Charlie Daigneault i Michel Moran proponują menu na przyjęcie w ogrodzie. Łatwe przygotowanie i zachwycający efekt
Późna wiosna i lato to idealny czas na przyjęcia pod chmurką. Co podać na taką okazję? Szefowie kuchni proponują menu, które jest łatwe w przygotowaniu i zachwycają efektem. Będzie kolorowo, orzeźwiająco, słodko i oczywiście pysznie!
22.05.2024 16:25
Menu na przyjęcie w ogrodzie powinno być nie tylko smaczne, ale także lekkie i kolorowe. Charlie i Michel proponują przepisy na chłodnik z jogurtem i chipsami z parmezanu, makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i dymką oraz wyjątkowy deser Eton Mess.
To kolejna odsłona "Domowej restauracji", w której Charlie udowadnia, że każdy w swojej domowej kuchni może przygotować dania, których nie powstydziliby się szefowie kuchni w najlepszych restauracjach.
Chłodnik sezonowy
Składniki:
- pomidor
- 3 papryki w różnych kolorach
- ogórek
- cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
Składniki na grzanki:
- chleb
- oliwa z oliwek
- czosnek
- świeży rozmaryn
Dodatkowo:
- ogórek
- papryka żółta
- świeża bazylia
- szczypiorek
- papryczka chilli
- jogurt naturalny
Składniki na chipsy:
- 300 g parmezanu
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Warzywa na chłodnik kroimy dzień wcześniej w kostkę i dodajemy sól, żeby puściły wodę. W dniu przygotowania blendujemy je na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i świeży rozmaryn dla aromatu. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię do zarumienienia.
Z papryki, chilli i ogórka usuwamy gniazda nasienne, warzywa kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce z dodatkiem oliwy.
Parmezan ścieramy na wiórki i smażymy na patelni, aż ser się rozpuści i będzie chrupiący.
Do talerza przelewamy chłodnik, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, grzanki, łyżkę jogurtu i chips parmezanowy.
Makaron z łososiem
Składniki na sos:
- cebula dymka
- kilka suszonych pomidorów
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml wywaru drobiowego
- śmietanka słodka 30 proc.
- świeża bazylia
- natka pietruszki
Dodatkowo:
- makaron spaghetti ze szpinakiem
- łosoś wędzony na zimno
Sposób przygotowania
Na oleju smażymy pokrojone suszone pomidory i posiekana dymkę. Dodajemy białe wino i bulion, gotujemy do momentu, kiedy połowa płynu odparuje (redukujemy). Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Podajemy z plastrami łososia.
Eton mess
Składniki:
Bita śmietana:
- śmietana 30 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder
Sos owocowy:
- miks owoców mrożonych
- cynamon
- ekstrakt z wanilii
Honeycomb:
- cukier
- miód
- soda oczyszczona
Sposób przygotowania
Owoce gotujemy z cynamonem i ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Przygotowujemy honeycomb – cukier wsypujemy na patelnię, dodajemy miód i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści i zarumieni, wsypujemy sodę i szybko mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Do pucharków wykładamy warstwami – owoce, kruszoną bezę, świeże owoce, bitą śmietanę, sos i pokruszony honecomb.