Ten popularny błąd niszczy smak ryby. Niestety wiele osób tak postępuje

Najczęściej popełniane błędy przy przygotowaniu ryb, przez które sporo tracimy. Uniknij tych rzeczy, a Twoje danie będzie wyjątkowo pyszne.

Błędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: CanvaBłędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: Canva
Ewa

Ryby to produkt, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Są niesamowicie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu. Żeby zachęcić do jedzenia ryb swoich bliskich, warto jest zadbać o odpowiednie przygotowanie.

Błędy przy przygotowaniu ryb

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zbyt wczesne solenie ryby. Najlepiej przyprawić ją bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię. Dzięki temu unikniemy utraty zbyt dużej ilości wody i tym samym wysuszenia mięsa podczas smażenia. Podczas wybierania ryb warto kierować się ceną. Niestety, droższe gatunki, jak tuńczyk, łosoś czy polędwica z dorsza, są równocześnie o wiele smaczniejsze. Najmniej zapłacimy za śledzie czy szprotki.

Tani tuńczyk w puszce to nic innego jak resztki i skrawki, które są najczęściej odpadem poprodukcyjnym. Ze złej jakości ryby nawet najlepszy kucharz nie wyczaruje wyjątkowego dania.

Jak smażyć ryby?

Nie kładź mokrej ryby na patelni - rozgrzany olej w połączeniu z wodą zacznie tryskać, a Ty możesz się dotkliwie oparzyć. Smaż rozmrożone, osuszone ręcznikiem kawałki lub rybę, która jest zamrożona. Tak, nie musisz jej rozmrażać przed przygotowaniem. Nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz wysuszenia mięsa. Smażącej się ryby nie przykrywaj pokrywką. Skraplająca się na niej para wodna spłynie na mięso, przez co straci chrupkość i stanie się gumowata. Podczas smażenia nie przewracaj zbyt często ryby, bo rozpadnie się na kawałki.

Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva
Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva

Pamiętaj, że poza smażeniem jest również dużo innych, lżejszych sposobów na przygotowanie ryby. Świetnie smakuje pieczona w piekarniku lub duszona na parze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby raz na jakiś czas zjeść sobie smażonego fileta.

Przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu