InspiracjeTe sałatki kochają gwiazdy. Wiemy, jak je przyrządzić

Te sałatki kochają gwiazdy. Wiemy, jak je przyrządzić

Co jedzą największe gwiazdy, by mieć tak doskonałą sylwetkę i alabastrową gładką skórę? My już wiemy, co pałaszuje Jennifer Aniston i Kim Kardashian. Oto przepisy na zdrowe sałatki, którymi zajadają się celebrytki.

Gwiazdy uwielbiają zdrowe sałatki
Gwiazdy uwielbiają zdrowe sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Getty Images

Diety znanych osób od lat budzą ogromne zainteresowanie. Gwiazdy często dzielą się przepisami, które pomagają im utrzymać świetną sylwetkę i dobre samopoczucie. Wśród nich szczególne miejsce zajmują sałatki – lekkie, zdrowe i pełne wartości odżywczych. Jakie składniki królują na talerzach celebrytów? My już wiemy i dzielimy się przepisami w tym artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Sałatka z komosą ryżową Natalie Portman

Amerykańsko-izraelska aktorka, o której cały świat usłyszał, gdy w wieku 13 lat zagrała w popularnym filmie "Leon Zawodowiec" zachwyca swoją filigranową sylwetką i piękną, jędrną skórą. Gwiazda od lat nie je mięsa, a swoją dietę opiera o owoce, warzywa i zboża. Jest również miłośniczką komosy ryżowej, dlatego jedna z jej ulubionych potraw to właśnie sałatka z tym dodatkiem. Jak zapewnia w rozmowie z "Vogue", nigdy nie byłaby w stanie stosować głodówek i bardzo dużą wagę przywiązuje do zdrowego odżywiania.

Lubię sprawiać sobie małe przyjemności i nigdy nie doprowadziłabym siebie do punktu, w którym umieram z głodu i niszczę swój organizm. Jestem przeciwna takim metodom – kiedy jestem głodna, jem – muszę być tylko pewna, czy jest to zdrowe i smaczne – powiedziała.

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 1/2 szklanki kukurydzy,
  • 1/4 ogórka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 5 suszonych pomidorów lub kilka małych pomidorków koktajlowych,
  • 1 cytryna,
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • szczypta ksylitolu,
  • sól i pieprz,
  • garść posiekanego koperku,
  • garść kiełków rzodkiewki (lub innych kiełków).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj komosę ryżową i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie umyj, obierz i posiekaj cebulę, obierz ogórka ze skórki i pokrój w kostkę wraz z pomidorami. Warzywa wrzuć do dużej miski. Zblanszuj przez kilka minut ziarna kukurydzy, dodaj do miski.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj musztardę, sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sól, pieprz, ksylitol i koperek. Schłodzoną komosę dorzuć do miski z warzywami, dodaj sos i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość posyp kiełkami.
Sałatka Natalie Portman nasyci cię na wiele godzin
Sałatka Natalie Portman nasyci cię na wiele godzin© Adobe Stock

Sałatka z jarmużu i wodorostów autorstwa Beyoncé

Beyoncé zawsze zachwycała swoją figurą, ale po urodzeniu bliźniaków miała problem z dodatkowymi kilogramami. Chcąc wrócić do formy, przeszła na bardzo restrykcyjną dietę, trwającą 22 dni. Ten sposób odżywiania zakładał spożywanie 1400 kcal dziennie, menu bazowało na warzywach i owocach. Wyeliminowała wszelkie produkty przetworzone, nabiał, pszenica, ryby i mięso. I choć nie jest ona zdrowa z punktu widzenia dietetyków, to przyniosła oczekiwane efekty. Być może to właśnie z niej pochodzi przepis na ulubioną sałatkę piosenkarki. Jarmuż, świeży ogórek, marchewka i wodorosty to jedne z ulubionych składników gwiazdy.

Składniki na sałatkę:

  • 6 filiżanek poszatkowanego jarmużu,
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka,
  • 1 szklanka startej marchewki,
  • ½ szklanki namoczonych i wypłukanych warzyw morskich np. wakame czy palma morska, ew. mieszanka,
  • 4 arkusze nori (pocięte lub podarte na kwadraty o boku 2,5 cm),
  • ½ szklanki posiekanej mieszanki ziół: kolendry, bazylii, oregano,
  • ½ szklanki prażonych migdałów.

Składniki na dressing:

  • ½ szklanki tahini z sezamem,
  • ¾ szklanki nasion słonecznika, namoczonych wcześniej kilka godzin i wypłukanych,
  • ½ szklanki soku z cytryny,
  • ½ szklanki wody,
  • szklanka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3-5 ząbków czosnku (do smaku),
  • ½ pęczka pietruszki,
  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania sosu – w tym celu zmieszaj wszystkie składniki w blenderze - oprócz natki pietruszki i oleju sezamowego. Gdy sos będzie zblendowany na gładką masę, dodaj pietruszkę i ponownie zmiksuj tak, aby w dressingu były widoczne drobinki pietruszki.
  2. Następnie upraż migdały - wrzuć 1 szklankę migdałów do 1 łyżki oliwy z oliwek i posyp solą. Upiecz je w piekarniku przez około 6-7 minut.
  3. Wymieszaj posiekany jarmuż z pokrojonym w kostkę ogórkiem, startą na tarce marchewką, posiekanymi ziołami oraz namoczonymi i odsączonymi warzywami morskimi. Dodaj przyprawy i polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
  4. Udekoruj sałatkę 2,5-centymetrowymi kwadratami arkuszy nori, prażonymi migdałami oraz kiełkami słonecznika.
Ta sałatka jest wyjątkowa dzięki dodatkowi w postaci wodorostów
Ta sałatka jest wyjątkowa dzięki dodatkowi w postaci wodorostów© Adobe Stock

Sałatka Jennifer Aniston z kaszą bulgur

Tą sałatkę gwiazda serialu "Przyjaciele" jadła podobno codziennie na planie serialu. Bazuje na kaszy bulgur i ciecierzycy, a dodatkiem, który podkreśla smak jest feta, pistacje i świeże zioła. Sałatka ma dużo białka, ważnego składnika w diecie Jennifer Aniston i dobrych tłuszczy. Sycąca i zdrowa przekąska na długo zaspokoi głód, a przy tym zadba o figurę.

Składniki na sałatkę:

  • pół ogórka,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół szklanki kaszy bulgur,
  • pół puszki ciecierzycy,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • garść liści świeżej mięty,
  • garść świeżej pietruszki,
  • garść pistacji,
  • pół pokruszonego sera feta.

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • do smaku: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj sos. Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj.
  2. W dużej misce umieść ugotowaną kaszę bulgur, ogórki, ciecierzycę, posiekaną czerwoną cebulę, świeże zioła, pistacje i ser feta. Polej dressingiem, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Sałatka Jennifer Aniston jest już kultowa
Sałatka Jennifer Aniston jest już kultowa© Adobe Stock

Sałatka Gwyneth Paltrow z łososiem

Gwyneth Paltrow pasjonuje się nie tylko aktorstwem, lecz również zdrowym odżywianiem. Jej przepis na idealną sylwetkę, piękną i jędrną skórę to właściwa dieta oparta na warzywach, owocach i produktach nieprzetworzonych. 44-letnia gwiazda chętnie publikuje na swoim portalu przepisy na swoje ulubione dania. Na swoim koncie ma również książkę kucharską pt. "Córeczka tatusia" i to właśnie z niej pochodzi jeden z przepisów na pyszną sałatkę z łososiem.

Składniki:

  • 2 duże buraki,
  • 2 kolby kukurydzy,
  • 3 kabaczki,
  • 1 pęczek cebulki szczypiorkowej (tylko biała część),
  • 2 filety z łososia (około 175 g),
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • 2 główki sałaty,
  • 4 łyżki świeżej bazylii,
  • 225 g pomidorków cherry,
  • 15 g liści kolendry,
  • 125 ml limonkowego sosu vinaigrette przepisu Gwyneth Paltrow (2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka soku z limonki, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz),
  • 1 limonka (do serwowania oddzielnie).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj buraki, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni grillowej (lub grillu) zgrilluj kabaczki, kukurydzę, cebulkę i łososia na niewielkiej ilości oliwy. Grilluj warzywa i rybę do momentu, gdy wszystko się zarumieni i będzie miękkie (około 20 minut). Pokrój na plasterki kabaczki i cebulki, wyłuskaj ziarenka kukurydzy i podziel łososia na małe kawałki.
  2. Do dużego naczynia wsyp sałatkę, następnie połóż grillowane warzywa, pomidorki cherry i rybę, posyp ziołami i polej przygotowanym sosem vinaigrette. Do sałatki podawaj oddzielnie pokrojoną na ćwiartki limonkę.
Łosoś jest gwiazdą tej sałatki
Łosoś jest gwiazdą tej sałatki© Adobe Stock

Chińska sałatka z kurczakiem sióstr Kardashian

Siostry Kardashian również stawiają na zdrowe odżywianie i mają swoją ulubioną sałatkę. Jak podaje magazyn Hello! celebrytki uwielbiają połączenie warzyw z kurczakiem. Produkty w tej sałatce są tak skomponowane, by zawierały wszystko, czego potrzebuje organizm - dużej ilości białka, zdrowych tłuszczy i dobrych węglowodanów. Kim Kardashian zdradziła, że najbardziej lubi dodawać do swojej wersji sosu sezamowego.

Składniki na sałatkę:

  • 5 dużych posiekanych liści sałaty,
  • ¼ czerwonej poszatkowanej kapusty,
  • 1 poszatkowana cebula dymka,
  • 1 poszatkowana marchewka,
  • ½ awokado,
  • ½ szklanki migdałów,
  • ½ garści kolendry,
  • 1 duża pierś z kurczaka (upieczona lub gotowana i posiekana).

Składniki na dressing:

  • ¼ szklanki tamari,
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • garść nasion sezamu,
  • 2 cebule dymki, koniecznie drobno posiekane.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Upiecz lub ugotuj w wodzie pierś z kurczaka. W tym czasie w dużej misce wymieszaj liście sałaty z poszatkowaną kapustą. Dodaj poszatkowaną cebulę, marchewkę, pokrojone awokado, kolendrę i migdały. Upieczoną pierś pokrój na kawałki i wrzuć do miski.
  2. Przygotuj dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki na sos i polej nim sałatkę.
Kim Kardashian dodaje do swojej sałatki sos sezamowy
Kim Kardashian dodaje do swojej sałatki sos sezamowy© Adobe Stock
sałatkidieta gwiazdzdrowe sałatki

Wybrane dla Ciebie