Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Brakuje ci pomysłów na szybką, smaczną i ciekawą kolację? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy mnie nie zawiodło. Kiedy tylko pojawia się na stole, każdy od razu prosi o podwójną porcję.

Kiedy je serwuję, wszyscy do razu proszą o dokładkęKiedy je serwuję, wszyscy są zadowoleni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Jeśli myślisz, że kolacyjne menu musi jedynie ograniczać się do sterty kanapek, jajecznicy, sałatki lub odgrzewanej zapiekanki, która została z obiadu, bardzo się mylisz. Możesz postawić na genialne kotleciki. Ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. 

Aby je zrobić, wystarczy, że połączysz ze sobą kilka podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Dodatkowe zakupy więc ci nie grożą. A, że małe kotleciki smaży się patelni w mgnieniu oka, będzie to sprawdzona receptura na szybką kolację zwłaszcza po ciężkim dniu, kiedy każdy z nas chce po prostu zaspokoić głód i odpocząć. Smaczne kotleciki na bazie ciecierzycykukurydzy na pewno zadomowią się w twoim menu na dłuższy czas. Nie znam nikogo, kto by ich skosztował i nie chciał do nich wrócić. Są takie dobre!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Mini kotleciki prosto z patelni serwuję kilka razy w tygodniu. Moi bliscy mogliby jeść je na okrągło

Składniki:

Kotleciki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 80 ml wody,
  • 400 g ciecierzycy,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • świeża kolendra. 

Dodatkowo:

  • 5 łyżek sosu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciekawą kolacją rozpoczynam od połączenia sypkich produktów, a mianowicie: mąki, curry, słodkiej papryki, pieprzu, soli oraz proszku do pieczenia

W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami
W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejny składnik dodaję do miski wodę, po czym dokładnie mieszam produkty, aby dobrze się połączyły. 

Do miski wlewam też wodę
Do miski wlewam też wodę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do miski wrzucam również: kukurydzę z puszki, czerwoną cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną drobno świeżą kolendrę

Jako ostatnia do miski trafia kolendra
Jako ostatnia do miski trafia kolendra © Licencjodawca | Pyszności

Zgromadzone w misce produkty mieszam po raz kolejny przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. I już po chwili baza na kotleciki jest gotowa.

Krok 4. Taką mieszankę przekładam w małych porcjach na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdego kotlecika smażę na każdej stronie po kilka minut

Smażenie to już ostatni etap
Smażenie to już ostatni etap © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po zdjęciu kotlecików z patelni delikatnie odsączam je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego, po czym serwuję z sosem pomidorowym. Oczywiście nie zapominam o dodatkowej dekoracji z posiekanej kolendry. I to wszystko, smacznego!

Pyszności w wydaniu mini
Pyszności w wydaniu mini © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie