Ten popularny błąd niszczy smak ryby. Niestety wiele osób tak postępuje

Najczęściej popełniane błędy przy przygotowaniu ryb, przez które sporo tracimy. Uniknij tych rzeczy, a Twoje danie będzie wyjątkowo pyszne.

Błędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: CanvaBłędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: Canva
Ewa

Ryby to produkt, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Są niesamowicie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu. Żeby zachęcić do jedzenia ryb swoich bliskich, warto jest zadbać o odpowiednie przygotowanie.

Błędy przy przygotowaniu ryb

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zbyt wczesne solenie ryby. Najlepiej przyprawić ją bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię. Dzięki temu unikniemy utraty zbyt dużej ilości wody i tym samym wysuszenia mięsa podczas smażenia. Podczas wybierania ryb warto kierować się ceną. Niestety, droższe gatunki, jak tuńczyk, łosoś czy polędwica z dorsza, są równocześnie o wiele smaczniejsze. Najmniej zapłacimy za śledzie czy szprotki.

Tani tuńczyk w puszce to nic innego jak resztki i skrawki, które są najczęściej odpadem poprodukcyjnym. Ze złej jakości ryby nawet najlepszy kucharz nie wyczaruje wyjątkowego dania.

Jak smażyć ryby?

Nie kładź mokrej ryby na patelni - rozgrzany olej w połączeniu z wodą zacznie tryskać, a Ty możesz się dotkliwie oparzyć. Smaż rozmrożone, osuszone ręcznikiem kawałki lub rybę, która jest zamrożona. Tak, nie musisz jej rozmrażać przed przygotowaniem. Nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz wysuszenia mięsa. Smażącej się ryby nie przykrywaj pokrywką. Skraplająca się na niej para wodna spłynie na mięso, przez co straci chrupkość i stanie się gumowata. Podczas smażenia nie przewracaj zbyt często ryby, bo rozpadnie się na kawałki.

Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva
Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva

Pamiętaj, że poza smażeniem jest również dużo innych, lżejszych sposobów na przygotowanie ryby. Świetnie smakuje pieczona w piekarniku lub duszona na parze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby raz na jakiś czas zjeść sobie smażonego fileta.

Przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇