kotlety ziemniaczane. Są na tyle uniwersalne, że możecie doprawić je dowolną mieszanką ziół, a to, jak i z czym je podacie, zależy wyłącznie od waszych upodobań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Kotlety z "wczorajszych" ziemniaków gotowanych. Sposób na szybki obiad dla całej rodziny

Nie ma łatwiejszego sposobu na wykorzystanie "wczorajszych" gotowanych ziemniaków z obiadu. Zawsze szkoda wyrzucić, nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na szykowanie kopytek. Kotlety ziemniaczane natomiast to szybkie i proste rozwiązanie, do tego doskonale smakują i sprawdzą się jako baza lub dodatek wielu dań.

Są chrupiące na zewnątrz - to za sprawą klasycznej panierki, a także niezwykle kremowe w środku. Tę delikatność zawdzięczają odrobinie żółtego sera, który świetnie spaja całość, podkręca smak i rozpływając się, nadaje przyjemnej konsystencji kotlecikom. Jeśli lubicie szczypiorek, koniecznie dodajcie odrobinę do ziemniaczanej masy. Zioła doskonale wkomponują się w to danie.

Kotlety ziemniaczane możesz podać z sosem tatarskim, śmietanowo (jogurtowo) - ziołowym lub czosnkowym. Świetnie będą smakować w towarzystwie surówek, np. z czerwonej lub białej kapusty, a także skąpane w aromatycznym gulaszu warzywnym bądź mięsnym czy klasycznym sosie grzybowym. Kotlety ziemniaczane możesz podać też z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka.

Z ziemniaczanej masy możesz uformować kotleciki lub małe kuleczki
Z ziemniaczanej masy możesz uformować kotleciki lub małe kuleczki © Pixabay

Kotlety ziemniaczane. Przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków tłuczonych,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • duża łyżka szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.
  2. Kiedy warzywa będą gotowe, odstaw je do przestygnięcia.
  3. Ziemniaki tłuczone połącz z jajkiem, serem żółtym otartym na tarce o grubych oczkach, szczypiorkiem, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Do masy dodawaj mąkę stopniowo - tak, by masa nie była zbyt twarda i sucha.
  5. Z powstałej masy formuj małe kotleciki (wielkości klasycznych mielonych). Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe kotlety ziemniaczne odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze