Chłodnik arbuzowo-truskawkowy. Przepis na letnio-owocowe orzeźwienie

Nie masz pomysłu na obiad, gdy żar leje się z nieba? Postaw na coś prostego w przygotowaniu i zaskocz swoją rodzinę. Połącz sezon na truskawki i sezon na arbuzy i przygotuj smaczny i orzeźwiający chłodnik arbuzowo-truskawkowy. Będzie smacznie, owocowo i idealnie na letnią porę. To świetna alternatywa dla tradycyjnego chłodnika.

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy. Przepis na letnio-owocowe orzeźwienieChłodnik arbuzowo-truskawkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Są takie momenty, gdy nie chce ci się gotować, a najlepiej zjadłbyś coś smacznego, orzeźwiającego i pożywnego. Tak się składa, że jest taka możliwość. Wystarczy, że wykorzystasz sezonowe owoce i stworzysz niezwykle smaczny chłodnik arbuzowo-truskawkowy, który zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Sięgnij po arbuza i truskawki i przygotuj zupę, która będzie idealną opcją na lato.

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy

Chłodnik to doskonałe danie na gorące letnie dni. Jednak tradycyjny chłodnik na bazie ogórków może czasami wymagać odrobiny urozmaicenia. Dlatego dziś proponujemy ci orzeźwiającą i smaczną alternatywę — chłodnik arbuzowo-truskawkowy. To połączenie soczystego arbuzowego smaku z delikatną słodyczą truskawek stworzy niezapomniane doznania. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na to letnio-owocowe orzeźwienie.

Arbuz i truskawki to wyjątkowe owocowe połączenie - Pyszności; Foto Canva.com
Arbuz i truskawki to wyjątkowe owocowe połączenie - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na chłodnik z arbuza i truskawek

Przygotowanie tego przepisu jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego. Spróbuj tego letnio-owocowego orzeźwienia.

Składniki:

  • 150 g truskawek,
  • 450 g miąższu arbuza,
  • czubata łyżka posiekanej świeżej mięty,
  • sok z połówki cytryny lub limonki,
  • łyżeczka świeżego i drobno startego imbiru,
  • ser feta,
  • grzanki.
Chłodnik w takiej formie to dobra opcja orzeźwienia - Pyszności; Foto canva.com
Chłodnik w takiej formie to dobra opcja orzeźwienia - Pyszności; Foto canva.com

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy — przygotowanie krok po kroku

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy to idealny sposób na odświeżenie się w gorące letnie dni. Soczysty arbuz w połączeniu ze słodkimi truskawkami tworzy smakowe połączenie, które z pewnością ożywi twoje kubki smakowe. Dodatek świeżego soku z cytryny nadaje chłodnikowi wyjątkowego smaku. Przekonaj się o tym sam!

  1. Umieść arbuza, truskawki, sok cytrynowy lub z limonki, miętę i imbir w pojemniku blendera.
  2. Krótko zmiksuj składniki na najniższych obrotach lub użyj funkcji "pulsacyjnej", aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek. Jeśli wolisz, możesz również zmiksować chłodnik na gładki mus.
  3. Przełóż przygotowany chłodnik do lodówki, aby się schłodził.
  4. Podawaj chłodnik z pokruszonym serem feta i grzankami.
  5. Opcjonalnie, możesz posypać chłodnik posiekanymi pistacjami, aby dodać dodatkowego smaku i chrupkości. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo