Brokuły i ryż zalewam aromatycznym sosem. W 5 minut mam obłędną sałatkę
Jeśli znudziła ci się jarzynowa czy gyros, to mam dla ciebie ciekawą propozycję. Na bazie brokułu i ryżu stworzysz smaczną, sycącą sałatkę, która dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Przepis jest dziecinnie prosty.
Sałatka brokułowa to doskonała propozycja dla tych, którzy by chcieli wprowadzić do swojej diety więcej warzyw, ale opornie im to idzie. Brokuły dostarczają błonnika i cennych witamin, a żurawina oraz gruszka nadają sałatce lekko słodkiego, orzeźwiającego smaku. Całość dopełnia delikatny sos jogurtowy i pokruszone orzechy włoskie. Brzmi zachęcająco? W takim razie koniecznie zerknij na mój przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych
Jak przygotować sałatkę z ryżem?
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebował suchego ryżu (najlepiej białego długoziarnistego, np. basmati albo jaśminowego). Przed ugotowaniem ziarenka należy opłukać w zimnej wodzie, aby zostało na nich jak najmniej skrobi, która sprawia, że ryż jest kleisty – w tej sałatce zależy nam na bardziej sypkiej konsystencji.
Oprócz tego spryskuję gruszkę sokiem z cytryny, aby nie ściemniała za szybko. Moczenie żurawiny jest krokiem opcjonalnym, ale warto to zrobić, bo po namoczeniu będzie miała teksturę lepiej pasującą do całości dania. Zawsze możesz też dodać do sałatki grillowaną pierś z kurczaka, ser feta albo pestki dyni. Ważne, aby była ona dostosowana do twoich preferencji.
Przepis na sałatkę brokułową
Składniki:
- 300 g ugotowanego ryżu basmati,
- ugotowany brokuł, podzielony na różyczki,
- 1 marchewka,
- 1 gruszka,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- 4 orzechy włoskie,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/4 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Gruszkę pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała.
- Żurawinę namocz w letniej wodzie przez kilka minut i osusz.
- Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
- W miseczce wymieszaj jogurt z oliwą, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- W dużej misce połącz ryż, brokuł, marchewkę, gruszkę, żurawinę i orzechy. Polej sosem i delikatnie wymieszaj. Gotowe!