Przygotuj smaczną przekąskę z grilla dla swoich gości. Wrzuć na ruszt popularne grzyby
Wraz z oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, który najczęściej wypada w długi weekend majowy, na ruszcie i na stołach można znaleźć wiele smacznych dań i przekąsek. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej i chcesz przygotować łatwą i naprawdę smaczną przekąskę, to świetną opcją będą boczniaki z grilla. W jaki sposób przygotować te popularne grzyby z grilla?
01.05.2023 15:31
Pomimo tego, że na grilla wrzuca się przede wszystkim dania mięsne, to są i niezwykle smaczne dania wegetariańskie na grilla. Są to przede wszystkim popularne sery, warzywa, ryby, czy innego typu przekąski na grilla, które są łatwe w przygotowaniu, a ich wygląd i smak zachwyca wszystkich gości. Do rozpoczęcia sezonu grillowego coraz mniej czasu, a ty zastanawiasz się, co wrzucić na grilla? Mamy dla ciebie naprawdę świetne rozwiązanie.
Dania wegetariańskie z grilla - czym można zaskoczyć swoich gości?
Grillowanie, co warto podkreślić, to polski sport narodowy, który większości osób kojarzy się przede wszystkim ze smażeniem mięsa. Czasy się jednak zmieniają, a coraz popularniejsza staje się dieta wegetariańska. Stosując ją, nie musisz przejmować się tym, że te najlepsze przepisy na dania z grilla, w ogóle cię nie dotyczą. Niezależnie od tego, czy to ty, czy ktoś z twoich bliskich jest na diecie wegetariańskiej, możesz przygotować ciekawe i najlepsze wegetariańskie przekąski z grilla.
Co warto podać swoim gościom? To przede wszystkim wspomniane przez nas boczniaki z grilla, ale również warzywne szaszłyki, wegetariańskie tortille, sałatka z grillowanego bakłażana, bataty z rozmarynem, czy grillowane tofu. Tak naprawdę, na grilla możesz wrzucić wszystko, co ci odpowiada i czego jesteś pewien, że po upieczeniu będzie wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem. Aby grillowanie było przyjemne, postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na boczniaki z grilla. Jak je zrobić?
Zobacz także
Boczniaki z grilla przepis - łatwa i smaczna przekąska z grilla
Skoro ma być smacznie i bez mięsa, to boczniaki będą tu świetną opcją. Te popularne grzyby dostaniesz w niemal każdym większym sklepie. Z pewnością, nie przypuszczałeś, że można je wrzucić na grilla? A jednak!
Składniki na 2 porcje:
- opakowanie boczniaków (200 g)
- duża łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- przyprawy - natka pietruszki świeża, sól i pieprz, sok z cytryny, mielony czosnek, zioła prowansalskie, chilli.
Sposób przygotowania:
- Opłucz boczniaki i następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Połącz w misce oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i musztardę. Dodaj wszystkie przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.
- Przełóż grzyby do miski z marynatą i wymieszaj je dokładnie tak, by całe były zanurzone w marynacie. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej grilla i wrzuć boczniaki na ruszt. Po około 3 minutach przekręć je na drugą stronę. Pozostałą marynatę rozsmaruj na grzybach pędzelkiem. Gdy boczniaki będą miękkie, zdejmij je z rusztu. Smacznego!
Na naszym kanale znajdziesz również przepis na sałatkę z brokułów. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla: