Lepsza od ziemniaków i idealna na lunch. Wiemy, jak ją wykorzystać

Kasze słyną z bogactwa cennych witamin, minerałów i właściwości przeciwalergicznych, immunostymulujących i przeciwzapalnych. Zazwyczaj są lekkostrawne, w większości bezglutenowe i z niskim indeksem glikemicznym. Można jeść je jako dodatek do obiadu, zupy, a nawet na słodko. Idealnie sprawdzają się również jako składnik sałatek. Z czym łączyć kaszę w sałatkach?

Sałatka z kaszą to idealny lunchSałatka z kaszą to idealny lunch
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie albo lunch w pracy, sałatka z kaszą to idealne rozwiązanie. Pyszne, szybkie i przede wszystkim zdrowe. Możesz ją sobie przygotować odpowiednio wcześniej i łatwo zapakować w drogę. Proponujemy kilka wersji takiego dania. Z pewnością każda przypadnie ci do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Sałatka z kaszą gryczaną, fetą i orzeszkami pinii

Kasza gryczana pozytywnie wpływa na regulację przemiany materii. Jest bardzo zdrowa - zawiera przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, PP, minerały, a także białka o wysokiej wartości odżywczej.

Sałatka z kaszą gryczaną, fetą i orzeszkami pinii to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Można ją zabrać również na wynos do szkoły lub do pracy.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej palonej,
  • 150 g fety,
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonym pomidorem,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • garść natki pietruszki,
  • 3 łyżki orzechów pinii,
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (lub cytryny),
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, oregano, suszonego czosnku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
  2. Pokrój w dużą kostkę ser feta oraz oba rodzaje pomidorków. Natkę umyj, osusz i również drobno posiekaj. Do przestudzonej kaszy dodaj pokrojone składniki.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i odmierz 4 łyżki oleju ze słoika, następnie polej nimi sałatkę.
  4. Dopraw całość przyprawami, a wierzch sałatki posyp orzeszkami pinii.

Sałatka z kaszą bulgur - tabbouleh

Bulgur wyróżnia się cennymi właściwościami i wartościami odżywczymi. To bogactwo magnezu, potasu oraz fosforu. Ma dużo błonnika, białka, witamin z grupy B, folianów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta kasza polecana jest osobom z problemami z trawieniem, dbającym o linię, cukrzykom i dzieciom.

To właśnie z tej odmiany można przyrządzić pyszną sałatkę tabbouleh popularną w kuchni bliskowschodniej. Świetnie smakuje jako dodatek do potraw lub przekąska.

Składniki:

  • 150 g suchej kaszy bulgur,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • garść świeżych listków mięty,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 świeży długi ogórek,
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki ulubionej oliwy,
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj bulgur zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
  2. Umyj i osusz pomidora, a następnie pokrój go w drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami, uprzednio obierając je ze skóry. Umyj i osusz szczypiorek, natkę oraz listki mięty, drobno je posiekaj. Wszystkie pokrojone składniki dodaj do miski z ugotowaną kaszą.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu - w tym celu połącz oliwę z wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj przyprawy z oliwą i wlej do sałatki.
  4. Wymieszaj sałatkę i podawaj.

Sałatka z kaszą jęczmienną i tuńczykiem

Kasza jęczmienna zawiera cenne fitozwiązki i przeciwutleniacze, stanowi także źródło witaminy PP i błonnika pokarmowego. Charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Polecana jest osobom z problemami gastrycznymi, z wysokim poziomem cholesterolu i chorującym na anemię.

Sałatka z tą odmianą kaszy będzie idealną przekąską, lekką i jednocześnie sycącą.

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 duży pomidor,
  • pół czerwonej lub żółtej papryki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • 4 łyżki ulubionej oliwy,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu i soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
  2. Umyj i osusz pomidora oraz paprykę, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę. Umyj i osusz koperek oraz natkę, drobno je posiekaj.
  3. Wszystkie pokrojone składniki dodaj do miski z ugotowaną kaszą, dodaj odsączoną kukurydzę z puszki i tuńczyka.
  4. Sałatkę polej oliwą i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka z kaszą kuskus i mango

Kasza kuskus jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ma dużo białka i jest lekkostrawna, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego. Ma uniwersalny smak, zatem wspaniale komponuje się z różnorodnymi składnikami. Proponujemy połączyć ją z soczystym mango i awokado.

Składniki:

  • 180 g kaszy kuskus,
  • 2 sztuki awokado,
  • 1 sztuka mango,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 papryczka chili czerwona,
  • 200 g fasoli czerwonej z puszki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 70 g mix orzechów z rodzynkami,
  • 200 g liści szpinaku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu - w dużej misce.
  2. Obierz ze skórki awokado i mango, następnie pokrój je w kostkę. Obierz ze skóry cebulkę i drobno pokrój. Umyty szpinak, natkę oraz papryczkę posiekaj. Fasolę w puszce odcedź na sitku i wypłucz.
  3. Wszystkie składniki, wraz z mixem orzechów dodaj do miski z kaszą.
  4. Następnie przygotuj sos - połącz oliwę z octem, wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Wymieszaj wszystko i podawaj.

Sałatka z kaszą jaglaną i brokułem

Kasza jaglana również doceniana jest za zawartość minerałów i witamin. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe, a jej spożycie zalecane jest osobom chorym na raka. Pozytywnie działa na cerę, włosy i paznokcie. Jest bardzo łagodna dla żołądka i nie zawiera glutenu. Ma łagodny, delikatny smak, który dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Proponujemy zestawić ją z brokułem, kukurydzą i kurczakiem, tworząc pożywny posiłek.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • pieczona lub gotowana pierś z kurczaka,
  • 3 łyżki majonezu zmieszane z 1 łyżkami jogurtu,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i przełóż do dużej miski.
  2. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i zagotuj do miękkości. Kukurydzę odsącz z zalewy. Mięso ugotuj lub upiecz. Dodaj kukurydzę i brokuł po ostudzeniu do kaszy.
  3. Przyrządzone i ostudzone mięso pokrój na kawałki i również dodaj do pozostałych składników.
  4. Na koniec zrób sos - majonez połączony z jogurtem, a następnie przyprawy. Wymieszaj całość.

Sałatka z kaszą orkiszową i łososiem

Spożywając kaszę orkiszową dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B i P, a także cenne minerały, np. żelazo, magnez, sód, potas, fosfor i fluor. To świetne źródło błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orkiszowa kasza zawiera rodanid, substancję uznawaną za naturalny antybiotyk (znajduje się np. w mleku kobiecym).

Nasza propozycja sałatki z tą kaszą jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Nadaje się na lunch lub na wynos.

Składniki:

  • 1500 gram kaszy orkiszowej,
  • 1 awokado,
  • 50 g pistacji obranych z łupinek,
  • 120 gram wędzonego łososia,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kaszę orkiszową przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i przełóż do dużej miski.
  2. Awokado obierz ze skórki. Pokrój awokado, umytą paprykę i łososia na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Wszystkie składniki włóż do kaszy, razem z łososiem i pistacjami.
  4. Na koniec przygotuj sos z oliwy, soku z cytryny oraz ziół prowansalskich. Wymieszaj sos z sałatką.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości