Ani łosoś, ani makrela. U mnie w piątki na talerzu najczęściej ląduje ryba brama

Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną rybę na obiad? Mam propozycję, która z pewnością cię zaskoczy! Zapomnij o łososiu czy makreli, postaw na mniej znaną, ale równie pyszną i wartościową rybę bramę.

Ani łosoś, ani makrela. U mnie w piątki na talerzu najczęściej ląduje ryba bramaAni łosoś, ani makrela. U mnie w piątki na talerzu najczęściej ląduje ryba brama
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LiliGraphie
Marcin Michałowski

Dietetycy jednogłośnie twierdzą, że ryby są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Chociaż często goszczą na naszych stołach, zazwyczaj trzymamy się utartych schematów i sięgamy po te najbardziej popularne gatunki. Może czas zatem odłożyć na bok makrelę czy łososia i spróbować czegoś nowego? Ryba brama to doskonała alternatywa, która może korzystnie wpłynąć na zdrowie twojego serca i mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Dlaczego warto włączyć rybę bramę do swojej diety? Oto kilka powodów

1. Bogactwo kwasów omega-3

Ryba brama jest prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te kwasy wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także działają przeciwzapalnie. Dodatkowo kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na mózg, poprawiając pamięć i koncentrację, a także zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

2. Niskokaloryczna i niskotłuszczowa

Jeśli dbasz o sylwetkę, ryba brama będzie twoim sprzymierzeńcem. Zawiera ona niewiele tłuszczu i kalorii, co czyni ją idealnym produktem dla osób na diecie. Dodatkowo ryba brama jest bogatym źródłem białka, które zapewnia uczucie sytości na długi czas.

3. Delikatny smak i łatwość przygotowania

Mięso ryby bramy jest delikatne i białe, o lekko słodkawym posmaku. Doskonale nadaje się do różnorodnych dań – można ją piec, smażyć, dusić lub grillować. Ryba brama jest również łatwa w obróbce – nie wymaga skomplikowanych przygotowań i szybko się gotuje.

4. Dostępna w przystępnej cenie

Wbrew pozorom, ryba brama nie jest droga. Można ją bez problemu znaleźć w większych sklepach rybnych, a także w niektórych marketach spożywczych. Cena ryby bramy jest porównywalna do ceny innych popularnych gatunków ryb, takich jak dorsz czy mintaj.

Jaka ryba na święta? Tylko najzdrowsza!
Jaką rybę wybrać na obiad? Podpowiadamy © Adobe Stock | hacohob

Jak przyrządzić rybę bramę?

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie ryby bramy. Oto kilka prostych przepisów:

  • Pieczona ryba brama z warzywami: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rybę dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone warzywa, np. paprykę, cukinię i pomidory.
  • Smażona ryba brama z cytryną: Rozgrzej olej na patelni. Rybę dopraw solą i pieprzem. Smaż na złoty kolor z obu stron, po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
  • Duszona ryba brama z pomidorami: Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory, a następnie duś przez około 10 minut. Dodaj rybę doprawioną solą oraz pieprzem i ponownie duś pod przykryciem przez około 15 minut.

Przekonaj się sam, jak pyszna i zdrowa jest ryba brama! Wypróbuj ją już dziś, a z pewnością stanie się ona stałym elementem twojego piątkowego menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀