Makaron z pesto szpinakowo-jarmużowym

Makaron z pesto to jedno z naszych ulubionych dań. Dziś stawiamy na kombinację szpinaku i jarmużu. Co myślisz o takim połączeniu?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Pesto

  1. 1,5 szkl. szpinak
  2. 3/4 szkl. jarmuż
  3. 1/2 szkl. bazylia
  4. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  5. 1/2 szkl. migdały w platkach
  6. 1/3 szkl. parmezan
  7. 2 łyżki sok z cytryny
  8. 1 ząbek czosnek

Pozostałe składniki

  1. 1 szczypta sól
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 200 g makaron pełnoziarnisty
  4. 1/2 opakowania pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

1. W blenderze połącz ze sobą: szpinak, jarmuż, bazylię, oliwę z oliwek, sok z cytryny...

Obrazek

2. ...migdały w płatkach, parmezan i czosnek.

Obrazek

3. Przełóż gotowe pesto na patelnię. Dodaj ugotowany makaron, a po chwili...

Obrazek

4. ...pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇