Chłodnik arbuzowo-truskawkowy. Przepis na letnio-owocowe orzeźwienie
Nie masz pomysłu na obiad, gdy żar leje się z nieba? Postaw na coś prostego w przygotowaniu i zaskocz swoją rodzinę. Połącz sezon na truskawki i sezon na arbuzy i przygotuj smaczny i orzeźwiający chłodnik arbuzowo-truskawkowy. Będzie smacznie, owocowo i idealnie na letnią porę. To świetna alternatywa dla tradycyjnego chłodnika.
20.07.2023 | aktual.: 21.07.2023 16:23
Są takie momenty, gdy nie chce ci się gotować, a najlepiej zjadłbyś coś smacznego, orzeźwiającego i pożywnego. Tak się składa, że jest taka możliwość. Wystarczy, że wykorzystasz sezonowe owoce i stworzysz niezwykle smaczny chłodnik arbuzowo-truskawkowy, który zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Sięgnij po arbuza i truskawki i przygotuj zupę, która będzie idealną opcją na lato.
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Chłodnik to doskonałe danie na gorące letnie dni. Jednak tradycyjny chłodnik na bazie ogórków może czasami wymagać odrobiny urozmaicenia. Dlatego dziś proponujemy ci orzeźwiającą i smaczną alternatywę — chłodnik arbuzowo-truskawkowy. To połączenie soczystego arbuzowego smaku z delikatną słodyczą truskawek stworzy niezapomniane doznania. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na to letnio-owocowe orzeźwienie.
Przepis na chłodnik z arbuza i truskawek
Przygotowanie tego przepisu jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego. Spróbuj tego letnio-owocowego orzeźwienia.
Składniki:
- 150 g truskawek,
- 450 g miąższu arbuza,
- czubata łyżka posiekanej świeżej mięty,
- sok z połówki cytryny lub limonki,
- łyżeczka świeżego i drobno startego imbiru,
- ser feta,
- grzanki.
Zobacz także
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy — przygotowanie krok po kroku
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy to idealny sposób na odświeżenie się w gorące letnie dni. Soczysty arbuz w połączeniu ze słodkimi truskawkami tworzy smakowe połączenie, które z pewnością ożywi twoje kubki smakowe. Dodatek świeżego soku z cytryny nadaje chłodnikowi wyjątkowego smaku. Przekonaj się o tym sam!
- Umieść arbuza, truskawki, sok cytrynowy lub z limonki, miętę i imbir w pojemniku blendera.
- Krótko zmiksuj składniki na najniższych obrotach lub użyj funkcji "pulsacyjnej", aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek. Jeśli wolisz, możesz również zmiksować chłodnik na gładki mus.
- Przełóż przygotowany chłodnik do lodówki, aby się schłodził.
- Podawaj chłodnik z pokruszonym serem feta i grzankami.
- Opcjonalnie, możesz posypać chłodnik posiekanymi pistacjami, aby dodać dodatkowego smaku i chrupkości. Smacznego!