Brzoskwinie z puszki mieszam ze skondensowanym mlekiem. Rodzina nie chce już patrzeć na inne ciasta

Szukasz prostego i pysznego deseru, który zachwyci całą rodzinę? Mamy dla ciebie idealny przepis! To ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami z puszki i skondensowanym mlekiem jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również obłędnie pyszne. Kruchy spód z ciastek kakaowych idealnie komponuje się z kremową masą brzoskwiniową, a całość wieńczy słodka dekoracja.

Brzoskwinie z puszki mieszam ze skondensowanym mlekiem. Rodzina nie chce już patrzeć na inne ciastaBrzoskwinie z puszki mieszam ze skondensowanym mlekiem. Rodzina nie chce już patrzeć na inne ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wszyscy kochamy przepisy, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują wyśmienicie. Jednym z takich przepisów jest ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami i skondensowanym mlekiem. To ciasto łączy w sobie kruchy spód z kakaowych ciastek i kremową, brzoskwiniową masę. Sekret tego przepisu tkwi w wykorzystaniu gotowych składników, które przyspieszają proces przygotowania, nie wpływając na ostateczny smak deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka produktów i w mgnieniu oka na stole pojawia się różowy makaron. Każdy się nim zachwyca

Przepis na ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie,
  • 200 g herbatników kakaowych,
  • 100 g masła,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 200 g skondensowanego mleka słodzonego,
  • 15 g agar-agar.

Przygotowanie:

  1. Ciastka kakaowe zblenduj na drobno. W misce wymieszaj je z roztopionym masłem, aby uzyskać jednolitą masę.
  2. Gotową masę wyłóż na dno okrągłej formy do ciasta i dokładnie ubij.
  3. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Opcjonalnie, możesz zostawić kilka plasterków do dekoracji.
  4. W rondelku połącz jogurt, śmietankę, agar agar i skondensowane mleko słodzone. Zagotuj całość na palniku, ciągle mieszając.
  5. Do gorącej masy dodaj pokrojone brzoskwinie i dokładnie wymieszaj.
  6. Gotową masę wylej na herbatnikowy spód i odstaw do ostudzenia.
  7. Gdy ciasto ostygnie, umieść je w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.
  8. Przed podaniem, udekoruj ciasto plasterkami brzoskwiń, pokruszonymi orzechami lub migdałami, albo rozpuszczoną czekoladą.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast herbatników kakaowych możesz użyć ciastek owsianych lub biszkoptów.
  • Do masy brzoskwiniowej możesz dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
  • Ciasto możesz również udekorować bitą śmietaną lub świeżymi miętą.

Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się sam, jak pyszne i łatwe w przygotowaniu może być ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami z puszki i skondensowanym mlekiem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej