PrzepisKolacjaBłyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Kiedy je serwuję, wszyscy są zadowoleni
Kiedy je serwuję, wszyscy są zadowoleni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
10.04.2024 08:45

Brakuje ci pomysłów na szybką, smaczną i ciekawą kolację? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy mnie nie zawiodło. Kiedy tylko pojawia się na stole, każdy od razu prosi o podwójną porcję.

Jeśli myślisz, że kolacyjne menu musi jedynie ograniczać się do sterty kanapek, jajecznicy, sałatki lub odgrzewanej zapiekanki, która została z obiadu, bardzo się mylisz. Możesz postawić na genialne kotleciki. Ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. 

Aby je zrobić, wystarczy, że połączysz ze sobą kilka podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Dodatkowe zakupy więc ci nie grożą. A, że małe kotleciki smaży się patelni w mgnieniu oka, będzie to sprawdzona receptura na szybką kolację zwłaszcza po ciężkim dniu, kiedy każdy z nas chce po prostu zaspokoić głód i odpocząć. Smaczne kotleciki na bazie ciecierzycykukurydzy na pewno zadomowią się w twoim menu na dłuższy czas. Nie znam nikogo, kto by ich skosztował i nie chciał do nich wrócić. Są takie dobre!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini kotleciki prosto z patelni serwuję kilka razy w tygodniu. Moi bliscy mogliby jeść je na okrągło

Składniki:

Kotleciki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 80 ml wody,
  • 400 g ciecierzycy,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • świeża kolendra. 

Dodatkowo:

  • 5 łyżek sosu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciekawą kolacją rozpoczynam od połączenia sypkich produktów, a mianowicie: mąki, curry, słodkiej papryki, pieprzu, soli oraz proszku do pieczenia

W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami
W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejny składnik dodaję do miski wodę, po czym dokładnie mieszam produkty, aby dobrze się połączyły. 

Do miski wlewam też wodę
Do miski wlewam też wodę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do miski wrzucam również: kukurydzę z puszki, czerwoną cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną drobno świeżą kolendrę

Jako ostatnia do miski trafia kolendra
Jako ostatnia do miski trafia kolendra© Licencjodawca | Pyszności

Zgromadzone w misce produkty mieszam po raz kolejny przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. I już po chwili baza na kotleciki jest gotowa.

Krok 4. Taką mieszankę przekładam w małych porcjach na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdego kotlecika smażę na każdej stronie po kilka minut

Smażenie to już ostatni etap
Smażenie to już ostatni etap© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po zdjęciu kotlecików z patelni delikatnie odsączam je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego, po czym serwuję z sosem pomidorowym. Oczywiście nie zapominam o dodatkowej dekoracji z posiekanej kolendry. I to wszystko, smacznego!

Pyszności w wydaniu mini
Pyszności w wydaniu mini© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także