PrzepisDania bezmięsneBiją na głowę zwykłe kotlety. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa

Biją na głowę zwykłe kotlety. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa

Oszczędne w przygotowaniu, ale o niezwykle bogatym smaku kotleciki przygotujecie bez grama mięsa. Soczyste i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz podbiją podniebienia domowników. A potrzebujesz jedynie... resztek z obiadu.

Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.10.2023 12:02

Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie "wczorajszych" ziemniaków z obiadu, doskonale trafiłeś. To nie jest kolejny patent na kluski. Tym razem proponujemy przygotować pyszne, ale oszczędne kotlety ziemniaczane. Są na tyle uniwersalne, że możecie doprawić je dowolną mieszanką ziół, a to, jak i z czym je podacie, zależy wyłącznie od waszych upodobań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z "wczorajszych" ziemniaków gotowanych. Sposób na szybki obiad dla całej rodziny

Nie ma łatwiejszego sposobu na wykorzystanie "wczorajszych" gotowanych ziemniaków z obiadu. Zawsze szkoda wyrzucić, nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na szykowanie kopytek. Kotlety ziemniaczane natomiast to szybkie i proste rozwiązanie, do tego doskonale smakują i sprawdzą się jako baza lub dodatek wielu dań.

Są chrupiące na zewnątrz - to za sprawą klasycznej panierki, a także niezwykle kremowe w środku. Tę delikatność zawdzięczają odrobinie żółtego sera, który świetnie spaja całość, podkręca smak i rozpływając się, nadaje przyjemnej konsystencji kotlecikom. Jeśli lubicie szczypiorek, koniecznie dodajcie odrobinę do ziemniaczanej masy. Zioła doskonale wkomponują się w to danie.

Kotlety ziemniaczane możesz podać z sosem tatarskim, śmietanowo (jogurtowo) - ziołowym lub czosnkowym. Świetnie będą smakować w towarzystwie surówek, np. z czerwonej lub białej kapusty, a także skąpane w aromatycznym gulaszu warzywnym bądź mięsnym czy klasycznym sosie grzybowym. Kotlety ziemniaczane możesz podać też z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka.

Z ziemniaczanej masy możesz uformować kotleciki lub małe kuleczki
Z ziemniaczanej masy możesz uformować kotleciki lub małe kuleczki© Pixabay

Kotlety ziemniaczane. Przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków tłuczonych,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • duża łyżka szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.
  2. Kiedy warzywa będą gotowe, odstaw je do przestygnięcia.
  3. Ziemniaki tłuczone połącz z jajkiem, serem żółtym otartym na tarce o grubych oczkach, szczypiorkiem, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Do masy dodawaj mąkę stopniowo - tak, by masa nie była zbyt twarda i sucha.
  5. Z powstałej masy formuj małe kotleciki (wielkości klasycznych mielonych). Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe kotlety ziemniaczne odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
obiad bez mięsaprzepiskotlety z ziemniaków
Wybrane dla Ciebie