Charlie Daigneault i Michel Moran proponują menu na przyjęcie w ogrodzie. Łatwe przygotowanie i zachwycający efekt

Źródło zdjęć: © Licencjodawca

22.05.2024 16:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Późna wiosna i lato to idealny czas na przyjęcia pod chmurką. Co podać na taką okazję? Szefowie kuchni proponują menu, które jest łatwe w przygotowaniu i zachwycają efektem. Będzie kolorowo, orzeźwiająco, słodko i oczywiście pysznie!

Menu na przyjęcie w ogrodzie powinno być nie tylko smaczne, ale także lekkie i kolorowe. Charlie i Michel proponują przepisy na chłodnik z jogurtem i chipsami z parmezanu, makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i dymką oraz wyjątkowy deser Eton Mess.

To kolejna odsłona "Domowej restauracji", w której Charlie udowadnia, że każdy w swojej domowej kuchni może przygotować dania, których nie powstydziliby się szefowie kuchni w najlepszych restauracjach.

Chłodnik sezonowy

© Licencjodawca

Składniki:

  • pomidor
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • ogórek
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki

Składniki na grzanki:

  • chleb
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • świeży rozmaryn

Dodatkowo:

  • ogórek
  • papryka żółta
  • świeża bazylia
  • szczypiorek
  • papryczka chilli
  • jogurt naturalny

Składniki na chipsy:

  • 300 g parmezanu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Warzywa na chłodnik kroimy dzień wcześniej w kostkę i dodajemy sól, żeby puściły wodę. W dniu przygotowania blendujemy je na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i świeży rozmaryn dla aromatu. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię do zarumienienia.

Z papryki, chilli i ogórka usuwamy gniazda nasienne, warzywa kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce z dodatkiem oliwy.

Parmezan ścieramy na wiórki i smażymy na patelni, aż ser się rozpuści i będzie chrupiący.

Do talerza przelewamy chłodnik, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, grzanki, łyżkę jogurtu i chips parmezanowy.

Makaron z łososiem

© Licencjodawca

Składniki na sos:

  • cebula dymka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wywaru drobiowego
  • śmietanka słodka 30 proc.
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki

Dodatkowo:

  • makaron spaghetti ze szpinakiem
  • łosoś wędzony na zimno

Sposób przygotowania

Na oleju smażymy pokrojone suszone pomidory i posiekana dymkę. Dodajemy białe wino i bulion, gotujemy do momentu, kiedy połowa płynu odparuje (redukujemy). Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Podajemy z plastrami łososia.

Eton mess

© Licencjodawca

Składniki:

Bita śmietana:

  • śmietana 30 proc.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder

Sos owocowy:

  • miks owoców mrożonych
  • cynamon
  • ekstrakt z wanilii

Honeycomb:

  • cukier
  • miód
  • soda oczyszczona

Sposób przygotowania

Owoce gotujemy z cynamonem i ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

Przygotowujemy honeycomb – cukier wsypujemy na patelnię, dodajemy miód i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści i zarumieni, wsypujemy sodę i szybko mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Do pucharków wykładamy warstwami – owoce, kruszoną bezę, świeże owoce, bitą śmietanę, sos i pokruszony honecomb.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także