Chcesz zbić cholesterol i zadbać o serce? Zrób zapas tej mąki
Mąka to jeden z tych składników, bez którego trudno wyobrazić sobie działanie w kuchni. Dziś jednak chciałabym przekonać cię do używania konkretnego rodzaju mąki. Mąka orzechowa, bo o niej mowa, ma wiele zalet. Co więcej, na jej bazie wyczarujesz wiele niesamowitych i smacznych przepisów.
15.07.2023 17:00
Na rynku obecnie mamy do wyboru całą paletę mąk. Tylko jak wybrać tą najlepszą? Przychodzę z pomocą! Jeśli myślisz o zmianach w swojej diecie i zastanawiasz się nad wprowadzeniem do menu nowych produktów, koniecznie nie pomiń na swojej liście mąki orzechowej.
Dlaczego? Ten niepozorny produkt skrywa naprawdę ogromny potencjał. I nie dość, że będzie ci się z nim dobrze pracowało przy wielu przepisach, to jeszcze pomożesz swojemu zdrowiu. W jaki sposób? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
To też może cię zainteresować: Jak szybko obrać orzechy włoskie? Ten trik sprawi, że już nigdy nie będziesz się męczyć
Mąka orzechowa — co warto o niej wiedzieć?
Zacznę od tego czym w ogóle jest mąka orzechowa. Otóż to nic innego jak zmielone orzechy włoskie. A jak wiadomo, produkt ten to skarbnica ważnych witamin (A, B, C i E) i składników mineralnych. Wymienić można tu m.in. potas, cynk, magnez, żelazo, czy wapń. A to dopiero początek długiej listy zalet mąki orzechowej.
Warto wspomnieć również o sporej zawartości błonnika, dzięki któremu cały układ pokarmowy lepiej pracuje. Co więcej, używając mąki orzechowej w kuchni, nie grozi ci szybkie uczucie głodu. Produkt ten jest bardzo sycący. Jednocześnie jest świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi energii do działania. A jak wiadomo, jej nigdy za wiele.
I jeszcze mała wisienka na torcie. Bohaterka dzisiejszego artykułu wpływa pozytywnie również na koncentrację. Spowalnia też procesy starzenia. Jak to działa? Nasza skóra jest bardziej elastyczna, a co za tym idzie, wygląda na dużo młodszą, niż jest w rzeczywistości.
Na portalu WP Kobieta w artykule odnośnie mąki orzechowej, podkreślano również, że jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Spożywanie mąki orzechowe wpływa więc korzystnie na wiele ważnych elementów organizmu. Wymienić można tu, chociażby serce, bez którego nie sposób przecież funkcjonować.
Dla kogo mąka orzechowa, a dla kogo nie?
Oczywiście, zanim zaczniesz stosować mąkę orzechową w swojej kuchni, powinieneś wziąć pod uwagę jeden czynnik. Czy na pewno nie masz alergii na ten produkt? Jeśli tak, powinieneś omijać szerokim łukiem bohaterkę dzisiejszego artykułu. Konsekwencje mogą być nie tylko nieprzyjemne, ale i bardzo poważne.
Mam jednak i dobrą wiadomość, mąka orzechowa to jednocześnie produkt bezglutenowy. Tym samym jest to dobra alternatywa dla osób, które na co dzień unikają glutenu.
Co można zrobić z mąki orzechowej?
Zastosowanie mąki orzechowej w kuchni jest bardzo szerokie. Zacznę od tego, że można użyć jej praktycznie w każdym przepisie, gdzie dodawane są orzechy włoskie. Oczywiście największą część z udziałem tej mąki będzie stanowić kategoria szeroko pojętych wypieków. Mówię tu tylko o ciastach, ale również o domowych bułeczkach oraz chlebie.
Możesz użyć jej również do przygotowania pysznego śniadania na słodko. Puszysty omlet, naleśniki z dodatkami, a może chrupiące gofry? Jak sam widzisz, możliwości jest naprawdę wiele.
Oczywiście mąkę na bazie orzechów możesz również wykorzystać jako panierkę. I tu polecam szczególnie panierkę do domowych nuggetsów. To po prostu prawdziwy sztos. Produkt ten wykorzystasz również do zagęszczenia wielu zup i sosów. Możesz dodać go nawet do koktajlu, który spożywasz po treningu.
Koniecznie daj mi znać, czy kiedykolwiek używałeś mąki orzechowej w swojej kuchni. Jeśli nie, to masz zamiar to zmienić? Z ogromną niecierpliwością czekam na twój komentarz!