Charlie Daigneault i Michel Moran proponują menu na przyjęcie w ogrodzie. Łatwe przygotowanie i zachwycający efekt

Późna wiosna i lato to idealny czas na przyjęcia pod chmurką. Co podać na taką okazję? Szefowie kuchni proponują menu, które jest łatwe w przygotowaniu i zachwycają efektem. Będzie kolorowo, orzeźwiająco, słodko i oczywiście pysznie!

Charlie Daigneault i Michel Moran proponują menu na przyjęcie w ogrodzie. Łatwe przygotowanie i zachwycający efekt
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Menu na przyjęcie w ogrodzie powinno być nie tylko smaczne, ale także lekkie i kolorowe. Charlie i Michel proponują przepisy na chłodnik z jogurtem i chipsami z parmezanu, makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i dymką oraz wyjątkowy deser Eton Mess.

To kolejna odsłona "Domowej restauracji", w której Charlie udowadnia, że każdy w swojej domowej kuchni może przygotować dania, których nie powstydziliby się szefowie kuchni w najlepszych restauracjach.

Domowa restauracja: Spotkanie z przyjaciółmi w ciepły letni dzień

Chłodnik sezonowy

© Licencjodawca

Składniki:

  • pomidor
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • ogórek
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki

Składniki na grzanki:

  • chleb
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • świeży rozmaryn

Dodatkowo:

  • ogórek
  • papryka żółta
  • świeża bazylia
  • szczypiorek
  • papryczka chilli
  • jogurt naturalny

Składniki na chipsy:

  • 300 g parmezanu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Warzywa na chłodnik kroimy dzień wcześniej w kostkę i dodajemy sól, żeby puściły wodę. W dniu przygotowania blendujemy je na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i świeży rozmaryn dla aromatu. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię do zarumienienia.

Z papryki, chilli i ogórka usuwamy gniazda nasienne, warzywa kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce z dodatkiem oliwy.

Parmezan ścieramy na wiórki i smażymy na patelni, aż ser się rozpuści i będzie chrupiący.

Do talerza przelewamy chłodnik, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, grzanki, łyżkę jogurtu i chips parmezanowy.

Makaron z łososiem

© Licencjodawca

Składniki na sos:

  • cebula dymka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wywaru drobiowego
  • śmietanka słodka 30 proc.
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki

Dodatkowo:

  • makaron spaghetti ze szpinakiem
  • łosoś wędzony na zimno

Sposób przygotowania

Na oleju smażymy pokrojone suszone pomidory i posiekana dymkę. Dodajemy białe wino i bulion, gotujemy do momentu, kiedy połowa płynu odparuje (redukujemy). Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Podajemy z plastrami łososia.

Eton mess

© Licencjodawca

Składniki:

Bita śmietana:

  • śmietana 30 proc.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder

Sos owocowy:

  • miks owoców mrożonych
  • cynamon
  • ekstrakt z wanilii

Honeycomb:

  • cukier
  • miód
  • soda oczyszczona

Sposób przygotowania

Owoce gotujemy z cynamonem i ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

Przygotowujemy honeycomb – cukier wsypujemy na patelnię, dodajemy miód i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści i zarumieni, wsypujemy sodę i szybko mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Do pucharków wykładamy warstwami – owoce, kruszoną bezę, świeże owoce, bitą śmietanę, sos i pokruszony honecomb.

Płatna współpraca z markami Netto i Zwieger

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób