Moja babcia robiła najlepszą zupę gulaszową. Zawsze dodawała te 2 rodzaje mięsa
Ostatnio wspominałam węgierskie przysmaki, a wśród nich zupę gulaszową. Jadłam ją w Budapeszcie, ale też gotowała ją moja babcia. Postanowiłam odtworzyć jej przepis i ... smak przeniósł mnie do małego bistro nad Dunajem w stolicy Węgier. Skąd babcia miała taką dobrą recepturę, to już pozostanie jej tajemnicą.
23.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 15:05
W zupie gulaszowej, jak na węgierskie danie narodowe przystało, nie może zabraknąć papryki. Ale jej najważniejszy składniki to mięso, ono definiuje w dużej mierze jej smak. Taka zupa jest sycąca, gęsta i może nawet zastąpić drugie danie.
Zdecydowany charakter
Zupa gulaszowa w tradycyjnych węgierskich przepisach jest na mięsie wołowym. Jednak wielu kucharzy twierdzi, że najlepsza jest z mięsa mieszanego, czyli z wołowiny i wieprzowiny. Tej opcji też trzymała się moja babcia. Mięso trzeba pokroić na małe kawałki i podsmażyć. I tu znowu można wybrać korzystną dla siebie opcję. Węgrzy używają budzącego kontrowersję smalcu, bo uważają, że najlepiej podkreśla zdecydowany charakter zupy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć także po olej czy masło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Musi być papryka
W zupie gulaszowej ważne jest mięso, ale też nie może zabraknąć warzyw. W głównej roli jest tu papryka, nadaje się czerwona, żółta i zielona. Przyda się także cebula, ziemniaki i marchewka. Niekiedy w zupie gulaszowej spotyka się też pieczarki, ale moja babcia nigdy ich nie dodawała. Ważne jest także to, by dość mocno doprawiać zupę. Pasują do niej zioła, np. majeranek, rozmaryn, tymianek, a także przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz ziołowy, listek laurowy, ziele angielskie.
Zupa powinna być gęsta i aromatyczna. Niektórzy podają ją z drobnym makaronem. Moja babcia uważała za najlepszy dodatek do gulaszowej to świeży chleb. Posypywała ją natką pietruszki. W budapesztańskim bistro zaś serwowano do niej czosnkowe grzanki.
Zupa gulaszowa mojej babci
Składniki:
- 300 g mieszanego mięsa - wołowiny (łopatka, udziec, zrazowa) i wieprzowiny (łopatka, szynka, karczek)
- 3 ziemniaki,
- cebula,
- czerwona i żółta papryka,
- marchewka,
- 5 szklanek bulionu,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka oraz ulubione przyprawy do smaku,
- po 2 liście laurowe i ziela angielskie,
- 3 łyżki masła, oleju lub smalcu,
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na kawałki średniej wielkości, a następnie oprósz mąką i podsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Mięso obsmaż z każdej strony, aż się zarumieni.
- Paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni podsmaż warzywa, aż całość się zeszkli.
- Zagotuj bulion, przełóż do niego mięso, podsmażone warzywa. Dorzuć ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość ok. 30 minut.
- W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
- Ziemniaki dodaj do zupy i gotuj kolejne 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj passatę pomidorową, a także przyprawy - sól i pierz, paprykę mieloną. Gotuj całość 15 minut.
- Zupę gulaszową podawaj z drobno pokrojoną natką pietruszki.