Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Brakuje ci pomysłów na szybką, smaczną i ciekawą kolację? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy mnie nie zawiodło. Kiedy tylko pojawia się na stole, każdy od razu prosi o podwójną porcję.

Kiedy je serwuję, wszyscy do razu proszą o dokładkęKiedy je serwuję, wszyscy są zadowoleni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli myślisz, że kolacyjne menu musi jedynie ograniczać się do sterty kanapek, jajecznicy, sałatki lub odgrzewanej zapiekanki, która została z obiadu, bardzo się mylisz. Możesz postawić na genialne kotleciki. Ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. 

Aby je zrobić, wystarczy, że połączysz ze sobą kilka podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Dodatkowe zakupy więc ci nie grożą. A, że małe kotleciki smaży się patelni w mgnieniu oka, będzie to sprawdzona receptura na szybką kolację zwłaszcza po ciężkim dniu, kiedy każdy z nas chce po prostu zaspokoić głód i odpocząć. Smaczne kotleciki na bazie ciecierzycykukurydzy na pewno zadomowią się w twoim menu na dłuższy czas. Nie znam nikogo, kto by ich skosztował i nie chciał do nich wrócić. Są takie dobre!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Mini kotleciki prosto z patelni serwuję kilka razy w tygodniu. Moi bliscy mogliby jeść je na okrągło

Składniki:

Kotleciki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 80 ml wody,
  • 400 g ciecierzycy,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • świeża kolendra. 

Dodatkowo:

  • 5 łyżek sosu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciekawą kolacją rozpoczynam od połączenia sypkich produktów, a mianowicie: mąki, curry, słodkiej papryki, pieprzu, soli oraz proszku do pieczenia

W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami
W pierwszej kolejności łączę mąkę z przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejny składnik dodaję do miski wodę, po czym dokładnie mieszam produkty, aby dobrze się połączyły. 

Do miski wlewam też wodę
Do miski wlewam też wodę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do miski wrzucam również: kukurydzę z puszki, czerwoną cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną drobno świeżą kolendrę

Jako ostatnia do miski trafia kolendra
Jako ostatnia do miski trafia kolendra © Licencjodawca | Pyszności

Zgromadzone w misce produkty mieszam po raz kolejny przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. I już po chwili baza na kotleciki jest gotowa.

Krok 4. Taką mieszankę przekładam w małych porcjach na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdego kotlecika smażę na każdej stronie po kilka minut

Smażenie to już ostatni etap
Smażenie to już ostatni etap © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po zdjęciu kotlecików z patelni delikatnie odsączam je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego, po czym serwuję z sosem pomidorowym. Oczywiście nie zapominam o dodatkowej dekoracji z posiekanej kolendry. I to wszystko, smacznego!

Pyszności w wydaniu mini
Pyszności w wydaniu mini © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy