Te sałatki kochają gwiazdy. Wiemy, jak je przyrządzić
Co jedzą największe gwiazdy, by mieć tak doskonałą sylwetkę i alabastrową gładką skórę? My już wiemy, co pałaszuje Jennifer Aniston i Kim Kardashian. Oto przepisy na zdrowe sałatki, którymi zajadają się celebrytki.
Diety znanych osób od lat budzą ogromne zainteresowanie. Gwiazdy często dzielą się przepisami, które pomagają im utrzymać świetną sylwetkę i dobre samopoczucie. Wśród nich szczególne miejsce zajmują sałatki – lekkie, zdrowe i pełne wartości odżywczych. Jakie składniki królują na talerzach celebrytów? My już wiemy i dzielimy się przepisami w tym artykule.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Sałatka z komosą ryżową Natalie Portman
Amerykańsko-izraelska aktorka, o której cały świat usłyszał, gdy w wieku 13 lat zagrała w popularnym filmie "Leon Zawodowiec" zachwyca swoją filigranową sylwetką i piękną, jędrną skórą. Gwiazda od lat nie je mięsa, a swoją dietę opiera o owoce, warzywa i zboża. Jest również miłośniczką komosy ryżowej, dlatego jedna z jej ulubionych potraw to właśnie sałatka z tym dodatkiem. Jak zapewnia w rozmowie z "Vogue", nigdy nie byłaby w stanie stosować głodówek i bardzo dużą wagę przywiązuje do zdrowego odżywiania.
Lubię sprawiać sobie małe przyjemności i nigdy nie doprowadziłabym siebie do punktu, w którym umieram z głodu i niszczę swój organizm. Jestem przeciwna takim metodom – kiedy jestem głodna, jem – muszę być tylko pewna, czy jest to zdrowe i smaczne – powiedziała.
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej,
- 1/2 szklanki kukurydzy,
- 1/4 ogórka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 5 suszonych pomidorów lub kilka małych pomidorków koktajlowych,
- 1 cytryna,
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta ksylitolu,
- sól i pieprz,
- garść posiekanego koperku,
- garść kiełków rzodkiewki (lub innych kiełków).
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj komosę ryżową i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie umyj, obierz i posiekaj cebulę, obierz ogórka ze skórki i pokrój w kostkę wraz z pomidorami. Warzywa wrzuć do dużej miski. Zblanszuj przez kilka minut ziarna kukurydzy, dodaj do miski.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj musztardę, sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sól, pieprz, ksylitol i koperek. Schłodzoną komosę dorzuć do miski z warzywami, dodaj sos i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość posyp kiełkami.
Sałatka z jarmużu i wodorostów autorstwa Beyoncé
Beyoncé zawsze zachwycała swoją figurą, ale po urodzeniu bliźniaków miała problem z dodatkowymi kilogramami. Chcąc wrócić do formy, przeszła na bardzo restrykcyjną dietę, trwającą 22 dni. Ten sposób odżywiania zakładał spożywanie 1400 kcal dziennie, menu bazowało na warzywach i owocach. Wyeliminowała wszelkie produkty przetworzone, nabiał, pszenica, ryby i mięso. I choć nie jest ona zdrowa z punktu widzenia dietetyków, to przyniosła oczekiwane efekty. Być może to właśnie z niej pochodzi przepis na ulubioną sałatkę piosenkarki. Jarmuż, świeży ogórek, marchewka i wodorosty to jedne z ulubionych składników gwiazdy.
Składniki na sałatkę:
- 6 filiżanek poszatkowanego jarmużu,
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka,
- 1 szklanka startej marchewki,
- ½ szklanki namoczonych i wypłukanych warzyw morskich np. wakame czy palma morska, ew. mieszanka,
- 4 arkusze nori (pocięte lub podarte na kwadraty o boku 2,5 cm),
- ½ szklanki posiekanej mieszanki ziół: kolendry, bazylii, oregano,
- ½ szklanki prażonych migdałów.
Składniki na dressing:
- ½ szklanki tahini z sezamem,
- ¾ szklanki nasion słonecznika, namoczonych wcześniej kilka godzin i wypłukanych,
- ½ szklanki soku z cytryny,
- ½ szklanki wody,
- szklanka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli,
- 3-5 ząbków czosnku (do smaku),
- ½ pęczka pietruszki,
- 1 łyżka oleju sezamowego.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od przygotowania sosu – w tym celu zmieszaj wszystkie składniki w blenderze - oprócz natki pietruszki i oleju sezamowego. Gdy sos będzie zblendowany na gładką masę, dodaj pietruszkę i ponownie zmiksuj tak, aby w dressingu były widoczne drobinki pietruszki.
- Następnie upraż migdały - wrzuć 1 szklankę migdałów do 1 łyżki oliwy z oliwek i posyp solą. Upiecz je w piekarniku przez około 6-7 minut.
- Wymieszaj posiekany jarmuż z pokrojonym w kostkę ogórkiem, startą na tarce marchewką, posiekanymi ziołami oraz namoczonymi i odsączonymi warzywami morskimi. Dodaj przyprawy i polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
- Udekoruj sałatkę 2,5-centymetrowymi kwadratami arkuszy nori, prażonymi migdałami oraz kiełkami słonecznika.
Sałatka Jennifer Aniston z kaszą bulgur
Tą sałatkę gwiazda serialu "Przyjaciele" jadła podobno codziennie na planie serialu. Bazuje na kaszy bulgur i ciecierzycy, a dodatkiem, który podkreśla smak jest feta, pistacje i świeże zioła. Sałatka ma dużo białka, ważnego składnika w diecie Jennifer Aniston i dobrych tłuszczy. Sycąca i zdrowa przekąska na długo zaspokoi głód, a przy tym zadba o figurę.
Składniki na sałatkę:
- pół ogórka,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół szklanki kaszy bulgur,
- pół puszki ciecierzycy,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- garść liści świeżej mięty,
- garść świeżej pietruszki,
- garść pistacji,
- pół pokruszonego sera feta.
Składniki na dressing:
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- do smaku: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zagotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj sos. Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj.
- W dużej misce umieść ugotowaną kaszę bulgur, ogórki, ciecierzycę, posiekaną czerwoną cebulę, świeże zioła, pistacje i ser feta. Polej dressingiem, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Sałatka Gwyneth Paltrow z łososiem
Gwyneth Paltrow pasjonuje się nie tylko aktorstwem, lecz również zdrowym odżywianiem. Jej przepis na idealną sylwetkę, piękną i jędrną skórę to właściwa dieta oparta na warzywach, owocach i produktach nieprzetworzonych. 44-letnia gwiazda chętnie publikuje na swoim portalu przepisy na swoje ulubione dania. Na swoim koncie ma również książkę kucharską pt. "Córeczka tatusia" i to właśnie z niej pochodzi jeden z przepisów na pyszną sałatkę z łososiem.
Składniki:
- 2 duże buraki,
- 2 kolby kukurydzy,
- 3 kabaczki,
- 1 pęczek cebulki szczypiorkowej (tylko biała część),
- 2 filety z łososia (około 175 g),
- oliwa z oliwek,
- sól,
- 2 główki sałaty,
- 4 łyżki świeżej bazylii,
- 225 g pomidorków cherry,
- 15 g liści kolendry,
- 125 ml limonkowego sosu vinaigrette przepisu Gwyneth Paltrow (2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka soku z limonki, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz),
- 1 limonka (do serwowania oddzielnie).
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj buraki, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni grillowej (lub grillu) zgrilluj kabaczki, kukurydzę, cebulkę i łososia na niewielkiej ilości oliwy. Grilluj warzywa i rybę do momentu, gdy wszystko się zarumieni i będzie miękkie (około 20 minut). Pokrój na plasterki kabaczki i cebulki, wyłuskaj ziarenka kukurydzy i podziel łososia na małe kawałki.
- Do dużego naczynia wsyp sałatkę, następnie połóż grillowane warzywa, pomidorki cherry i rybę, posyp ziołami i polej przygotowanym sosem vinaigrette. Do sałatki podawaj oddzielnie pokrojoną na ćwiartki limonkę.
Chińska sałatka z kurczakiem sióstr Kardashian
Siostry Kardashian również stawiają na zdrowe odżywianie i mają swoją ulubioną sałatkę. Jak podaje magazyn Hello! celebrytki uwielbiają połączenie warzyw z kurczakiem. Produkty w tej sałatce są tak skomponowane, by zawierały wszystko, czego potrzebuje organizm - dużej ilości białka, zdrowych tłuszczy i dobrych węglowodanów. Kim Kardashian zdradziła, że najbardziej lubi dodawać do swojej wersji sosu sezamowego.
Składniki na sałatkę:
- 5 dużych posiekanych liści sałaty,
- ¼ czerwonej poszatkowanej kapusty,
- 1 poszatkowana cebula dymka,
- 1 poszatkowana marchewka,
- ½ awokado,
- ½ szklanki migdałów,
- ½ garści kolendry,
- 1 duża pierś z kurczaka (upieczona lub gotowana i posiekana).
Składniki na dressing:
- ¼ szklanki tamari,
- 2 łyżki białego octu balsamicznego,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 1 łyżka miodu,
- garść nasion sezamu,
- 2 cebule dymki, koniecznie drobno posiekane.
Przygotowanie krok po kroku:
- Upiecz lub ugotuj w wodzie pierś z kurczaka. W tym czasie w dużej misce wymieszaj liście sałaty z poszatkowaną kapustą. Dodaj poszatkowaną cebulę, marchewkę, pokrojone awokado, kolendrę i migdały. Upieczoną pierś pokrój na kawałki i wrzuć do miski.
- Przygotuj dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki na sos i polej nim sałatkę.