Bulion długowieczności w prostym przepisie. Podstawą nie są kości kurczaka

Bulion rybny z herbatą cytrynową to naturalne źródło kolagenu, które może pomóc w opóźnieniu procesów starzenia. Ten prosty przepis dostarcza nie tylko kolagenu, ale także witamin i minerałów.

Bulion z ryby i herbaty cytrynowej może opóźnić starzenieBulion z ryby i herbaty cytrynowej może opóźnić starzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tural
Karol Wiak

Kolagen to kluczowa białkowa struktura w organizmie, odpowiadająca za siłę i elastyczność tkanek. Znajduje się głównie w skórze, chrząstkach, kościach i ścięgnach. Wiele osób sięga po drogie suplementy, ale naturalne źródła, takie jak bulion długowieczności mogą być równie skuteczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Korzyści zdrowotne kolagenu

Kolagen typu I, obecny w rybach, ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga w rekonstrukcji komórek skóry, co może opóźniać starzenie się skóry, zmniejszając zmarszczki i suchość. Dodatkowo łagodzi ból stawówzapobiega utracie masy kostnej, co jest istotne w profilaktyce osteoporozy. Kolagen wspiera także wzrost masy mięśniowej, co jest kluczowe dla utrzymania siły.

Warto zatem sięgać po naturalne źródła kolagenu, takie jak bulion rybny, aby cieszyć się zdrową skórą i mocnymi kośćmi. To prosty sposób na wsparcie zdrowia bez konieczności sięgania po kosztowne suplementy.

Bulion rybny z herbatą cytrynową przepis

Bulion rybny z herbatą cytrynową to doskonałe źródło kolagenu. Oprócz tego dostarcza witamin A i D, minerałów takich jak jod, cynk, selen i fosfor oraz kwasów tłuszczowych Omega-3. Taki bulion można wzbogacić o warzywa, takie jak groszek, ziemniaki, cukinia i marchew.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ryba (np. łosoś, tuńczyk),
  • 1 litr wody,
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 gałązek trawy cytrynowej,
  • 1 liść laurowy,
  • sól do smaku,
  • 2 szklanki zmielonych pomidorów,
  • 1/2 małej cebuli.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj rybę. Umieść kawałki ryby w garnku z wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Zmniejsz ogień, dodaj warzywa i gałązki trawy cytrynowej.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Odcedź, usuń mięso z kości i dodaj do bulionu.

Bulion można przechowywać w lodówce przez dwa dni lub zamrozić na później. Kolagen morski, szczególnie z ryb o żelatynowej teksturze, jak łosoś czy tuńczyk, jest bogaty w aminokwasy. Jest bardzo dobrze przyswajalny i wspomaga odbudowę kolagenu w ludzkim ciele, szczególnie w skórze i stawach, dzięki swojej strukturze i składnikom.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem