Frytki w jajecznej panierce. Błyskawiczna kolacja z kilku składników

Genialne frytki smażone w jajecznej panierce to nasz sprawdzony przepis na pyszną kolację. Jej przygotowanie jest bajecznie proste!

Obrazek
Pyszności

Kolacja na szybko

Przygotowanie smacznej i pomysłowej kolacji może być nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza kiedy mamy za sobą ciężki dzień i jedyne o czym tak naprawdę marzymy do długa kąpiel i ciepłe łóżko. Z naszym dzisiejszym przepisem już nigdy więcej nie będziesz musiała głowić się nad szybką i smaczną kolacją dla swojej rodziny.

Wystarczy kilka podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni i 20 minut wolnego czasu. Bo tyle właśnie wystarczy, aby przygotować i usmażyć genialne frytki w jajecznej panierce. Kiedy je serwujemy, znikają z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki

  1. 4 ziemniaki
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżka słodkiej papryki
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1 łyżka suszonego oregano
  6. 1/2 szklanki mąki pszennej
  7. 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ziemniaków

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków.

I warto w tym miejscu wspomnieć, że najlepszymi ziemniakami do zrobienia frytek są ziemniaki mączyste. W tych warzywach zawartość skrobii waha się od 15 do 18%. W naszym kraju można znaleźć kilka odmian, które spełniają powyższe kryteria.

Ziemniaki dokładnie obierz, po czym opłucz w czystej wodzie. Następnie podziel je w cienkie słupki przy pomocy noża.

frytki w jajecznej panierce

Tak przygotowane warzywne słupki przesyp do miski, po czym zalej zimną wodą i odstaw na 20 minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się skrobii, a frytki będą jeszcze bardziej chrupkie.

frytki w jajecznej panierce

Po 20 minut odlej wodę i osusz ziemniaczane frytki przy pomocy ręcznika kuchennego.

Mieszanka jajeczna

Nasze dzisiejsze frytki podamy w pysznej panierce, czas więc ją przygotować.

Na blacie kuchennym umieść miskę, w której połącz następnie: jajka, mąkę pszenną, suszone oregano, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi.

frytki w jajecznej panierce

Dzięki temu gadżetowi kuchennemu uzyskasz idealne efekty w mgnieniu oka! Gotową mieszankę przełóż do miski z frytkami, po czym wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.

frytki w jajecznej panierce

Smażenie frytek

Nasze frytki są już prawie gotowe, teraz wystarczy je usmażyć.

Na palniku ustaw garnek z olejem. Kiedy olej będzie już gorący, zacznij smażyć frytki. Powinno Ci to zająć ok. 15 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.

frytki w jajecznej panierce

Gotowe frytki odłóż na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciepłe frytki serwuj z ulubionym sosem lub solo. Możesz dodać do nich m.in. nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne lub lekką sałatkę. Smacznego!

frytki w jajecznej panierce

Więcej pomysłów na ciekawe posiłki dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam wiele fenomenalnych inspiracji kulinarnych.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy