Bulion długowieczności w prostym przepisie. Podstawą nie są kości kurczaka
Bulion rybny z herbatą cytrynową to naturalne źródło kolagenu, które może pomóc w opóźnieniu procesów starzenia. Ten prosty przepis dostarcza nie tylko kolagenu, ale także witamin i minerałów.
Kolagen to kluczowa białkowa struktura w organizmie, odpowiadająca za siłę i elastyczność tkanek. Znajduje się głównie w skórze, chrząstkach, kościach i ścięgnach. Wiele osób sięga po drogie suplementy, ale naturalne źródła, takie jak bulion długowieczności mogą być równie skuteczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Korzyści zdrowotne kolagenu
Kolagen typu I, obecny w rybach, ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga w rekonstrukcji komórek skóry, co może opóźniać starzenie się skóry, zmniejszając zmarszczki i suchość. Dodatkowo łagodzi ból stawów i zapobiega utracie masy kostnej, co jest istotne w profilaktyce osteoporozy. Kolagen wspiera także wzrost masy mięśniowej, co jest kluczowe dla utrzymania siły.
Warto zatem sięgać po naturalne źródła kolagenu, takie jak bulion rybny, aby cieszyć się zdrową skórą i mocnymi kośćmi. To prosty sposób na wsparcie zdrowia bez konieczności sięgania po kosztowne suplementy.
Bulion rybny z herbatą cytrynową przepis
Bulion rybny z herbatą cytrynową to doskonałe źródło kolagenu. Oprócz tego dostarcza witamin A i D, minerałów takich jak jod, cynk, selen i fosfor oraz kwasów tłuszczowych Omega-3. Taki bulion można wzbogacić o warzywa, takie jak groszek, ziemniaki, cukinia i marchew.
Składniki:
- 1 średniej wielkości ryba (np. łosoś, tuńczyk),
- 1 litr wody,
- 1 marchewka pokrojona w plasterki,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 gałązek trawy cytrynowej,
- 1 liść laurowy,
- sól do smaku,
- 2 szklanki zmielonych pomidorów,
- 1/2 małej cebuli.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj rybę. Umieść kawałki ryby w garnku z wodą i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, dodaj warzywa i gałązki trawy cytrynowej.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Odcedź, usuń mięso z kości i dodaj do bulionu.
Bulion można przechowywać w lodówce przez dwa dni lub zamrozić na później. Kolagen morski, szczególnie z ryb o żelatynowej teksturze, jak łosoś czy tuńczyk, jest bogaty w aminokwasy. Jest bardzo dobrze przyswajalny i wspomaga odbudowę kolagenu w ludzkim ciele, szczególnie w skórze i stawach, dzięki swojej strukturze i składnikom.