Frytki w jajecznej panierce. Błyskawiczna kolacja z kilku składników

Genialne frytki smażone w jajecznej panierce to nasz sprawdzony przepis na pyszną kolację. Jej przygotowanie jest bajecznie proste!

Obrazek
Pyszności

Kolacja na szybko

Przygotowanie smacznej i pomysłowej kolacji może być nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza kiedy mamy za sobą ciężki dzień i jedyne o czym tak naprawdę marzymy do długa kąpiel i ciepłe łóżko. Z naszym dzisiejszym przepisem już nigdy więcej nie będziesz musiała głowić się nad szybką i smaczną kolacją dla swojej rodziny.

Wystarczy kilka podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni i 20 minut wolnego czasu. Bo tyle właśnie wystarczy, aby przygotować i usmażyć genialne frytki w jajecznej panierce. Kiedy je serwujemy, znikają z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki

  1. 4 ziemniaki
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżka słodkiej papryki
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1 łyżka suszonego oregano
  6. 1/2 szklanki mąki pszennej
  7. 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ziemniaków

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków.

I warto w tym miejscu wspomnieć, że najlepszymi ziemniakami do zrobienia frytek są ziemniaki mączyste. W tych warzywach zawartość skrobii waha się od 15 do 18%. W naszym kraju można znaleźć kilka odmian, które spełniają powyższe kryteria.

Ziemniaki dokładnie obierz, po czym opłucz w czystej wodzie. Następnie podziel je w cienkie słupki przy pomocy noża.

frytki w jajecznej panierce

Tak przygotowane warzywne słupki przesyp do miski, po czym zalej zimną wodą i odstaw na 20 minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się skrobii, a frytki będą jeszcze bardziej chrupkie.

frytki w jajecznej panierce

Po 20 minut odlej wodę i osusz ziemniaczane frytki przy pomocy ręcznika kuchennego.

Mieszanka jajeczna

Nasze dzisiejsze frytki podamy w pysznej panierce, czas więc ją przygotować.

Na blacie kuchennym umieść miskę, w której połącz następnie: jajka, mąkę pszenną, suszone oregano, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi.

frytki w jajecznej panierce

Dzięki temu gadżetowi kuchennemu uzyskasz idealne efekty w mgnieniu oka! Gotową mieszankę przełóż do miski z frytkami, po czym wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.

frytki w jajecznej panierce

Smażenie frytek

Nasze frytki są już prawie gotowe, teraz wystarczy je usmażyć.

Na palniku ustaw garnek z olejem. Kiedy olej będzie już gorący, zacznij smażyć frytki. Powinno Ci to zająć ok. 15 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.

frytki w jajecznej panierce

Gotowe frytki odłóż na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciepłe frytki serwuj z ulubionym sosem lub solo. Możesz dodać do nich m.in. nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne lub lekką sałatkę. Smacznego!

frytki w jajecznej panierce

Więcej pomysłów na ciekawe posiłki dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam wiele fenomenalnych inspiracji kulinarnych.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska