W dyskoncie pojawiła się super zdrowa i tania ryba. Jedz śmiało zamiast łososia i dorsza

Nie każdy ma dostęp do świeżej ryby prosto z kutra, jednak te, które są dostępne w marketach, są równie smaczne i wartościowe. Jedną z takich ryb jest brama, która właśnie pojawiła się w sieci sklepów Biedronka.

Brama to jedna z najzdrowszych ryb.Brama to jedna z najzdrowszych ryb.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Only 4K Ultra HD

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby spożywać rybę przynajmniej dwa razy w tygodniu. To źródło łatwoprzyswajalnego białka oraz kwasów z grupy omega, które pozytywnie oddziałują na układ nerwowy i odpornościowy.

Z niewiadomych powodów ryba rzadko pojawia się na naszych stołach. W końcu nie każdy ma dostęp do świeżej ryby. Te, które pojawiają się w dyskontach, nie odstają jakością. Większość z nich posiada certyfikat MSC. Oznacza to, że pochodzą ze zrównoważonych połowów. Jedna z takich ryb właśnie pojawiła się w Biedronce. To brama, która w smaku przypomina dorsza, ale jest od niego znacznie zdrowsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Brama - ryba, która jest zdrowsza od dorsza

Brama to ryba z gatunku bramowatych. Żyje w Pacyfiku, Atlantyku, Oceanie Spokojnym,\ i Morzu Śródziemnym. Długość ryby nie przekracza 70 cm, a waga 6 kilogramów. Mięso bramy jest bardzo aromatyczne, jędrne i delikatne. W smaku przypomina lubianego dorsza, jednak jest od niego znacznie tańsza. Ryba właśnie pojawiła się w Biedronce. Kilogram bramy kosztuje ok. 38 złotych.

W bramie znajduje się wiele cennych składników odżywczych, takich jak jod, potas, cynk, magnez, fosfor, witamina A, witamina D, witamina E, a także wspomniane kwasy z grupy omega-3, a wśród nich DHA i EPA. To wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego i odpornościowego. Oba kwas wspierają też prawidłową pracę sera i układu krążenia.

Jak przyrządzić bramę?

Mięso bramy jest bardzo delikatne i soczyste. W sklepie znajdziesz wyłącznie filet z bramy, który nie wymaga specjalnego przygotowania. Jak przyrządzić bramę? Tak jak każdy inny filet. Ze względu na soczyste mięso można dodać ją do zupy czy pikantnego curry, jednak równie dobrze smakuje ugotowana na parze czy upieczona w piekarniku.

Masz ochotę na rybę rodem z nadmorskiej smażalni? Filet z bramy nadaje się także do smażenia. Mięso należy doprawić solą i pieprzem, a następnie otoczyć je w mące. Tak przygotowany filet umieść na rozgrzanej patelni z dużą ilością tłuszczu i smaż do momentu, aż stanie się miękkie. Brama to bardzo zdrowa ryba, którą warto jeść jak najczęściej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy