Wyjmuję z rosołu, siekam i mieszam z przyprawami. Rodzina zajada, aż miło
Ugotowałeś rosół i nie wiesz, co zrobić z mięsem? Możesz wykorzystać je do przygotowania prostej potrawki z marchewką i groszkiem albo przygotować z niego proste kolety, których smak zachwyci twoją rodzinę.
12.05.2024 | aktual.: 12.05.2024 11:30
Rosół to jedna z zup, która jest znana na całym świecie, jednak w każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. W Szkocji przygotowuje się go na bazie jagnięciny, zaś w Azji króluje ramen. W Polsce dodaje się do niego mięso z kurczaka, a w niektórych domach wywar przygotowywany jest na kaczce czy wołowinie.
Z jakiegoś powodu mięso z rosołu najczęściej ląduje w koszu, a szkoda, bowiem można wykorzystać je do przygotowania kotletów w duchu "less waste". Wystarczy je posiekać i zmieszać z kilkoma składnikami, aby chwilę później cieszyć się pysznymi, soczystymi kotletami, które pokocha cała rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wykorzystać mięso z rosołu?
Rosół to gęsty i aromatyczny wywar z selera, pietruszki, marchewki i pora z dodatkiem kurczaka, wołowiny lub kaczki. Warzywa z rosołu wykorzystuje się do jarzynowej, a mięso najczęściej ląduje w naleśnikach czy potrawce z groszku i marchewki. W końcu nic nie może się zmarnować.
Masz już dość potrawki z kurczaka, a naleśniki z mięsnym farszem wychodzą ci bokiem? Przygotuj proste kotlety z mięsa z rosołu, a rodzina będzie zajadać się aż miło. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Poniżej znajduje się przepis podstawowy, jednak możesz wzbogacić go o dowolne składniki, takie jak ser, warzywa czy kasza.
To doskonały pomysł na lekki obiad. Kotlety wychodzą miękkie i soczyste, niemal rozpływają się w ustach. Można podać je z ziemniakami, kaszą bądź ryżem.
Zobacz także
Kotlety z mięsa z rosołu — przepis
Składniki:
- mięso z rosołu,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- zioła (np. szczypiorek, koperek, natka pietruszki),
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- pieprz ziołowy,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso obierz z kości i skóry. Przepuść je przez maszynkę, a jeśli jej nie masz, zblenduj je lub posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotową cebulę dodaj do mięsa.
- Zioła posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je do masy mięsnej razem z jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zwilż ręce i uformuj niewielkie, zgrabne kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż je na patelni po 3 minuty na każdej ze stron.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką (np. buraczkami bądź mizerią).