Chcesz zbić cholesterol i zadbać o serce? Zrób zapas tej mąki

Mąka to jeden z tych składników, bez którego trudno wyobrazić sobie działanie w kuchni. Dziś jednak chciałabym przekonać cię do używania konkretnego rodzaju mąki. Mąka orzechowa, bo o niej mowa, ma wiele zalet. Co więcej, na jej bazie wyczarujesz wiele niesamowitych i smacznych przepisów.

ObrazekWarto w kuchni postawić na mąkę orzechową/źródło: Klaus Nielsen, Pexels/SooYeongBeh, pixabay
Marzena Pęcak

Na rynku obecnie mamy do wyboru całą paletę mąk. Tylko jak wybrać tą najlepszą? Przychodzę z pomocą! Jeśli myślisz o zmianach w swojej diecie i zastanawiasz się nad wprowadzeniem do menu nowych produktów, koniecznie nie pomiń na swojej liście mąki orzechowej.

Dlaczego? Ten niepozorny produkt skrywa naprawdę ogromny potencjał. I nie dość, że będzie ci się z nim dobrze pracowało przy wielu przepisach, to jeszcze pomożesz swojemu zdrowiu. W jaki sposób? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Mąka orzechowa — co warto o niej wiedzieć?

Zacznę od tego czym w ogóle jest mąka orzechowa. Otóż to nic innego jak zmielone orzechy włoskie. A jak wiadomo, produkt ten to skarbnica ważnych witamin (A, B, C i E) i składników mineralnych. Wymienić można tu m.in. potas, cynk, magnez, żelazo, czy wapń. A to dopiero początek długiej listy zalet mąki orzechowej.

Warto wspomnieć również o sporej zawartości błonnika, dzięki któremu cały układ pokarmowy lepiej pracuje. Co więcej, używając mąki orzechowej w kuchni, nie grozi ci szybkie uczucie głodu. Produkt ten jest bardzo sycący. Jednocześnie jest świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi energii do działania. A jak wiadomo, jej nigdy za wiele.

I jeszcze mała wisienka na torcie. Bohaterka dzisiejszego artykułu wpływa pozytywnie również na koncentrację. Spowalnia też procesy starzenia. Jak to działa? Nasza skóra jest bardziej elastyczna, a co za tym idzie, wygląda na dużo młodszą, niż jest w rzeczywistości.

Na portalu WP Kobieta w artykule odnośnie mąki orzechowej, podkreślano również, że jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

"(...) w tym bardzo cennego kwasu alfa-linolenowego. To związki, które działają przeciwzapalnie i obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, chroniąc m.in. przed poważnymi schorzeniami układu krążenia, chorobami skóry, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy nowotworami" - czytamy

Spożywanie mąki orzechowe wpływa więc korzystnie na wiele ważnych elementów organizmu. Wymienić można tu, chociażby serce, bez którego nie sposób przecież funkcjonować.

Obrazek
Mąka orzechowa to nic innego jak zmielone orzechy włoskie/źródło: maxmann, pixabay

Dla kogo mąka orzechowa, a dla kogo nie?

Oczywiście, zanim zaczniesz stosować mąkę orzechową w swojej kuchni, powinieneś wziąć pod uwagę jeden czynnik. Czy na pewno nie masz alergii na ten produkt? Jeśli tak, powinieneś omijać szerokim łukiem bohaterkę dzisiejszego artykułu. Konsekwencje mogą być nie tylko nieprzyjemne, ale i bardzo poważne.

Mam jednak i dobrą wiadomość, mąka orzechowa to jednocześnie produkt bezglutenowy. Tym samym jest to dobra alternatywa dla osób, które na co dzień unikają glutenu.

Co można zrobić z mąki orzechowej?

Zastosowanie mąki orzechowej w kuchni jest bardzo szerokie. Zacznę od tego, że można użyć jej praktycznie w każdym przepisie, gdzie dodawane są orzechy włoskie. Oczywiście największą część z udziałem tej mąki będzie stanowić kategoria szeroko pojętych wypieków. Mówię tu tylko o ciastach, ale również o domowych bułeczkach oraz chlebie.

Możesz użyć jej również do przygotowania pysznego śniadania na słodko. Puszysty omlet, naleśniki z dodatkami, a może chrupiące gofry? Jak sam widzisz, możliwości jest naprawdę wiele.

Oczywiście mąkę na bazie orzechów możesz również wykorzystać jako panierkę. I tu polecam szczególnie panierkę do domowych nuggetsów. To po prostu prawdziwy sztos. Produkt ten wykorzystasz również do zagęszczenia wielu zup i sosów. Możesz dodać go nawet do koktajlu, który spożywasz po treningu.

Koniecznie daj mi znać, czy kiedykolwiek używałeś mąki orzechowej w swojej kuchni. Jeśli nie, to masz zamiar to zmienić? Z ogromną niecierpliwością czekam na twój komentarz!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości