Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację
Brakuje ci pomysłów na szybką, smaczną i ciekawą kolację? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy mnie nie zawiodło. Kiedy tylko pojawia się na stole, każdy od razu prosi o podwójną porcję.
10.04.2024 08:45
Jeśli myślisz, że kolacyjne menu musi jedynie ograniczać się do sterty kanapek, jajecznicy, sałatki lub odgrzewanej zapiekanki, która została z obiadu, bardzo się mylisz. Możesz postawić na genialne kotleciki. Ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem.
Aby je zrobić, wystarczy, że połączysz ze sobą kilka podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Dodatkowe zakupy więc ci nie grożą. A, że małe kotleciki smaży się patelni w mgnieniu oka, będzie to sprawdzona receptura na szybką kolację zwłaszcza po ciężkim dniu, kiedy każdy z nas chce po prostu zaspokoić głód i odpocząć. Smaczne kotleciki na bazie ciecierzycy i kukurydzy na pewno zadomowią się w twoim menu na dłuższy czas. Nie znam nikogo, kto by ich skosztował i nie chciał do nich wrócić. Są takie dobre!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini kotleciki prosto z patelni serwuję kilka razy w tygodniu. Moi bliscy mogliby jeść je na okrągło
Składniki:
Kotleciki:
- 80 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 80 ml wody,
- 400 g ciecierzycy,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- świeża kolendra.
Dodatkowo:
- 5 łyżek sosu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad ciekawą kolacją rozpoczynam od połączenia sypkich produktów, a mianowicie: mąki, curry, słodkiej papryki, pieprzu, soli oraz proszku do pieczenia.
Krok 2. Jako kolejny składnik dodaję do miski wodę, po czym dokładnie mieszam produkty, aby dobrze się połączyły.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do miski wrzucam również: kukurydzę z puszki, czerwoną cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną drobno świeżą kolendrę.
Zgromadzone w misce produkty mieszam po raz kolejny przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. I już po chwili baza na kotleciki jest gotowa.
Krok 4. Taką mieszankę przekładam w małych porcjach na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdego kotlecika smażę na każdej stronie po kilka minut.
Krok 5. Po zdjęciu kotlecików z patelni delikatnie odsączam je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego, po czym serwuję z sosem pomidorowym. Oczywiście nie zapominam o dodatkowej dekoracji z posiekanej kolendry. I to wszystko, smacznego!