Ten popularny błąd niszczy smak ryby. Niestety wiele osób tak postępuje

Najczęściej popełniane błędy przy przygotowaniu ryb, przez które sporo tracimy. Uniknij tych rzeczy, a Twoje danie będzie wyjątkowo pyszne.

Błędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: CanvaBłędy przy przygotowaniu ryb/ źródło: Canva
Ewa
SKOMENTUJ

Ryby to produkt, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Są niesamowicie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu. Żeby zachęcić do jedzenia ryb swoich bliskich, warto jest zadbać o odpowiednie przygotowanie.

Błędy przy przygotowaniu ryb

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zbyt wczesne solenie ryby. Najlepiej przyprawić ją bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię. Dzięki temu unikniemy utraty zbyt dużej ilości wody i tym samym wysuszenia mięsa podczas smażenia. Podczas wybierania ryb warto kierować się ceną. Niestety, droższe gatunki, jak tuńczyk, łosoś czy polędwica z dorsza, są równocześnie o wiele smaczniejsze. Najmniej zapłacimy za śledzie czy szprotki.

Tani tuńczyk w puszce to nic innego jak resztki i skrawki, które są najczęściej odpadem poprodukcyjnym. Ze złej jakości ryby nawet najlepszy kucharz nie wyczaruje wyjątkowego dania.

Jak smażyć ryby?

Nie kładź mokrej ryby na patelni - rozgrzany olej w połączeniu z wodą zacznie tryskać, a Ty możesz się dotkliwie oparzyć. Smaż rozmrożone, osuszone ręcznikiem kawałki lub rybę, która jest zamrożona. Tak, nie musisz jej rozmrażać przed przygotowaniem. Nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz wysuszenia mięsa. Smażącej się ryby nie przykrywaj pokrywką. Skraplająca się na niej para wodna spłynie na mięso, przez co straci chrupkość i stanie się gumowata. Podczas smażenia nie przewracaj zbyt często ryby, bo rozpadnie się na kawałki.

Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva
Błędy przy przygotowaniu ryb źródło Canva

Pamiętaj, że poza smażeniem jest również dużo innych, lżejszych sposobów na przygotowanie ryby. Świetnie smakuje pieczona w piekarniku lub duszona na parze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby raz na jakiś czas zjeść sobie smażonego fileta.

Przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy