Cały gar w pół godziny. Toskańska zupa z tortellini to przepis dla zabieganych
Zupy mogą kojarzyć się z długim gotowaniem, w końcu rosół pyrkać na małym ogniu powinien przez kilka godzin. W przypadku toskańskiej zupy z tortellini nie trzeba długo czekać na efekt. To przepis idealny dla głodnych i zabieganych.
Toskańska zupa z tortellini łączy wszystko to, co kochamy we włoskiej kuchni. Proste składniki, takie jak suszone pomidory, parmezan i pierożki, połączone bulionem oraz śmietanką zamieniają się w pożywne danie. Szybko uciszy grające marsza kiszki, otulając pomidorowym smakiem i przyjemnym ciepłem. A to wszystko zrobisz w niecałe 30 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Toskańska zupa z tortellini
Ta pyszna zupa łączy w sobie intensywny smak suszonych pomidorów, czosnku, ziół prowansalskich i parmezanu. Dodatek tortellini sprawia, że jest do tego sycąca - skutecznie obala mit, że zupą nie da się najeść. Możesz użyć tutaj zarówno tortellini z szynką, jak i ze szpinakiem czy ricottą.
Dzięki dodatkowi śmietanki, zupa ma aksamitną, kremową konsystencję. Już sam zapach sprawia, że do ust napływa ślinka. Idealnie sprawdzi się w dni, gdy nie ma czasu na gotowanie skomplikowanego obiadu.
Sposób przygotowania:
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 50 g przecieru pomidorowego,
- 1 litr bulionu,
- 250 g tortellini z szynką parmeńską,
- 250 ml śmietanki 18 proc,
- 30 g tartego parmezanu.
- pół szklanki świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W dużym garnku rozgrzej olej z suszonych pomidorów. Dodaj suszone pomidory oraz posiekany czosnek i przesmaż chwilę. Dorzuć słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz przecier i podsmaż. Następnie zalej całość bulionem.
Krok 2. Zagotuj i wrzuć pierożki tortellini i gotuj, aż zaczną być miękkie. Wlej śmietankę, wsyp starty parmezan oraz posiekaną bazylię i gotuj jeszcze przez chwilę.
Krok 3. Gorącą zupę nalej do głębokich talerzy. Możesz ją dodatkowo posypać startym parmezanem i udekorować bazylią. Smacznego!