PoradyTen popularny błąd niszczy smak ryby. Niestety wiele osób tak postępuje

Ten popularny błąd niszczy smak ryby. Niestety wiele osób tak postępuje

Błędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: Canva
Błędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: Canva
Ewa

07.01.2023 16:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najczęściej popełniane błędy przy przygotowaniu ryb, przez które sporo tracimy. Uniknij tych rzeczy, a Twoje danie będzie wyjątkowo pyszne.

Ryby to produkt, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Są niesamowicie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu. Żeby zachęcić do jedzenia ryb swoich bliskich, warto jest zadbać o odpowiednie przygotowanie.

Błędy przy przygotowaniu ryb

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zbyt wczesne solenie ryby. Najlepiej przyprawić ją bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię. Dzięki temu unikniemy utraty zbyt dużej ilości wody i tym samym wysuszenia mięsa podczas smażenia. Podczas wybierania ryb warto kierować się ceną. Niestety, droższe gatunki, jak tuńczyk, łosoś czy polędwica z dorsza, są równocześnie o wiele smaczniejsze. Najmniej zapłacimy za śledzie czy szprotki.

Tani tuńczyk w puszce to nic innego jak resztki i skrawki, które są najczęściej odpadem poprodukcyjnym. Ze złej jakości ryby nawet najlepszy kucharz nie wyczaruje wyjątkowego dania.

Jak smażyć ryby?

Nie kładź mokrej ryby na patelni - rozgrzany olej w połączeniu z wodą zacznie tryskać, a Ty możesz się dotkliwie oparzyć. Smaż rozmrożone, osuszone ręcznikiem kawałki lub rybę, która jest zamrożona. Tak, nie musisz jej rozmrażać przed przygotowaniem. Nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz wysuszenia mięsa. Smażącej się ryby nie przykrywaj pokrywką. Skraplająca się na niej para wodna spłynie na mięso, przez co straci chrupkość i stanie się gumowata. Podczas smażenia nie przewracaj zbyt często ryby, bo rozpadnie się na kawałki.

Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva
Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva

Pamiętaj, że poza smażeniem jest również dużo innych, lżejszych sposobów na przygotowanie ryby. Świetnie smakuje pieczona w piekarniku lub duszona na parze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby raz na jakiś czas zjeść sobie smażonego fileta.

Przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także