PrzepisProste przepisyLepsza od ziemniaków i idealna na lunch. Wiemy, jak ją wykorzystać

Lepsza od ziemniaków i idealna na lunch. Wiemy, jak ją wykorzystać

Kasze słyną z bogactwa cennych witamin, minerałów i właściwości przeciwalergicznych, immunostymulujących i przeciwzapalnych. Zazwyczaj są lekkostrawne, w większości bezglutenowe i z niskim indeksem glikemicznym. Można jeść je jako dodatek do obiadu, zupy, a nawet na słodko. Idealnie sprawdzają się również jako składnik sałatek. Z czym łączyć kaszę w sałatkach?

Sałatka z kaszą to idealny lunch
Sałatka z kaszą to idealny lunch
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie albo lunch w pracy, sałatka z kaszą to idealne rozwiązanie. Pyszne, szybkie i przede wszystkim zdrowe. Możesz ją sobie przygotować odpowiednio wcześniej i łatwo zapakować w drogę. Proponujemy kilka wersji takiego dania. Z pewnością każda przypadnie ci do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Sałatka z kaszą gryczaną, fetą i orzeszkami pinii

Kasza gryczana pozytywnie wpływa na regulację przemiany materii. Jest bardzo zdrowa - zawiera przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, PP, minerały, a także białka o wysokiej wartości odżywczej.

Sałatka z kaszą gryczaną, fetą i orzeszkami pinii to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Można ją zabrać również na wynos do szkoły lub do pracy.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej palonej,
  • 150 g fety,
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonym pomidorem,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • garść natki pietruszki,
  • 3 łyżki orzechów pinii,
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (lub cytryny),
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, oregano, suszonego czosnku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
  2. Pokrój w dużą kostkę ser feta oraz oba rodzaje pomidorków. Natkę umyj, osusz i również drobno posiekaj. Do przestudzonej kaszy dodaj pokrojone składniki.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i odmierz 4 łyżki oleju ze słoika, następnie polej nimi sałatkę.
  4. Dopraw całość przyprawami, a wierzch sałatki posyp orzeszkami pinii.

Sałatka z kaszą bulgur - tabbouleh

Bulgur wyróżnia się cennymi właściwościami i wartościami odżywczymi. To bogactwo magnezu, potasu oraz fosforu. Ma dużo błonnika, białka, witamin z grupy B, folianów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta kasza polecana jest osobom z problemami z trawieniem, dbającym o linię, cukrzykom i dzieciom.

To właśnie z tej odmiany można przyrządzić pyszną sałatkę tabbouleh popularną w kuchni bliskowschodniej. Świetnie smakuje jako dodatek do potraw lub przekąska.

Składniki:

  • 150 g suchej kaszy bulgur,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • garść świeżych listków mięty,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 świeży długi ogórek,
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki ulubionej oliwy,
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj bulgur zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
  2. Umyj i osusz pomidora, a następnie pokrój go w drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami, uprzednio obierając je ze skóry. Umyj i osusz szczypiorek, natkę oraz listki mięty, drobno je posiekaj. Wszystkie pokrojone składniki dodaj do miski z ugotowaną kaszą.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu - w tym celu połącz oliwę z wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj przyprawy z oliwą i wlej do sałatki.
  4. Wymieszaj sałatkę i podawaj.

Sałatka z kaszą jęczmienną i tuńczykiem

Kasza jęczmienna zawiera cenne fitozwiązki i przeciwutleniacze, stanowi także źródło witaminy PP i błonnika pokarmowego. Charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Polecana jest osobom z problemami gastrycznymi, z wysokim poziomem cholesterolu i chorującym na anemię.

Sałatka z tą odmianą kaszy będzie idealną przekąską, lekką i jednocześnie sycącą.

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 duży pomidor,
  • pół czerwonej lub żółtej papryki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • 4 łyżki ulubionej oliwy,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu i soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
  2. Umyj i osusz pomidora oraz paprykę, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę. Umyj i osusz koperek oraz natkę, drobno je posiekaj.
  3. Wszystkie pokrojone składniki dodaj do miski z ugotowaną kaszą, dodaj odsączoną kukurydzę z puszki i tuńczyka.
  4. Sałatkę polej oliwą i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka z kaszą kuskus i mango

Kasza kuskus jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ma dużo białka i jest lekkostrawna, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego. Ma uniwersalny smak, zatem wspaniale komponuje się z różnorodnymi składnikami. Proponujemy połączyć ją z soczystym mango i awokado.

Składniki:

  • 180 g kaszy kuskus,
  • 2 sztuki awokado,
  • 1 sztuka mango,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 papryczka chili czerwona,
  • 200 g fasoli czerwonej z puszki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 70 g mix orzechów z rodzynkami,
  • 200 g liści szpinaku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu - w dużej misce.
  2. Obierz ze skórki awokado i mango, następnie pokrój je w kostkę. Obierz ze skóry cebulkę i drobno pokrój. Umyty szpinak, natkę oraz papryczkę posiekaj. Fasolę w puszce odcedź na sitku i wypłucz.
  3. Wszystkie składniki, wraz z mixem orzechów dodaj do miski z kaszą.
  4. Następnie przygotuj sos - połącz oliwę z octem, wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Wymieszaj wszystko i podawaj.

Sałatka z kaszą jaglaną i brokułem

Kasza jaglana również doceniana jest za zawartość minerałów i witamin. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe, a jej spożycie zalecane jest osobom chorym na raka. Pozytywnie działa na cerę, włosy i paznokcie. Jest bardzo łagodna dla żołądka i nie zawiera glutenu. Ma łagodny, delikatny smak, który dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Proponujemy zestawić ją z brokułem, kukurydzą i kurczakiem, tworząc pożywny posiłek.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • pieczona lub gotowana pierś z kurczaka,
  • 3 łyżki majonezu zmieszane z 1 łyżkami jogurtu,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i przełóż do dużej miski.
  2. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i zagotuj do miękkości. Kukurydzę odsącz z zalewy. Mięso ugotuj lub upiecz. Dodaj kukurydzę i brokuł po ostudzeniu do kaszy.
  3. Przyrządzone i ostudzone mięso pokrój na kawałki i również dodaj do pozostałych składników.
  4. Na koniec zrób sos - majonez połączony z jogurtem, a następnie przyprawy. Wymieszaj całość.

Sałatka z kaszą orkiszową i łososiem

Spożywając kaszę orkiszową dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B i P, a także cenne minerały, np. żelazo, magnez, sód, potas, fosfor i fluor. To świetne źródło błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orkiszowa kasza zawiera rodanid, substancję uznawaną za naturalny antybiotyk (znajduje się np. w mleku kobiecym).

Nasza propozycja sałatki z tą kaszą jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Nadaje się na lunch lub na wynos.

Składniki:

  • 1500 gram kaszy orkiszowej,
  • 1 awokado,
  • 50 g pistacji obranych z łupinek,
  • 120 gram wędzonego łososia,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kaszę orkiszową przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i przełóż do dużej miski.
  2. Awokado obierz ze skórki. Pokrój awokado, umytą paprykę i łososia na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Wszystkie składniki włóż do kaszy, razem z łososiem i pistacjami.
  4. Na koniec przygotuj sos z oliwy, soku z cytryny oraz ziół prowansalskich. Wymieszaj sos z sałatką.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
kaszakasza bulgurkasza jaglana

Wybrane dla Ciebie