Ta roślina to bogactwo witaminy C i wapnia. Przygotujesz z niej pyszne koktajle i przekąski

Większość roślin ceni się ze względu na właściwości zdrowotne i smak. Są i takie, które dopiero co zyskują na popularności. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć jarmuż. Ta odmiana kapusty ma niezwykłe wartości odżywcze i wyjątkowy smak. W jaki sposób spożywać jarmuż i dlaczego warto go jeść?

ObrazekJarmuż - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Obok warzyw nie można przejść obojętnie. Dostarczają organizmowi niezwykle cennych witamin. Wykorzystuje się je w kuchni na wiele wyjątkowych sposobów. Warzywa to również jeden z podstawowych składników diety wegetariańskiej. Warto jest po nie sięgnąć właśnie teraz, gdy za oknem coraz cieplej, a i w sklepie lub na targu jest zdecydowanie łatwiej je dostać. Sięgnij po jarmuż, którego właściwości są nie do opisania. To niezwykła skarbnica witaminy C i wapnia. Panuje takie przekonanie, że zawiera w sobie więcej witamin niż cytryna i więcej wapnia niż mleko. Czy tak jest w rzeczywistości?

Jarmuż — co to za roślina?

Chcąc odpowiedzieć na pytanie, co to jest jarmuż, trzeba podkreślić, że jest to roślina, która szczególną popularnością w Polsce cieszy się tak naprawdę od kilku lat. Jest to odmiana kapusty, którą chętnie spożywa się przede wszystkim w Skandynawii, ale coraz częściej również w Polsce. Należy do najzdrowszych warzyw liściastych i tych najbardziej wartościowych. Ma długie, zielone i dość twarde liście. Jest blisko spokrewniony z kapustą i brokułami. Jest bogaty w witaminy A, C i K, oraz zawiera błonnik, żelazo, wapń, magnez i inne składniki odżywcze. Stanowi także źródło przeciwutleniaczy, które mogą pomagać w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Obrazek
Liście jarmużu - Pyszności; foto: Canva

Jarmuż właściwości — dlaczego warto spożywać tę roślinę?

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak smakuje jarmuż, to warto zaznaczyć, że można w nim wyczuć różnorodną paletę smaku — od gorzkiego i pieprznego, po słodki i delikatny. A wszystko za sprawą temperatury — im chłodniej, tym jarmuż staje się słodszy. Niezależnie od smaku, dobrze jest dowiedzieć się, jakie właściwości ma jarmuż. Spożywanie jarmużu jest korzystne dla zdrowia ze względu na jego bogactwo składników odżywczych.

Obrazek
Układanie jarmużu na blaszce do pieczenia - Pyszności; foto: Canva

Jarmuż jest źródłem witamin A, C i K. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wspomaga układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu. W przypadku witaminy K warto zaznaczyć, że jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości. Roślina ta zawiera także minerały takie jak żelazo, wapń, magnez i potas, dzięki czemu ma właściwości przeciwutleniające. To warzywo wspomaga układ odpornościowy, trawienie i zdrowie jelit, a także serce.

Jak przechowywać jarmuż?

Jeśli zależy ci na tym, by cieszyć się tym najlepszym smakiem jarmużu, dobrze jest zadbać o właściwe przechowywanie. Jarmuż najlepiej trzymać w chłodnym miejscu, takim jak lodówka. Umieść go w plastikowej torbie lub zamkniętym pojemniku. Jeśli jarmuż był już w opakowaniu, w jakim został zakupiony, upewnij się, że jest szczelnie zamknięte. Pamiętaj, by nie myć go przed przechowywaniem. Świeży jarmuż należy spożyć w przeciągu 3-5 dni, a mrożony wytrzyma w zamrażarce nawet przez pół roku.

Jarmuż w kuchni — do czego go wykorzystać?

W kuchni jarmuż można przygotowywać na różne sposoby. Liście mogą być gotowane, smażone, duszone, dodawane do zup, sałatek lub wykorzystywane jako nadzienie do pierogów. Jarmuż ma nieco goryczkowaty smak, który niektórym może przypaść do gustu, dlatego często jest stosowany jako składnik dań o wyrazistym smaku. Jeśli ma być smacznie i zdrowo, to dobrze jest postawić na koktajl z dodatkiem jarmużu, który będzie dobrą opcją na ochłodę.

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 2-3 liście jarmużu
  • jabłko
  • banan.
Obrazek
Koktajl z jarmużu - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel liście od łodyżek i następnie je zblenduj.
  2. Dodaj jabłko, banana i wlej mleko — wszystko dokładnie zmiksuj w blenderze.
  3. Przepis można dowolnie modyfikować, zmieniając składniki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa