PrzepisChcesz, żeby frytki były idealne chrupiące i złociste? Pozbądź się tego błędu raz na zawsze

Chcesz, żeby frytki były idealne chrupiące i złociste? Pozbądź się tego błędu raz na zawsze

Popularny błąd, który popełniamy w czasie smażenia frytek, sprawia, że nie są już chrupiące i pyszne. Zmień ten nawyk raz na zawsze i przygotuj idealne ziemniaki.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

10.03.2023 08:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki można śmiało uznać za warzywo niemal doskonałe. Sposobów na przeróżne dania i dodatki jest cała masa, a sam ziemniak dostępny jest w sklepach przez cały rok. Jedną z najpopularniejszych form podania są pyszne frytki. Proste, tanie i pyszne danie z łatwością przygotujesz w swoim domu. Dzięki wyeliminowaniu popularnego błędu twoje frytki będą smakowały jak z najlepszej restauracji.

Błąd w czasie smażenia frytek

Sekretem chrupiących frytek jest sól, a właściwie odpowiedni moment na dodanie tej przyprawy. Nie bez powodu wiele mięs i potraw soli się bezpośrednio przed podaniem. Kryształki mają higroskopijne właściwości i wyciągają z produktu wodę. Jeśli więc posolimy pokrojone ziemniaki jeszcze przed smażeniem, wydobędziemy z nich wilgoć, która sprawi, że frytki wyjdą miękkie i pozbawione chrupkości. Dodaj sól już po usmażeniu, bezpośrednio na porcję ziemniaków.

Zamiast soli możesz sięgnąć również po inne przyprawy. Papryka słodka lub ostra, oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia lub pietruszka nadadzą frytkom wyjątkowy smak i aromat.

Błąd w czasie smażenia frytek- Pyszności/ źródło: Canva
Błąd w czasie smażenia frytek- Pyszności/ źródło: Canva

Patent na idealne frytki

Innym błędem jest umieszczanie zbyt dużej ilości frytek w oleju na raz. Zbyt duża ilość frytek obniża temperaturę oleju, co prowadzi do nierównomiernego smażenia i powoduje, że frytki są mniej chrupiące. Dlatego ważne jest, aby smażyć frytki w małych partiach. Ważne jest również to, aby używać odpowiedniego gatunku ziemniaków do przygotowania frytek. Niektóre rodzaje, takie jak Irga, Irys czy August, nadają się lepiej do smażenia i zapewniają bardziej chrupiącą konsystencję.

Przed smażeniem dobrze osusz ziemniaki. Wilgotność na powierzchni frytek może prowadzić do wybuchów oleju podczas smażenia, co zwiększa ryzyko poparzenia i może zniweczyć chrupiący efekt. Monitoruj temperaturę oleju i postaraj się utrzymać ją w granicach 175-180 stopni Celsjusza.

Przepis na chrupiące frytki z tysiącami warstw znajdziesz na naszym kanale YouTube