WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Dietetycy z czystym sumieniem polecają te ryby. Nie chłoną metali ciężkich jak inne

Dietetycy od dawna zachęcają nas, by spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. W rzeczywistości niewiele osób stosuje się do tych wskazówek – zdecydowanie częściej sięgamy po mięsa niż po ryby. O jakich rybach warto pamiętać, komponując swoje posiłki?

RybyRyby. Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dug Foto

Aktualne rekomendacje Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) zalecają, by człowiek spożywał ryby dwa razy na tydzień, z czego minimum jeden raz powinny stanowić tłuste ryby morskie.

W rzeczywistości niewiele Polaków stosuje się do tych wskazówek – zdecydowanie częściej sięgamy po mięsa, niż po ryby. Przeciętny obywatel naszego kraju zjada niemal o połowę mniej ryb niż średnia unijna ilość spożycia. Po ryby najczęściej sięgamy od święta - w przenośni i dosłownie, szczególnie w postne piątki i święta Bożego Narodzenia. Z każdym kolejnym rokiem ta liczba nie tylko się nie zwiększa, ale wręcz maleje.

Dlaczego warto jeść ryby?

Tymczasem dietetycy podkreślają, że ryby (oraz skorupiaki) to bogate źródło witamin (np. witaminy z grupy B, witamina A, D i E) i minerałów (m.in. magnez, selen, jod, wapń, mangan, żelazo cynk, fluor, mangan, kobalt). Zawierają dużo cennego dla organizmu, dobrze przyswajalnego białka, a jednocześnie są alternatywą dla drobiu i czerwonego mięsa. Tłuste ryby docenia się za kwasy tłuszczowe omega-3, których organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć, a mają nieocenione wręcz znaczenie dla funkcjonowania naszego mózgu i serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Jednak na przestrzeni ostatnich lat sporo mówi się na temat zagrożeń wynikających ze spożycia ryb. Niebezpieczeństwa są związane z możliwymi zanieczyszczeniami ryb związkami rtęci, które są toksyczne dla organizmu. Dlatego kluczowa jest odpowiedź na pytanie: jakie ryby są najzdrowsze?

Top 7 najzdrowszych ryb

Oto lista najzdrowszych gatunków ryb, które bez problemu można kupić w naszym kraju. Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę na ich jakość i pochodzenie.

Łosoś

Łosoś jest zdecydowanie jedną z częściej kupowanych ryb w Polsce. Dostępny zarówno w wersji wędzonej, jak i świeżej, doceniany jest za wyjątkowy smak i cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, E i B. To także bogactwo białka - 200 g tej ryby zawiera około 44 g białka. Zanim wybierzemy łososia, powinniśmy wziąć pod uwagę jego pochodzenie - zdecydowanie lepszy będzie łosoś bałtycki lub pacyficzny.

Pochodzenie łososia jest o tyle istotne, że dużą ilość łososi hoduje się na specjalnych farmach, w niezbyt dobrych warunkach (pływają po niewielkiej przestrzeni, karmione są antybiotykami i granulatem). W konsekwencji często ich mięso ma intensywniejszy kolor, co sprawia wrażenie "zdrowszego" a tymczasem powoduje utratę wielu wartości odżywczych.

Sardynki

Sardynki to malutkie rybki, które najczęściej można znaleźć na sklepowych półkach w puszce. Te niepozorne tłuste ryby są jednak bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Szczególnie polecane są właśnie te w puszce, całe ryby wraz z ośćmi, ponieważ mają najwyższą zawartość wapnia. Wapń jest bardzo pożądany dla osób, które są na diecie beznabiałowej, np. z powodu nietolerancji pokarmowej. Poza tym sardynki są bogate w witaminę D, B3, B12, selen, cynk, żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Makrela

Makrela to kolejna tłusta ryba morska, która może poszczycić się dużą ilością kwasów tłuszczowych n-3 (omega-3) PUFA. Dodatkowo zawiera witaminy A, D i B oraz minerały - magnez, selen, fosfor i potas. Dobrze przyswajalne białko i wyjątkowy smak przemawia za tym, by makrela jeszcze częściej pojawiała się na naszych talerzach. Warto jednak postawić na makrelę atlantycką o stosunkowo małych rozmiarach - im większy egzemplarz, tym więcej może zawierać rtęci.

Pstrąg słodkowodny

Pstrąg to ryba słodkowodna, która nie jest może tak popularna jak łosoś czy makrela, ale również znana i chętnie kupowana w naszym kraju. Pstrągi dostarczają potasu, magnezu, selenu, cynku, fosforu, witamin A i D3 oraz dużej ilości kwasów omega-3. Przed kupieniem egzemplarza tego gatunku powinniśmy wiedzieć, po czym poznać "dobrego" pstrąga. Świeżego i smacznego wyróżniają przede wszystkim błyszczące łuski, błyszczące i wypukłe oczy oraz czerwone skrzela.

Tuńczyk

Tuńczyk też należy do ryb, które często goszczą na polskich stołach. Bardzo popularny jest tuńczyk z puszki, ale Polacy chętnie sięgają również po świeżego. Niezależnie od tego, w jakiej zjemy go formie, dostarczy do naszego organizmu dużą ilość białka. Warto go włączyć do swojego codziennego menu z uwagi na smak i wartość odżywczą - znajdziemy w nim wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy, potrzebne do wzrostu. 100-gramowa porcja tej ryby zaspokoi dzienną dawkę witaminy B12, selenu i witaminy B3.

Dorsz

Dorsz zaliczany jest do chudych, a jednocześnie bardzo wysokobiałkowych ryb - 100 g mięsa zawiera 18 g pełnowartościowego białka, co doceniają szczególnie osoby będące na diecie. Ponadto znajdziemy w nim wiele witamin i mikroelementów, które wpływają na układ odpornościowy i nerwowy oraz dodają organizmowi energii.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇