Frytki w jajecznej panierce. Błyskawiczna kolacja z kilku składników
Genialne frytki smażone w jajecznej panierce to nasz sprawdzony przepis na pyszną kolację. Jej przygotowanie jest bajecznie proste!
16.03.2022 | aktual.: 20.03.2024 12:36
Kolacja na szybko
Przygotowanie smacznej i pomysłowej kolacji może być nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza kiedy mamy za sobą ciężki dzień i jedyne o czym tak naprawdę marzymy do długa kąpiel i ciepłe łóżko. Z naszym dzisiejszym przepisem już nigdy więcej nie będziesz musiała głowić się nad szybką i smaczną kolacją dla swojej rodziny.
Wystarczy kilka podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni i 20 minut wolnego czasu. Bo tyle właśnie wystarczy, aby przygotować i usmażyć genialne frytki w jajecznej panierce. Kiedy je serwujemy, znikają z talerzy w mgnieniu oka!
Składniki
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie ziemniaków
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków.
I warto w tym miejscu wspomnieć, że najlepszymi ziemniakami do zrobienia frytek są ziemniaki mączyste. W tych warzywach zawartość skrobii waha się od 15 do 18%. W naszym kraju można znaleźć kilka odmian, które spełniają powyższe kryteria.
Ziemniaki dokładnie obierz, po czym opłucz w czystej wodzie. Następnie podziel je w cienkie słupki przy pomocy noża.
Tak przygotowane warzywne słupki przesyp do miski, po czym zalej zimną wodą i odstaw na 20 minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się skrobii, a frytki będą jeszcze bardziej chrupkie.
Po 20 minut odlej wodę i osusz ziemniaczane frytki przy pomocy ręcznika kuchennego.
Mieszanka jajeczna
Nasze dzisiejsze frytki podamy w pysznej panierce, czas więc ją przygotować.
Na blacie kuchennym umieść miskę, w której połącz następnie: jajka, mąkę pszenną, suszone oregano, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi.
Dzięki temu gadżetowi kuchennemu uzyskasz idealne efekty w mgnieniu oka! Gotową mieszankę przełóż do miski z frytkami, po czym wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.
Smażenie frytek
Nasze frytki są już prawie gotowe, teraz wystarczy je usmażyć.
Na palniku ustaw garnek z olejem. Kiedy olej będzie już gorący, zacznij smażyć frytki. Powinno Ci to zająć ok. 15 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.
Gotowe frytki odłóż na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciepłe frytki serwuj z ulubionym sosem lub solo. Możesz dodać do nich m.in. nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne lub lekką sałatkę. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe posiłki dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam wiele fenomenalnych inspiracji kulinarnych.