Lepsza od ziemniaków i idealna na lunch. Wiemy, jak ją wykorzystać
Kasze słyną z bogactwa cennych witamin, minerałów i właściwości przeciwalergicznych, immunostymulujących i przeciwzapalnych. Zazwyczaj są lekkostrawne, w większości bezglutenowe i z niskim indeksem glikemicznym. Można jeść je jako dodatek do obiadu, zupy, a nawet na słodko. Idealnie sprawdzają się również jako składnik sałatek. Z czym łączyć kaszę w sałatkach?
Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie albo lunch w pracy, sałatka z kaszą to idealne rozwiązanie. Pyszne, szybkie i przede wszystkim zdrowe. Możesz ją sobie przygotować odpowiednio wcześniej i łatwo zapakować w drogę. Proponujemy kilka wersji takiego dania. Z pewnością każda przypadnie ci do gustu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą i orzeszkami pinii
Kasza gryczana pozytywnie wpływa na regulację przemiany materii. Jest bardzo zdrowa - zawiera przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, PP, minerały, a także białka o wysokiej wartości odżywczej.
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą i orzeszkami pinii to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Można ją zabrać również na wynos do szkoły lub do pracy.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej palonej,
- 150 g fety,
- 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
- 4 łyżki oleju ze słoika z suszonym pomidorem,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- garść natki pietruszki,
- 3 łyżki orzechów pinii,
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (lub cytryny),
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, oregano, suszonego czosnku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
- Pokrój w dużą kostkę ser feta oraz oba rodzaje pomidorków. Natkę umyj, osusz i również drobno posiekaj. Do przestudzonej kaszy dodaj pokrojone składniki.
- Wyciśnij sok z cytryny i odmierz 4 łyżki oleju ze słoika, następnie polej nimi sałatkę.
- Dopraw całość przyprawami, a wierzch sałatki posyp orzeszkami pinii.
Sałatka z kaszą bulgur - tabbouleh
Bulgur wyróżnia się cennymi właściwościami i wartościami odżywczymi. To bogactwo magnezu, potasu oraz fosforu. Ma dużo błonnika, białka, witamin z grupy B, folianów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta kasza polecana jest osobom z problemami z trawieniem, dbającym o linię, cukrzykom i dzieciom.
To właśnie z tej odmiany można przyrządzić pyszną sałatkę tabbouleh popularną w kuchni bliskowschodniej. Świetnie smakuje jako dodatek do potraw lub przekąska.
Składniki:
- 150 g suchej kaszy bulgur,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- garść świeżych listków mięty,
- 1 duży pomidor,
- 1 świeży długi ogórek,
- 4 łyżki siekanego szczypiorku,
- 4 łyżki ulubionej oliwy,
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj bulgur zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
- Umyj i osusz pomidora, a następnie pokrój go w drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami, uprzednio obierając je ze skóry. Umyj i osusz szczypiorek, natkę oraz listki mięty, drobno je posiekaj. Wszystkie pokrojone składniki dodaj do miski z ugotowaną kaszą.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu - w tym celu połącz oliwę z wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj przyprawy z oliwą i wlej do sałatki.
- Wymieszaj sałatkę i podawaj.
Sałatka z kaszą jęczmienną i tuńczykiem
Kasza jęczmienna zawiera cenne fitozwiązki i przeciwutleniacze, stanowi także źródło witaminy PP i błonnika pokarmowego. Charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Polecana jest osobom z problemami gastrycznymi, z wysokim poziomem cholesterolu i chorującym na anemię.
Sałatka z tą odmianą kaszy będzie idealną przekąską, lekką i jednocześnie sycącą.
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 duży pomidor,
- pół czerwonej lub żółtej papryki,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka świeżego koperku,
- 4 łyżki ulubionej oliwy,
- 1/4 łyżeczki pieprzu i soli.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ostudź kaszę i przesyp do miski.
- Umyj i osusz pomidora oraz paprykę, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę. Umyj i osusz koperek oraz natkę, drobno je posiekaj.
- Wszystkie pokrojone składniki dodaj do miski z ugotowaną kaszą, dodaj odsączoną kukurydzę z puszki i tuńczyka.
- Sałatkę polej oliwą i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Sałatka z kaszą kuskus i mango
Kasza kuskus jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ma dużo białka i jest lekkostrawna, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego. Ma uniwersalny smak, zatem wspaniale komponuje się z różnorodnymi składnikami. Proponujemy połączyć ją z soczystym mango i awokado.
Składniki:
- 180 g kaszy kuskus,
- 2 sztuki awokado,
- 1 sztuka mango,
- 1 cebula czerwona,
- 1 papryczka chili czerwona,
- 200 g fasoli czerwonej z puszki,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 70 g mix orzechów z rodzynkami,
- 200 g liści szpinaku,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu - w dużej misce.
- Obierz ze skórki awokado i mango, następnie pokrój je w kostkę. Obierz ze skóry cebulkę i drobno pokrój. Umyty szpinak, natkę oraz papryczkę posiekaj. Fasolę w puszce odcedź na sitku i wypłucz.
- Wszystkie składniki, wraz z mixem orzechów dodaj do miski z kaszą.
- Następnie przygotuj sos - połącz oliwę z octem, wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Wymieszaj wszystko i podawaj.
Sałatka z kaszą jaglaną i brokułem
Kasza jaglana również doceniana jest za zawartość minerałów i witamin. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe, a jej spożycie zalecane jest osobom chorym na raka. Pozytywnie działa na cerę, włosy i paznokcie. Jest bardzo łagodna dla żołądka i nie zawiera glutenu. Ma łagodny, delikatny smak, który dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Proponujemy zestawić ją z brokułem, kukurydzą i kurczakiem, tworząc pożywny posiłek.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 1 średniej wielkości brokuł,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- pieczona lub gotowana pierś z kurczaka,
- 3 łyżki majonezu zmieszane z 1 łyżkami jogurtu,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i przełóż do dużej miski.
- Brokuł podziel na mniejsze różyczki i zagotuj do miękkości. Kukurydzę odsącz z zalewy. Mięso ugotuj lub upiecz. Dodaj kukurydzę i brokuł po ostudzeniu do kaszy.
- Przyrządzone i ostudzone mięso pokrój na kawałki i również dodaj do pozostałych składników.
- Na koniec zrób sos - majonez połączony z jogurtem, a następnie przyprawy. Wymieszaj całość.
Sałatka z kaszą orkiszową i łososiem
Spożywając kaszę orkiszową dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B i P, a także cenne minerały, np. żelazo, magnez, sód, potas, fosfor i fluor. To świetne źródło błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orkiszowa kasza zawiera rodanid, substancję uznawaną za naturalny antybiotyk (znajduje się np. w mleku kobiecym).
Nasza propozycja sałatki z tą kaszą jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Nadaje się na lunch lub na wynos.
Składniki:
- 1500 gram kaszy orkiszowej,
- 1 awokado,
- 50 g pistacji obranych z łupinek,
- 120 gram wędzonego łososia,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 4 łyżki kukurydzy,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kaszę orkiszową przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i przełóż do dużej miski.
- Awokado obierz ze skórki. Pokrój awokado, umytą paprykę i łososia na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Wszystkie składniki włóż do kaszy, razem z łososiem i pistacjami.
- Na koniec przygotuj sos z oliwy, soku z cytryny oraz ziół prowansalskich. Wymieszaj sos z sałatką.