Wyjmuję z rosołu, siekam i mieszam z przyprawami. Rodzina zajada, aż miło

Ugotowałeś rosół i nie wiesz, co zrobić z mięsem? Możesz wykorzystać je do przygotowania prostej potrawki z marchewką i groszkiem albo przygotować z niego proste kolety, których smak zachwyci twoją rodzinę.

Przygotuj te kotlety, a rodzina będzie zajadać je ze smakiem. Przygotuj te kotlety, a rodzina będzie zajadać je ze smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Rosół to jedna z zup, która jest znana na całym świecie, jednak w każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. W Szkocji przygotowuje się go na bazie jagnięciny, zaś w Azji króluje ramen. W Polsce dodaje się do niego mięso z kurczaka, a w niektórych domach wywar przygotowywany jest na kaczce czy wołowinie.

Z jakiegoś powodu mięso z rosołu najczęściej ląduje w koszu, a szkoda, bowiem można wykorzystać je do przygotowania kotletów w duchu "less waste". Wystarczy je posiekać i zmieszać z kilkoma składnikami, aby chwilę później cieszyć się pysznymi, soczystymi kotletami, które pokocha cała rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Rosół to gęsty i aromatyczny wywar z selera, pietruszki, marchewki i pora z dodatkiem kurczaka, wołowiny lub kaczki. Warzywa z rosołu wykorzystuje się do jarzynowej, a mięso najczęściej ląduje w naleśnikach czy potrawce z groszku i marchewki. W końcu nic nie może się zmarnować.

Masz już dość potrawki z kurczaka, a naleśniki z mięsnym farszem wychodzą ci bokiem? Przygotuj proste kotlety z mięsa z rosołu, a rodzina będzie zajadać się aż miło. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Poniżej znajduje się przepis podstawowy, jednak możesz wzbogacić go o dowolne składniki, takie jak ser, warzywa czy kasza.

To doskonały pomysł na lekki obiad. Kotlety wychodzą miękkie i soczyste, niemal rozpływają się w ustach. Można podać je z ziemniakami, kaszą bądź ryżem.

Kotlety z mięsa z rosołu — przepis

Składniki:

  • mięso z rosołu,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • zioła (np. szczypiorek, koperek, natka pietruszki),
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso obierz z kości i skóry. Przepuść je przez maszynkę, a jeśli jej nie masz, zblenduj je lub posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gotową cebulę dodaj do mięsa.
  4. Zioła posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je do masy mięsnej razem z jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Zwilż ręce i uformuj niewielkie, zgrabne kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż je na patelni po 3 minuty na każdej ze stron.
  6. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką (np. buraczkami bądź mizerią).
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka