Makaron z pesto szpinakowo-jarmużowym

Makaron z pesto to jedno z naszych ulubionych dań. Dziś stawiamy na kombinację szpinaku i jarmużu. Co myślisz o takim połączeniu?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Pesto

  1. 1,5 szkl. szpinak
  2. 3/4 szkl. jarmuż
  3. 1/2 szkl. bazylia
  4. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  5. 1/2 szkl. migdały w platkach
  6. 1/3 szkl. parmezan
  7. 2 łyżki sok z cytryny
  8. 1 ząbek czosnek

Pozostałe składniki

  1. 1 szczypta sól
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 200 g makaron pełnoziarnisty
  4. 1/2 opakowania pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

1. W blenderze połącz ze sobą: szpinak, jarmuż, bazylię, oliwę z oliwek, sok z cytryny...

Obrazek

2. ...migdały w płatkach, parmezan i czosnek.

Obrazek

3. Przełóż gotowe pesto na patelnię. Dodaj ugotowany makaron, a po chwili...

Obrazek

4. ...pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier