Hanna Lis pokazała, jak gotuje chłodnik. Wychodzi aromatyczny i kremowy
Jaka jest najlepsza zupa na wiosnę i lato? Bez wątpienia chłodnik, który przygotowujemy na bazie świeżych, sezonowych warzyw, maślanki i jogurtu greckiego. Chyba nie ma nic lepszego od właśnie tej orzeźwiającej i aromatycznej zupy. Poznaj przepis na chłodnik Hanny Lis. Jest wściekle różowy i cudny - tak przynajmniej twierdzi autorka przepisu.
16.05.2023 13:45
Pomimo tego, że popularne zupy przygotowuje się głównie w sezonie jesienno-zimowym, to nic nie stoi na przeszkodzie, by po te najlepsze przepisy sięgnąć również wiosną oraz latem. W letnich miesiącach króluje przede wszystkim chłodnik. To prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna oraz pożywna zupa, którą przygotowuje się na bazie sezonowych warzyw, pewnych dodatków i produktów mlecznych, takich jak maślanka, kefi czy jogurt grecki. Podaje się go z koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Jeśli ma to być najlepszy chłodnik, warto byś poznał przepis na chłodnik Hanny Lis. Popularna dziennikarka przygotowuje go w naprawdę ciekawy sposób.
Chłodnik - popularna zupa na letnią porę
Chłodnik Hanny Lis to lekka, orzeźwiająca zupa, która jest idealna na gorące letnie dni. Tradycyjnie chłodnik przygotowuje się z ugotowanych buraków, ziemniaków, rzodkiewek, ogórków, koperku i kwaśnej śmietany. Zupa jest schładzana przed podaniem, co dodatkowo zwiększa jej orzeźwiający efekt. W niektórych wersjach przepisu dodaje się również jajka, kiełki, szczypiorek i innych składników.
Warto dodać, że chłodnik to także potrawa, którą można modyfikować w zależności od gustu. Na przykład, można dodać do niego inne warzywa lub owoce, takie jak jabłka, truskawki czy melon. Można też użyć jogurtu zamiast kwaśnej śmietany lub dodać do niego suszonego mięsa, jak np. boczek. To popularna zupa na letnią porę, szczególnie w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, takich jak Polska, Ukraina, Rosja, Litwa, Łotwa, Estonia, Białoruś.
Chłodnik Hanny Lis - przepis. Jak zrobić tę zupę?
Przepis na chłodnik Hanny Lis nie jest zbyt skomplikowany. Dziennikarka, na swoim profilu na Instagramie przekonuje, że jest wściekle różowy, cudny i bez niego nie ma lata wiosny, ani lata. W tej recepturze można znaleźć pewne akcenty południa, ale na pewno nie przytłaczają one smaku całej zupy. Zobacz, jak przygotować chłodnik według tego przepisu.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 250 ml gęstego jogurtu greckiego
- 750 ml maślanki
- średni świeży ogórek
- pęczek rzodkiewki
- świeży koperek
- pęczek szczypiorku
- sok z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- Pokrój buraczki w drobną kostkę, przełóż do dużego garnka i zalej taką ilością wody, by je przykryć.
- Gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu.
- Do przygotowanego wywaru buraczanego dodaj kilka liści botwinki pokrojonych w paseczki i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia.
- Rzodkiewkę pokrój drobno w kostkę. Ogórka obierz, przekrój na pół i pozbaw go nasion, przy pomocy łyżeczki do herbaty i pokrój go w kostkę.
- Poszatkuj zioła i dodaj wszystkie składniki do zimnego wywaru. Zalej wszystko jogurtem i maślanką i wymieszaj.
- Dopraw chłodnik przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem.
- Poda chłodnik z jajkiem ugotowanym na twardo i podlany odrobiną oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Smacznego!