Przygotuj smaczną przekąskę z grilla dla swoich gości. Wrzuć na ruszt popularne grzyby

Wraz z oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, który najczęściej wypada w długi weekend majowy, na ruszcie i na stołach można znaleźć wiele smacznych dań i przekąsek. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej i chcesz przygotować łatwą i naprawdę smaczną przekąskę, to świetną opcją będą boczniaki z grilla. W jaki sposób przygotować te popularne grzyby z grilla?

ObrazekPyszności - Fot Getty Imges
Karol Wiak

Pomimo tego, że na grilla wrzuca się przede wszystkim dania mięsne, to są i niezwykle smaczne dania wegetariańskie na grilla. Są to przede wszystkim popularne sery, warzywa, ryby, czy innego typu przekąski na grilla, które są łatwe w przygotowaniu, a ich wygląd i smak zachwyca wszystkich gości. Do rozpoczęcia sezonu grillowego coraz mniej czasu, a ty zastanawiasz się, co wrzucić na grilla? Mamy dla ciebie naprawdę świetne rozwiązanie.

Dania wegetariańskie z grilla - czym można zaskoczyć swoich gości?

Grillowanie, co warto podkreślić, to polski sport narodowy, który większości osób kojarzy się przede wszystkim ze smażeniem mięsa. Czasy się jednak zmieniają, a coraz popularniejsza staje się dieta wegetariańska. Stosując ją, nie musisz przejmować się tym, że te najlepsze przepisy na dania z grilla, w ogóle cię nie dotyczą. Niezależnie od tego, czy to ty, czy ktoś z twoich bliskich jest na diecie wegetariańskiej, możesz przygotować ciekawe i najlepsze wegetariańskie przekąski z grilla.

Grillowanie - Pyszności; źródło: Adobe
Grillowanie - Pyszności; źródło: Adobe

Co warto podać swoim gościom? To przede wszystkim wspomniane przez nas boczniaki z grilla, ale również warzywne szaszłyki, wegetariańskie tortille, sałatka z grillowanego bakłażana, bataty z rozmarynem, czy grillowane tofu. Tak naprawdę, na grilla możesz wrzucić wszystko, co ci odpowiada i czego jesteś pewien, że po upieczeniu będzie wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem. Aby grillowanie było przyjemne, postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na boczniaki z grilla. Jak je zrobić?

Boczniaki z grilla przepis - łatwa i smaczna przekąska z grilla

Skoro ma być smacznie i bez mięsa, to boczniaki będą tu świetną opcją. Te popularne grzyby dostaniesz w niemal każdym większym sklepie. Z pewnością, nie przypuszczałeś, że można je wrzucić na grilla? A jednak!

Składniki na 2 porcje:

  • opakowanie boczniaków (200 g)
  • duża łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • przyprawy - natka pietruszki świeża, sól i pieprz, sok z cytryny, mielony czosnek, zioła prowansalskie, chilli.
Obrazek
Boczniaki - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz boczniaki i następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Połącz w misce oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i musztardę. Dodaj wszystkie przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Przełóż grzyby do miski z marynatą i wymieszaj je dokładnie tak, by całe były zanurzone w marynacie. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej grilla i wrzuć boczniaki na ruszt. Po około 3 minutach przekręć je na drugą stronę. Pozostałą marynatę rozsmaruj na grzybach pędzelkiem. Gdy boczniaki będą miękkie, zdejmij je z rusztu. Smacznego!

Na naszym kanale znajdziesz również przepis na sałatkę z brokułów. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla:

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem