WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Błyskawiczny makaron z szynką serrano i pieczarkami

Oto przepis na genialny makaron z szynką serrano i pieczarkami. Zakochaliśmy się w tej propozycji od pierwszego kęsa. Mamy nadzieję, że Wy również będziecie zachwyceni :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1/2 szt. cebula posiekana w kostkę
  2. 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  3. 5 plastrów szynka serrano pokrojona w kostkę
  4. 6 szt. pieczarki
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1/4 szkl. pietruszka posiekana
  8. 1/3 szkl. śmietanka 18%
  9. 180 g makaron penne ugotowany
  10. parmezan do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę. Po chwili dodaj czosnek.

Obrazek

2. Dorzuć szynkę i pieczarki. Całość dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu. Dodaj również posiekaną pietruszkę.

Obrazek

3. Na samym końcu dodaj stopniowo śmietankę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

4. Dodaj ugotowany wcześniej makaron penne. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

5. Gotowe danie posyp parmezanem. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik