Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Brakuje ci pomysłów na szybką, smaczną i ciekawą kolację? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy mnie nie zawiodło. Kiedy tylko pojawia się na stole, każdy od razu prosi o podwójną porcję.

Kiedy je serwuję, wszyscy do razu proszą o dokładkęKiedy je serwuję, wszyscy są zadowoleni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli myślisz, że kolacyjne menu musi jedynie ograniczać się do sterty kanapek, jajecznicy, sałatki lub odgrzewanej zapiekanki, która została z obiadu, bardzo się mylisz. Możesz postawić na genialne kotleciki. Ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. 

Aby je zrobić, wystarczy, że połączysz ze sobą kilka podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Dodatkowe zakupy więc ci nie grożą. A, że małe kotleciki smaży się patelni w mgnieniu oka, będzie to sprawdzona receptura na szybką kolację zwłaszcza po ciężkim dniu, kiedy każdy z nas chce po prostu zaspokoić głód i odpocząć. Smaczne kotleciki na bazie ciecierzycykukurydzy na pewno zadomowią się w twoim menu na dłuższy czas. Nie znam nikogo, kto by ich skosztował i nie chciał do nich wrócić. Są takie dobre!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Mini kotleciki prosto z patelni serwuję kilka razy w tygodniu. Moi bliscy mogliby jeść je na okrągło

Składniki:

Kotleciki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 80 ml wody,
  • 400 g ciecierzycy,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • świeża kolendra. 

Dodatkowo:

  • 5 łyżek sosu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciekawą kolacją rozpoczynam od połączenia sypkich produktów, a mianowicie: mąki, curry, słodkiej papryki, pieprzu, soli oraz proszku do pieczenia

W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami
W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejny składnik dodaję do miski wodę, po czym dokładnie mieszam produkty, aby dobrze się połączyły. 

Do miski wlewam też wodę
Do miski wlewam też wodę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do miski wrzucam również: kukurydzę z puszki, czerwoną cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną drobno świeżą kolendrę

Jako ostatnia do miski trafia kolendra
Jako ostatnia do miski trafia kolendra © Licencjodawca | Pyszności

Zgromadzone w misce produkty mieszam po raz kolejny przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. I już po chwili baza na kotleciki jest gotowa.

Krok 4. Taką mieszankę przekładam w małych porcjach na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdego kotlecika smażę na każdej stronie po kilka minut

Smażenie to już ostatni etap
Smażenie to już ostatni etap © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po zdjęciu kotlecików z patelni delikatnie odsączam je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego, po czym serwuję z sosem pomidorowym. Oczywiście nie zapominam o dodatkowej dekoracji z posiekanej kolendry. I to wszystko, smacznego!

Pyszności w wydaniu mini
Pyszności w wydaniu mini © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska